07/03/2023 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun yayımladığı rapor: “Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin çoğunluğu ilk adetlerini görmeden önce adet hakkında bilgi sahibi olmamaktadır”

“Türkiye’deki LGBTİ Mültecilerde Menstrüel Hijyen Yönetimi” raporu yayımda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), “Türkiye’deki LGBTİ Mültecilerde Menstrüel Hijyen Yönetimi” raporunu yayımladı.

Araştırma raporu önsözünde UNFPA Ülke Temsilcisi Hassan Mohtashami, menstrüel hijyen yönetiminin çeşitli cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlere sahip kişiler için bir stres, endişe ve hoşnutsuzluk kaynağı olabileceğine dikkat çekiyor.

Mohtashami yazısında cinsiyete göre ayrıştırılmış tuvaletlerin regl dönemlerinde stres ve rahatsızlık yaratabileceğini, bir kadınlık belirtisi olarak görülen reglin trans erkeklerde, endişeye ve sosyal hayattan dışlanmaya yol açabileceğini,  cinsel yönelimlerine ve/veya cinsiyet kimliklerine yönelik bir ayrımcılık endişesiyle regl konusunda sağlık profesyonellerinden destek almaktan çekinebileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin regl dönemlerinde yaşadıkları sorunları şöyle özetliyor Mohtashami:

“Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin çoğunluğu ilk adetlerini görmeden önce adet hakkında bilgi sahibi olmamaktadır. Ek olarak, adet hakkında konuşmak utanç verici ve tabu olarak algılandığından adet hakkındaki doğru bilgiler kısıtlıdır. Pek çok LGBTİ, adet dönemine yönelik malzemeleri karşılayamadığından bunlara erişememektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, aşırı yoksulluk ve insani yardım krizleri, menstrüasyonu bir yoksunluk ve damgalanma sürecine dönüştürebilmekte ve bu da adet gören kişilerin temel insan haklarından faydalanmasının önünde engel oluşturabilmektedir.”

Türkçe ve İngilizce yayımlanan raporda, “Adet döngüsü, sağlık ve özbakım yönetimi ile ilgili bilgiye erişim, Adet döngüsü, sağlık ve özbakım yönetiminde malzemeye ulaşım ve tercihler, Adet döngüsü, sağlık ve özbakım yönetiminde hijyen olanakları ve uygulamaları, adet ile ilgili tabular ve damgalanma, menstrüel eşitlik ve menstrüel sağlık” başlıkları regl olan LGBTi’lerle yapılan görüşmelerden alıntılarla tartışılıyor.

Raporu buradan okumak mümkün.

 


Etiketler: yaşam, mülteci, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam