15/07/2009 | Yazar: KAOS GL

Türk toplumu kendi eşcinseline ayrı, turist eşcinsele ayrı muamele mi yapıyor?

Türk toplumu kendi eşcinseline ayrı, turist eşcinsele ayrı muamele mi yapıyor?

ULUSLARARASI Gey ve Lezbiyen Seyahat Birliği temsilcileri gey turistlerin Türkiye’den son derece memnun ayrıldıklarını, aldıkları hizmeti profesyonel ve misafirperver bulduklarını açıkladı. Bundan birkaç yıl önce Kuşadası’na gelen gey gemisinin geri çevrildiğini ve Türk vatandaşı eşcinsellerin ayrımcılığa maruz kaldıkları yönündeki şikâyetlerini hatırlarsak, bir hayli şaşırtıcı bir açıklama bu.. Ya eşcinsellere yaklaşım sahil kesimlerinde gerçekten değişti ya da eşcinsel turistler heteroseksüel turistlerden daha çok para harcadığı için göstermelik bir misafirperverlik söz konusu. Türk toplumu eşcinsellere karşı saygılı mı? Kendi eşcinselimize ayrı turist eşcinsele ayrı muamele mi yapıyoruz?

Esnaf gey turiste saygılı, çünkü en çok onlardan para kazanıyor


Attache Turizm ve Seyahat Acentesi Sahibi HARUN KARADENİZ:
Geyler kaliteden ödün vermiyor, eğlenmeyi seviyor, para harcıyor. Her şey dahil oteller yerine butik otelleri tercih ediyorlar ki bu da gün içinde para harcamaları demek.
GEY turizmine çok yeni başladık, hemen binlerce eşcinseli Türkiye’ye getirmek zor tabii. Miami gibi Karayipler gibi bölgeleri yoğun olarak tercih ediyorlar, oralardan Türkiye’ye gelmelerini sağlamak için zamana ve özel çalışmalara ihtiyacımız var. Türkiye’de gey turistler hiçbir kötü muameleye maruz kalmıyor. Esnaf da son derece hoşgörülü çünkü para kazanmak istiyor. Sürekli likit bir müşteri kitlesi bu, İngilizden, Almandan kazanamayacağı paraları gey turistten kazanıyor esnaf. Çünkü geyler kaliteden ödün vermiyor, eğlenmeyi seviyor, para harcıyor. Her şey dahil oteller yerine butik otelleri tercih ediyorlar ki bu da gün içinde para harcamaları demek. Diğer müşteri 3 kadeh şarap içiyorsa gey müşteri 1-2 şişe içiyor, kaliteli yemek yiyor. Birkaç otel var Bodrum’da gey turizmine açık olan ancak kapasitenin daha çok artması lazımki müşteri artsın.

Lambda İstanbul Gönüllüsü ÖZGÜR AZAD:
Eşcinseller ev bile bulamıyor, ‘gey alınmayacak’ kuralı koyan oteller var
TURİZM bölgeleri ve turistik tesislerde, ticari kaygılar devreye girdiğinden durum değişiyor. Türkiye’de eşcinsellere tepki olumsuzdur. İkiyüzlülüktür bu. 2000 yılında gey gemisi Kuşadası’na alınmamıştı. Şimdi bu sektördeki ciddi gelir
görüldü. Hizmet konusunda da Türkiye’dekilere uygulama farklı. Bırakın tatili, ev bulamayan arkadaşlarımız var. Transseksüeller hemen her yerde hizmetten mahrum bırakılıyor, otel ya da lokantalara alınmıyorlar. Standart kadın-erkek kalıbına uymuyorsanız kötü muamele görüyorsunuz. Dernek olarak kültür merkezi için yer kiralamak istedik, çok zor bulduk. Taksim’de bile ‘gey alınmayacak’ kuralı koyan oteller var. Turistleri ‘Elin para koparılacak insanları’ olarak gördükleri için iş değişiyor. Türkiye turizm sektöründe gelişmek istiyorsa öncelikle homofobik çalışanlarını eğitmeli. Turizmle ilgili okullarda eşcinsellerle alay edilmemesi gerektiği öğretilmeli. Bunun adı ayrımcılıktır çünkü..

Gazeteci MURAT BARDAKÇI:
Eşcinsellere tarihimizde ayrım yapılmadı
EŞCİNSELLERE karşı geçmişimizde ciddi bir ayrım yapılmamıştır. Hoş karşılanmış anlamına gelmez, tebessümle karşılanmışlardır. Ama tercihlerinden ötürü ciddi bir ayrıma uğramamışlardır. Ancak bazı eşcinsel grupların aktivist olmaya başlamalarından sonra toplumun davranışı tepkiye dönmüştür. Unutmayalım, Türkiye’de bugün ‘Sanat Güneşi’ unvanı verilen tek kişi Zeki Müren’dir.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy:
Allah’ın yarattığı kulu geri çevirmeyiz

BİZ turistin saçının rengine, giydiği kıyafete bakarak ayrım yapmayız. O ülke insanına hakaret olur. Mevlana kültüründen geliyoruz. Allah’ın yarattığı kulu geri çevirmeyiz. Öyle otel böyle otel diye veya öyle turizm-böyle turizm diye bir şey yoktur. Turizm turizmdir, otel oteldir. Ayrı ruhsatlı bir kesime hitap eden otel diye bir kavram yok bizde. 25 milyon insan ağırlıyoruz her yıl. Pasaporttan geçen her turist turisttir.

Turist olan eşcinsellere iyi, kendi eşcinsellerimize kötü davranıyoruz


Haberturk.com yazarı PELİN BATU:
Kadın eşcinseller konusunda her toplum iki yüzlüdür, erkek fantezisi kisvesine giriyor çünkü. Ama erkek eşcinselliği olunca homofobi had safhaya çıkıyor.
TURİST eşcinsellere çok iyi davranıyoruz ama kendi eşcinsellerimiz için durum çok farklı. İşten çıkarmalar, işyerinde taciz gibi olaylar had safhada.
En son eşcinsel hakem meselesinde de yaşandı bu tartışmalar. Eşcinseller hiç kollanmıyor. Turist olanlar memnunsa bile, kendi vatandaşımız olan
eşcinsellere nasıl davrandığımızı sorgulamamız lazım. Kadın eşcinseller konusunda her toplum iki yüzlüdür, erkek fantezisi kisvesi altına giriyor çünkü. Ama erkek eşcinselliği söz konusu olduğunda toplumumuzdaki homofobi had safhaya çıkıyor. Travesti ve transseksüel arkadaşlarım var, onların başlarına gelenleri de görüyorum, kimse itiraf edemese de birçok insan ilişki kuruyor. Sanıldığından fazla gizli eşcinsel nüfus olduğunu
düşünüyorum. Bir kesim için hayat rahat ve Avrupai gibi ama genel aile yapısına da baktığımızda ensest ilişkinin fazla görüldüğü toplumlardan biriyiz. Cinselliğimiz sorunlu olduğu için eşcinsellere yaklaşımımız da sorunlu. Bu açıklama beni şaşırttı açıkçası..

Kaos GL Gönüllüsü BARIŞ SULU:
Eşcinsel turiste saygı ikiyüzlülük

2000 senesinde içinde 800 gey yolcusu bulunan bir gemi Kuşadası Limanı’na yanaşmıştı ve yolcular Efes’e giderken yoldan çevrilip gemilerine dönmeleri istenmişti. O süreçte eşcinsellerin turizm sektöründeki harcamaları birilerinin kulağına fısıldanmış olacak ki aynı turistler Karaköy Limanı’nda kırmızı halılar ve lokumlarla karşılandı. Bu sadece ikiyüzlülüktür. Birçok ülkede büyük kuruluşlar eşcinsellerle ilgili reklam kampanyaları düzenlemekte. Eşcinsel turistlerin harcama oranları heteroseksüellere göre daha fazla olduğu için bu kadar tantana. Amsterdam, Mikonos Adası, İbiza Adası, Barselona nasıl eşcinsel dostu kentler haline geldi bakmak lazım, öncelikle bu ülkelerdeki eşcinsellerin hakları heteroseksüellerin hakları ile eşitlenmeye çalışılıyor ve hatta neredeyse eşit. Ama Türkiye’de henüz yasalarda eşcinsellikle ilgili bir adım atılmış değil. Türkiye’de genel olarak ‘turist’e saygı vardır. Eşcinsel turiste saygılılar olarak ayırmak yanlış olur bu nedenle. ‘Turistler yeter ki döviz bıraksınlar, her şeylerini görmezden geliriz’ gibi bir yaklaşım mevcuttur. Yoksa Türkiye’de eşcinsellere
ayrımcılık yapıldığını her gün medyadan takip ediyoruz.

GÜLİN YILDIRIMKAYA

gulinyildirimkaya@haberturk.com

Etiketler: yaşam
nefret