28/07/2023 | Yazar: Kaos GL

“RTÜK değişen dünya düzenini, temel insan hak ve özgürlüklerini kavrayamadığından yine karartma ve yüksek para cezalarıyla yayınlara yön vermeye çalışmaktadır.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden RTÜK sansürüne tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), dijital platformlara para cezalarına tepki gösterdi. TGC, RTÜK’ün tutumunu eleştirerek, “Anlaşılan o ki, RTÜK değişen dünya düzenini, temel insan hak ve özgürlüklerini kavrayamadığından yine karartma ve yüksek para cezalarıyla yayınlara yön vermeye çalışmaktadır” dedi.

TIKLAYIN - RTÜK, dijital platformlara ceza yağdırdı

“RTÜK’ün karartma ve yüksek para cezaları, TRT’nin kuruluşundaki yayın ilkelerinden kopya ettiği ‘Türk aile yapısı’ gibi tanımı tam olmayan, yoruma açık gerekçeyi de içermektedir” diyen Cemiyet, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki ilgili maddeyi de hatırlattı:

“‘Gazeteci; milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, dil, din, mezhep, inanç, inançsızlık, sınıf, dünya görüşü ayrımcılığı yapmadan tüm uluslar, halklar ve bireylerin haklarını tanır, saygı gösterir.’

RTÜK’ün bu tutumuyla tek tip insan, tek tip aile, tek tip yayıncılık formülleriyle iktidara yaranma çabasında olduğu görülmektedir. Bu tip davranışlar iktidara yardımcı olmaktan çok, gelişmiş ülkeler nezdinde iktidara ve ülkemize değer kaybettirmektedir.”

RTÜK, dijital platformlara ceza yağdırdı

Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’ye ceza yağdı. Para cezalarının gerekçeleri “cinsiyet temelli alternatif dünya düşlemek”, “cinsellik ve cinsiyet sınırlarının tanınmaması”, “LGBTQ+ ögeler içermesi” olurken; RTÜK platformları Eylül’de toplantıya da çağırdı.

TIKLAYIN - “RTÜK’ün kırmızı çizgileri ‘basın özgürlüğü’ ve ‘demokrasi’ olmalıdır!”


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam