21/05/2018 | Yazar:

Avrupa ülkelerini LGBTİ+ hakları konusunda değerlendiren Gökkuşağı Haritası’nda Türkiye 49 ülke arasında sondan üçüncü sırada.

Türkiye, LGBTİ+ haklarında Avrupa’da sondan üçüncü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa ülkelerini LGBTİ+ hakları konusunda değerlendiren Gökkuşağı Haritası’nda Türkiye 49 ülke arasında sondan üçüncü sırada.

ILGA-Europe’un 2009’dan beri her sene Avrupa ülkelerini LGBTİ+ hakları konusunda değerlendirdiği Rainbow Map/ Gökkuşağı Haritası 2018 geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

45 Avrupa ülkesinden 490 LGBTİ+ örgütünü bünyesinde barındıran Avrupa’nın en büyük LGBTİ+ çatı örgütü ILGA-Europe 2009’dan beri her sene yayınladığı Rainbow Map/ Gökkuşağı Haritası’nın 2018 yılı verilerini paylaştı.

Haritada yer alan 49 ülke belirlenen göstergelerdeki alt kriterlere göre yüzdelik ölçekle değerlendiriliyor. Temel değerlendirme göstergeleri şöyle: 1. Eşitlik ve ayrımcılık karşıtı politikalar, 2. Aile, 3. Nefret suçu ve nefret söylemi, 4. Yasal cinsiyet tanınması ve bedensel bütünlük, 5. Sivil toplum alanları, 6. İltica / Sığınma

Yasal ve politik gelişmeler yavaşladı

Bölgede yaşanan olumlu gelişmelere rağmen LGBTİ+ haklarının daha çok korunması ve geliştirilmesi gerektiğini ortaya çıkaran tablo, yasal ve politik gelişmelerin de bölge çapında yavaşladığını gösterdi.

Haritaya göre, 2017’den bu yana LGBTİ’lere karşı artan baskı, nefret söylemi, gözaltı ve işkencelerin yaşandığı Azerbaycan tüm kriterlerden %5’in altında değerlendirme puanı alarak 2018 listesinin en sonunda yer aldı. 

En kötüler sıralamasında Azerbaycan’ı %7 ve %9’luk puanlarıyla Ermenistan ve Türkiye izledi.

49 ülkeden yalnızca 16’sı ‘başarılı’

Avrupa Birliği ülkeleri sıralamasında ise Letonya %16, Polonya %18 ve Litvanya %21’lik skorlarıyla en alt sıralarda yer aldı. Öte yandan, geçtiğimiz yıllarda evlilik eşitliği yasası da dahil LGBTİ+ haklarını güçlendirme ve yaygınlaştırma konusunda attığı pozitif adımlarla gündeme gelen Malta %91’lik bir skorla listenin en başında yer aldı.

Haritayı değerlendiren ILGA-Europe yöneticisi Evelyn Paradis, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen 49 ülkenin yalnızca %16’sının yüzde ellinin üzerinde puan alabildiğini belirtti.

“Avrupa çapında insan hakları konusundaki gerilemeye karşın ülkeler LGBTİ eşitliği konusunun da hallolduğunu nasıl düşünüyorlar? Geçtiğimiz yıllarda yaşanan inanılmaz başarılar şu an risk altında. O yüzden eşitliği sağladık gibi bir yanılgıya düşmeyelim.

“Popülizm ve milliyetçiliğin yalnızca son zamanlarda dillere pelesenk olmuş siyasi eğilimler olmadığına dair birçok kanıtımız var. Bunların Avrupa’da LGBTİ’lerin hayatında uzun süreli etkileri olabilir. Aynı şekilde, son dönemdeki kazanımlarımızın da çok kırılgan olduğuna dair birçok işaret var. O yüzden yeniden tekrar etmeme izin verin: Hallettik demenin yakınında bile değiliz!”


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam