26/10/2018 | Yazar: Kaos GL
Kostopoulos’un öldürülmesini dünyanın birçok yerinde ve Avrupa’da artmakta olan faşist akımın bir neticesi olarak görüyoruz.
(1).jpg)
“Zak Kostopoulos için adalet istiyoruz. Kostopoulos’un öldürülmesini dünyanın birçok yerinde ve Avrupa’da artmakta olan faşist akımın bir neticesi olarak görüyoruz.”
Türkiye’den 12 LGBTİ+ örgütü geçtiğimiz ay Yunanistan’da linç edilerek öldürülen LGBTQI ve HIV+ aktivisti, drag queen Zak Kostopoulos için adalet istedi.
Örgütler ortak açıklamalarında Yunanistan’daki yetkilileri tarafsız ve adil bir soruşturma yürütmeye çağırdı.
LGBTİ aktivisti Zak Kostopoulos Atina’da linç edilerek öldürülmüş; medya, “hırsızlık yaparken oldu” demişti. İnsan hakları savunucularının ortaya çıkardığı görüntülerde ise yaşananlar açığa çıkmıştı.
Örgütlerin açıklamasının tam metni şöyle:
21 Eylül (2018) tarihinde, LGBTQI ve HIV+ aktivisti, drag queen Zak Kostopoulos Yunanistan’ın Atina kentinde vahşice linç edilerek öldürüldü.
“Kostopoulos’un silahlı soyguna yeltenirken hayatını kaybettiğine dair haberler ilk andan itibaren Yunanistan medyasında dolaşıma sokuldu. Ancak çok geçmeden, ortaya çıkan videolar da gösterdi ki, Kostopoulos bir kuyumcu dükkanında kilitli kalmış, ve bu dükkandan vitrin camını kırarak çıkmaya çalışırken önce saldırganlar ve ardından da güvenlik güçleri tarafından ağır biçimde darp edilerek öldürülmüştür.
“Bizler Türkiyeli LGBTI+ örgütleri ve aktivistleri olarak Zak Kostopoulos’un katledilmesinden büyük bir üzüntü duyuyoruz. Yunanistan yetkililerinin yürüttüğü soruşturma ve medyanın katkısıyla cinayeti işleyenlerin “öfkeli bir grup vatandaş” ve katledilen LGBTQI aktivisti Kostopoulos’un “hırsızlık yapan bir suçlu” olarak topluma sunulmaya çalışılması, uygulanan vahşi şiddetin meşrulaştırılma çabası bu üzüntüyü öfkeye dönüştürmektedir.
“Yunanistan yetkililerini bu acı olayla ilgili tarafsız ve adil bir soruşturma gerçekleştirmesi, cinayeti işleyenlerin yargılanması ve olayın tüm açıklığıyla topluma anlatılması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.
“Zak Kostopoulos için adalet istiyoruz. Kostopoulos’un öldürülmesini dünyanın birçok yerinde ve Avrupa’da artmakta olan faşist akımın bir neticesi olarak görüyoruz. Kostopoulos için adalet talebimiz, aynı zamanda Türkiye’de, Avrupa’da, Ortadoğu’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle şiddete maruz kalan, katledilen tüm insanlar için adalet arayışının bir parçasıdır. Zak Kostopoulos için adalet mücadelesinde, Yunanistan’da eşit haklarla ve özgürce yaşamak için direnen LGBTQI’lerle dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.”
İmzacılar: Bursa Özgür Renkler LGBTİ+ Derneği, Dersim Roştîya Asmê LGBTİ+ Oluşumu, Hêvî LGBTİ Derneği, İzmir Genç LGBTİ Derneği, Kaos GL Derneği, Keskesor LGBTİ+ Oluşumu, Kocaeli LGBTİ+ Oluşumu, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği / Kuirfest, SPoD - Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği.
İlgili haberler
Yunanistan’dan LGBTİ aktivisti Zak Kostopoulos öldürüldü
Zak’in ardından: Öfkemizi yayın!
Etiketler: yaşam, dünyadan