19/06/2014 | Yazar: Ezgi Koçak

Kaos GL, LGBTI News Turkey ve IGLHRC, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Evrensel Periyodik İnceleme raporunu sundular.

Türkiye’deki LGBT’lerin yaşadığı hak ihlalleri BM’ye sunuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, LGBTI News Turkey ve IGLHRC, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne Evrensel Periyodik İnceleme (EPI - Universal Periodic Review) raporunu sundular. Raporda Türkiye’deki LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) insan haklarına yönelik ihlaller yer alıyor.
 
EPI nedir?
EPI, 193 BM üye ülkesinin her 4,5 yılda bir insan haklarına dair yüküm ve taahhütlerini yerine getirip getirmediğine ilişkin gözden geçirildiği, evrensellik, şeffaflık, katılımcılık, bütün ülkelere eşit muamele etme gibi ilkeler üzerinden ilerleyen bir insan hakları mekanizması.
 
Mekanizmanın üye ülkeleri incelerken aldığı iki temel referans, BM Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi. Bu bağlamda taraf devletler, kapsamlı bir insan hakları incelemesine tabii kılınıyorlar ve sistem, ülkelerin birbirlerine verdikleri tavsiyeler üzerinden işliyor. 
 
Halihazırda pek çok antlaşmalar varken EPI sürecinin BM tarafından başlatılmasının nedeni ise EPI’nin, doğrudan üye devletlerin birbirlerine yaptığı tavsiyeler üzerinden ilerleyen, BM Sözleşmeleri’nin işletilmesi sürecinden daha hızlı ilerleyen diplomatik bir süreç olması. Ayrıca tavsiye kararları üzerinden taraf devletler, taahhütlerde bulunuyor ve bu taahhütler diğer devletlerce ve STK’larca takip edilebiliniyor.
 
İnceleme kapsamında 2015 başında gerçekleşecek 21. oturumda görüşülecek Türkiye’ye ilişkin Kaos GL, LGBTI News Turkey ve IGLHRC’nin ortak raporuna bu bağlantıdan İngilizce olarak erişebilirsiniz. 

Etiketler: yaşam
nefret