29/12/2010 | Yazar: Kaos GL

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği ve Kaos GL Derneği’nin çağrısı ile bir araya gelen 28 örgüt, LGBTT bireylere karşı işlenen nefret su&c

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği ve Kaos GL Derneği’nin çağrısı ile bir araya gelen 28 örgüt, LGBTT bireylere karşı işlenen nefret suçlarına karşı hükümeti sessiz kalmamaya ve yasalar ve uygulamada gerekli düzenlemeleri acilen yapmaya davet etti.
 
Birleşmiş Milletlerin LGBT bireylerin maruz kaldığı yargısız infaz ve cinayetlere karşı korunması için sunduğu tasarı 21 Aralık’ta kabul edilmiş ama yapılan ilk oylamada olduğu gibi Türkiye'nin BM temsilcisi oylamaya katılmamıştı. 

Bu gelişme üzerine bir araya gelen 28 örgüt, “Türkiye’nin de oylamaya katılmayan ülkeler arasında olması bizi son derece kaygılandırmıştır” açıklaması yaptı.
 
Türkiye Birleşmiş Milletler Misyonu, Dışişleri Bakanlığı, Başbakan, Egemen Bağış, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Burhan Kuzu ve Zafer Üskül’e gönderilen mektupta, söz konusu oylamada, “her fırsatta insan haklarına ve demokratik değerlere bağlılığını ifade eden Türkiye Hükümeti’nin çok kritik bir rol oynayabileceğine” dikkat çekildi.
 
Uluslararası öneme sahip oylamaya Türkiye’nin katılmamasını değerlendiren örgütler, bu durumu, “insan hakları ve demokrasi ideallerinin hayata geçirilmesi yönünde samimi bir irade eksikliği” olarak gördüklerini belirttiler.
 
“Türkiye’nin oylamaya katılmamasından son derece kaygılıyız!”
28 örgütün imzası ile bugün gönderilen mektubun tamamı şöyle:
 
“Sizin de bildiğiniz üzere21 Aralık 2010, Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBTT) bireylerin maruz kaldığı yargısız infaz ve cinayetlere karşı korunması üzerine son derece kritik bir kararı oylamaya sundu.
 
Bu oylama sonucunda Devletlerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri de dahil olmak üzere her türlü ayrımcılık sebebiyle şiddet gören ve ölüm tehdidi altında yaşayan bütün insanların yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğu kararına varılmıştır. 55’e karşı 93 oyla kabul edilen kararın oylamasında 27 ülke çekimser oy kullanırken, 17 ülke oylamaya katılmamıştır.
 
Türkiye’nin de oylamaya katılmayan ülkeler arasında olması bizi son derece kaygılandırmıştır.
 
Ülkemizde cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri sebebiyle şiddet ve baskı gören, nefret cinayetlerine hedef olan bireylerin sayısı her geçen gün artarken Türkiye Hükümeti, bu vatandaşlarının en temel insan hakkı olan yaşama hakkını korumak için hiçbir önlem almadığı gibi LGBTT bireylere yönelik suçların failleri ceza indirimlerinden faydalanmaya devam etmektedirler.
 
Her fırsatta insan haklarına ve demokratik değerlere bağlılığını ifade eden Türkiye Hükümeti’nin çok kritik bir rol oynayabileceği halde, uluslararası öneme sahip bu oylamaya katılmamış olması ülkemizde insan hakları ve demokrasi ideallerinin hayata geçirilmesi yönünde samimi bir irade eksikliğini göstermektedir.
 
Biz, aşağıda ismi yer alan örgütler olarak LGBTT bireylere karşı işlenen nefret suçlarına karşı hükümeti sessiz kalmamaya ve yasalar ve uygulamada gerekli düzenlemeleri acilen yapmaya davet ediyoruz.”

Mektubu imzalayan örgütler:
Amargi
A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Dayanışma Derneği (SBF-d-DER)
Bahçeşehir Gri (Gender roles & identities) Kulübü 
Bilkent Renkli Düşün!
Boğaziçi Üniversitesi luBUnya LGBTT Topluluğu
Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi
Feminist(B)iz Oluşumu
Filmmor
Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşumu
İstanbul-LGBTT Dayanışma Derneği
İstanbul Üniversitesi RADAR LGBTT Topluluğu
İTÜ Cins Arı
Kadın Dayanışma Vakfı
Kadın Kapısı
Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Mor Çatı
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
ODTÜ LGBTT Dayanışması
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği
SOGEP (Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi)
Sosyalist Feminist Kolektif
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Van Kadın Derneği (VAKAD)
Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi
Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği
 
İlgili Bağlantı:


Etiketler: yaşam
2024