14/11/2007 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’nin ‘gay ikonu’ Hande Yener Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel örgütü Kaos GL, Türkiye’nin ‘gay ikonu’nu seçti. Kaos GL’nin internet üzerinden düzenlediği anketin sonuçlarına göre ‘Türkiye’nin ‘gay ikonu’’ Hande Yener seçildi. Ankette ikinci sırada Ajda Pekkan, üçüncü sırada ise Murathan Mungan yer aldı.

Kaos GL, Türkiye’de şarkılarıyla, oynadıkları rolle, yazdıkları kitaplarla, ekrandaki görüntüleriyle ve yaşam öyküleriyle eşcinselleri en çok etkileyen isimleri seçti. Kaos GL’nin web sayfası üzerinden düzenlediği ve 2800 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre ‘Türkiye’nin ‘gay ikonu’’ açık arayla Hande Yener oldu.

Ajda Pekkan’ın ikinci sırada yer aldığı ankette üçüncü Murathan Mungan, dördüncü Aysel Gürel seçildi. Şair, yazar küçük İskender ise listede beşinci sırada yer aldı.


‘Türkiye’nin ‘gay ikonu’’ listesi ve gerekçeleri ise şöyle:



1 – Hande Yener

kendinden emin duruşu, bakışı, her geçen gün geliştirdiği müziği, klipleri ile her seferinde bir kez daha bizi kendine biraz daha hayran bıraktığı için.

*ismail alacaoğlu

geyler onu seviyor, o da geyleri seviyor. en uygun adayın o olduğunu düşünüyorum. ayrıca homofobik olmadığını ve tekyön adlı bara gelerek dans ettiğini de unutmayalım.

*aydın öztek

hayat perspektifinde geldiği nokta, kariyerindeki sağlam duruş, son üç yıldır bu ülkeye getirdiği %100 batılılık kavramlarının objesi, roma'da yüzlerce gey dansçı&mankenle çektiği klipler, şarkılarındaki derin yaşanmışlık…

*milord_80

katıksız gay ikonudur. kimse daha iyi temsil edemez.

*peerpower

bir eşcinsel kadar cesaretli; hatta gözü kara. tezgahtar, anne, şarkıcı, yenilikçi, en sonunda gay ikonU... geçirdiği süreç evrim gibi hayranlık yaratıyor bende.

*eray eraslan

yamak böyle emreder serdara romeo için.

*barbaros şansal

o bir başrı öyküsüdür. sıradan bir sesle sıradan bir şarkıcıyken, bugün geldiği noktada güzel işler yaptığını herkes kabul etmekte. onun şarkıları öncelikle geyler tarafından çabuk keşfediliyor ve dolaşıma sokuluyor. üstelik kliplerinde oynayan çocukların hepsi de çok hoş. türkiye'de yaptığı işlerle, stiliyle, video klipleri, şarkıları, türkiye'den ve dünyadan çalıştığı isimlerle 21. yüzyıl gay ikonluğuna hande yener'den daha yakın bir isim yok şahsımca.. ikonluğu ajda pekkan gibi bir ‘best of album’ yapıp on yıl piyasadan&hayranlarından kendini geri çekme yolunda değil, güncelliğini albümleri ve her adımda kendini yenileme&geliştirmesiyle korumak çizgisinden oluşuyor. sadece "apayrı" albümündeki ‘şefkat gibi’, ‘nasıl zor şimdi’, ‘unut’, ‘düş bozumu’ şarkılarındaki spesifik temayla tanıdığım onlarca gey arkadaşlarım arasında kült haline gelmesi bile benim gözümde sentez oluşturur hande yener'in ikonal duruşu hakkında..

*özgür demirkan

kendisini eşcinsellerin de dinlediğini açıkça söylemekten çekinmediği için...

*serkan umutlu

kalitesi, renkliliği, geniş eşcinsel çevresi, duruşu, hikayesi... özellikle de son dönem yaptığı başarılı albümlerle kendini hissettiği gibi çekinmeden yansıtmasıyla tıpkı eşcinseller gibi toplumun geneli, özellikle de bakış acısı dar kesimi tarafından hosgörülmemesi, dışlanması. bunların yanı sıra ekranda eşcinsel haklarını savunması da tabi ki büyük bir sebeptir!

*önder

eşcinsel camiada en çok dinlenen şarkıcı, söylediği her sözden, yeni çıkan her şarkısından ister istemez haberimiz oluyor. türkiye’nin gey kültürü hande yener’siz düşünülemez bence.

*devrim



2 – Ajda Pekkan

gecelerimi gündüze, hüznümü sevince, utancımı gurura dönüştürdüğü için

*sürmelican

yasam stili, kıyafetleri, sahne şovları, şarkılarının geyler tarafından aşırı beğenilmesi ile bence o türkiye’nin gay ikonudur.

*caner ozgokmen

yaşlanmaya karşı direnci ve kalabalıklara karşı kendi hayatını koruması nedeniyle.

*alper akyüz

hep en şık, hep iddialı, hep var. neredeyse cinsiyetsiz ama fazla gösterişli. bencilliğin, kendine dönüklüğün ama aynı zamanda pırıltılı teşhirin en şahane örneği. tutarsız, şuursuz ama çok başarılı. müzikten anlamadığı halde onun kadar iyi şarkı söyleyen başka kimse yok. dans ve hareket özürlü ama sahnede herkesten daha iyi duruyor, kimse onun kadar iyi fotoğraf veremiyor. doğuştan star!

*mehmet bilal dede

geylerin beğendiği tarz müzik yapıyor ve nerdeyse bütün geyler ona hayran. hatta türkçe bilmeyenler bile.

*zafer

vardır ama gerçekte yoktur. kendine duygusaldır. gizli yaşar. hırsız mıdır? hırsız dır. bize mi benzer? benzer. sevgi çalarız biz. kimse görmeden. ajda seni severiz. sen hancı biz hancı işte öyle gidiyor bu düzen.

*aslıgibidir

o bir kült o bir diva o bir süperstar!!!

*drakkuul

yerçekimsiz kadın!

*erkekajda

mükemmelliğin simgesi.

*sinanbodrum

geylerin arzuları onda vuku buluyor: yaşlanmamak, estetik ve ön planda yer almak.

*gemini

dünyaca ünlü gay ikonu şarkısı ‘i will survive’ı türkçe yorumlayan insan, müzikteki altyapı türü ile eşcinsellerin ilgisini en başta ve fazlaca çeken tek insan, dandik poptan (bkz. hande yener) daha fazla olarak eşcinsellerin çıkış noktası kabul ettiği disko müziğini en iyi yansıtan örnek.

*glowing86



3 – Murathan Mungan

gay edebiyatın türkiye temsilcisi.

*barış sancar

"hayatın öldürmediği bir şey vardı onda... belki de son darbeyi yememişti daha"

*eksikrenk

su gibiii duru ve romantik

*ucam

bağıra bağıra değil olması gerektiği gibi bir gay...

*egg

şöyle hatırlıyorum: ‘ben geyim’ diye bağırmadı ortalıkta ama saklamadı da. destansı şiirsel metinlerinde erkeğin erkeğe aşkını çok güzel anlattı (binali ile temir ilk aklıma gelen). onlardan çok etkilendim. ünlü olmasının yanı sıra, eşcinsel olmanın asla aşağılanamayacağı, onun şahsında, duruşunda somutlanıyor sanki.

*oktay ince

eşcinselleri sadece medyanın gösterdiği gibi sapık ruhlu insanlar olduğunu sanırken, bana ve onu okuyan herkese eşcinselliğin yadsınamayacak kadar normal ve doğal olduğunu gösterdi.

*savaşma seviş

tanıdığım ilk açık gey yazardı ve duruşunun sağlamlığı beni gururlandırdı hep. cesareti ve yazdığı muhteşem gey hikayeleri ve şiirlerini de geçemeyeceğim. her şeyiyle örnek o.

*cesur insan

bence günümüz şartlarında cinsel kimliğini gizlemek zorunda olan eşcinsellere yazıları ve şiirleriyle örnek bir rol olan mungan, illaki toplumsal açıdan kabul edilmek gerekmediğinin en büyük örneği. yani cinsel kimlik, ideoloji vb. her türlü düşüncenin varoluşu geriye bırakılan eserlerle gösterilebiliyor. sonuçta önemli olan içindeki duyguları dışa vurmak.

*eser gündüz

benim gay ikonum kesinlikle o. benim gibi mardinli. harika bir yazar üstelik gey kimliğiyle barışık yaşayan biri. bana ilham ve umut veriyor. toplum bir gün beni ve türkiye’deki tüm eşcinselleri benimseyebilir. herkes onun gibi, kendi kimliğiyle barışık olabilir. güzel bir türkiye’de yaşayabiliriz. bu hayali onun sayesinde kurabiliyorum. işte bu yüzden benim ikonum o...

*cem kaya

kitaplarındaki eşcinselliğe olan yaklaşımı, kendi özel hayatını toplumun önyargısını düşünmeden yaşayışı, en önemlisi eşcinsel aşkla yoğrulmuş şiirleri ve şarkı sözlerini gözler önüne sererek bir tabu ile mücadele etmesi.

*timothy burak

"ister alevi ol, ister kürt, ister eşcinsel. ne olursan ol kimliğinin seni hapsetmesine izin verme" dediği için.

*gülsüm mutaf

eşcinselliği yaşanması gereken gibi yaşayan belki de tek insan. teşhir etmeden, kimseye hesap verme derdi güdülemeyen güzel insan seni seviyorum.

*serdar

gey olmak onu kabullenmekle başlar. yazıları kitapları sanatçı duruşu ve desteği için.

*kaos

yazılarıyla eşcinselliği en iyi anlatan, hissettiklerimizi en iyi dile getiren olduğu ve kendisi de eşcinsel olduğunu açıklayarak bizlerden biri olduğunu kanıtladığı için.

*ulasch

göz önünde olup, kendini inkar etmeden de "var" ve "başarılı" olunabileceğini gösteren kişilikli insan...

*kıvanç mert

kendini, cinsel kimliğini o kadar özgür yaşıyor ki… üretebiliyor; ürettikleriyle cinsel yönelimine aldırmadan insanların gözünde devleşiyor.

*bir çeşit ronin



4 – Aysel Gürel

daha güçlüsü, cesuru, güzeli, delisi yok.

*metin

marjinal, istediğini yapan, korkmayan…

*eb

toplumsal normlara karşı duruşunu tutarlı bir biçimde sürdürdüğü için.

*haktan ural

her iki tarafı da yaşayıp bizim için de şarkılar yapabilir.

*gülşah



5 – küçük İskender

susmak yakışmıyor bizim ağzımıza, ağzımıza tek yakışan yasak ilişkilerimizi haykırabilmek herkese... iskender samimi gey aşkların sadık emanetçisi... susturmak için sevgisizlik gerekiyor kendisini... o benim ikonum çünkü yasak aşklarımızı en güzel o tarif ediyor

*utterlyignorant

gayet arsız yazar.

*Zeynep

çünkü hem gey hem de bir şair olarak iş, aile, kurum vb. şeylere sırtını dayamadan ayakta kalabilen, buna rağmen seviyesinden ödün vermeyen başka kimse yok...

*troçki

gey olduğunu eylem ve söylemleriyle defalarca deklare etmiş; şiirlerinde ve şiirdışı yazılarında yöneliminin yaşayışı, fiziksel ve zihinsel durumu üzerindeki etkilerini açık, sert, net ve bir o kadar da şiirsel biçimde işlemiş; yurtiçi ve yurtdışı eşcinsel eylem ve şenliklerine katılmış; hemcinsi olan birçok ünlüye aşk şiirleri yazmış küçük iskender'in "gaey ikonu"nun "gay" kısmı konusundaki baskınlığı su götürmezdir. kalan kısım, yani "ikon" kısmı için de karizmatik kişiliği, yayımladığı onlarca kitap, oynadığı filmler, hazırladığı programlar, rock'n coke'taki binler önündeki performansı ve başlı başına ses tonu yeterlidir. küçük iskender, türkiye'nin enikonu gay ikonu'dur.

*özgür rozan

türkiye de alt kültürün en büyük şairi ve bizden biri. acıyı yazmada üstüne yok ve kendini çok güzel ifade ediyor.

*deathmetalneverdies

yazdıkları ve özgürce kendini ifade ederken bir dinozorun beynini masaya yatırıp hem cinsine duyduğu plasmasal çekimi içten ve edebi olarak aktarırken belli bir kültür ve ahlak seviyesine sahip bir çevre tarafından onanması.

*fruko

ondan cesur var mı?

*berkay toprak

insan'a ağız dolusu küfredebildiği, ahlakı bu kadar güzel tartışabildiği için.

*sevil



6 – Sezen Aksu

ve tanrı kadını yarattı...

*mysterious_skin

çünkü birçok eşcinseli şarkılarıyla birçok duyguya yönelten, ağlatan-oynattıran sezen aksu'dur. gerçi şebnem ferah, hande yener, deniz akkaya, aysel gürel gibi isimler arasından zar zor seçtim ama sezen aksu hepsinin atası sayılır.

*ashes

aşkın nur yengi için onno tunç'la kavga etmiştir. haris alexiou ile birlikte söylediği şarkıda kendisi "gidiyorum bu şehirden" derken alexiou'ya "gidiyorum istanbul'dan" dedirtmiştir. birlikte verdikleri konserlerde ona sımsıkı sarılmış, aşkını hem gizlemiş hem cümle aleme göstermiştir. "kadınları" ve "erkekleri" sevmiştir, söylemekten çekinmemiştir.

*athena dea

son sözü hep aşka bıraktı, geylerin hislerine tercüman oluyor.

*tuerke

yıllar önce bir gazetecinin ‘eşcinsel misiniz’ sorusu karşılığında "ne ayıp şey, değilim demeye utanırım" diye karşılık vermesi nedenlerden ancak biri olabilir. Müziğinde de hayattaki duruşunda da bizi ne kadar anladığının binlerce ispatına rastlamak mümkün.

*p&g

kadın ya da erkek, aşkın her türlüsünü destekleyen, insanı seven ve sevgiyi insana yakıştıran kadın.

*darkelf



7 – Bülent Ersoy

sefam olsun tadında yaşıyor transeksüelliğini. kimse de "gık" diyemiyor. cinselliğin bu kadar çok ve gizli yaşandığı bir ülkede "ablanız size kurban" olsun diyecek kadar pervasız. ve pervasızlığını dindarlığı ile gölgeliyor. biz de hayranlıkla bülent ersoy’u seyredenleri hayranlıkla seyretmiyor muyuz?

*çağrılmayan yakup



8 – Tarkan

geylerin lalası.

*benben



9 – Zeki Müren

o bu ülkenin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biri olmasının verdiği ün ile kendini asla kaybetmedi. efendiliğini hep korudu. saygılı biriydi ve cinsel kimliğini dış dünyanın istemeyeceği şekilde kendi kişiliğinin önüne geçirmedi. bence biz ve bizler gibi olan insanların kendilerini adeta bir eşya gibi çeşitli platformlarda pazarlaması yerine insan karakterinin her şeyden daha önemli olduğunun farkına varması gerekir. zeki müren olmak gerekir.

*lutie

çünkü hala en kalantor abilerimiz bile onun şarkılarında ağlar, hüzünlenir; her rakı masasında onun adı vardır, şarkıları vardır ve hiç kimsede kalkıp bu adam gey diye düşünmez ya da yargılamaz. sanat güneşidir.

*berfu ebru

şarkılarında hep acıyı anlattı. o kadar alkışın içindeydi, o kadar seviliyordu ama o ışıklar sönüp de kulise çekildiği zamanki yalnızlığını anlattı şarkılarında. ama o notalardaki ıstırabı kimi anladı? kimiyse hiç bir zaman anlamadı ve anlamayacak... gay ikonu olmalı. eşcinsel olduğu için değil; güçlü, çok güçlü olduğu için... ve pek çoğumuzun uğrunda aklını kaçırma raddesine geldiğimiz o ıstırabı, şarkılarıyla bir nebze olsun hafifletecek kudrete sahip olduğu için... şu sözler yetmez mi: "...artık şu gönlüm kırık / dudağımda hıçkırık / sevsen de sevilsen de / aşkın sonu ayrılık / hep o şarkı ümit dolu / hep o şarkı aşkın yolu..."

*ali burak

zeki müren duruşu ve hayata bakış açısıyla eşcinsellerin tek idolüdür. eşcinsellik hakkında hiçbir şey bilmeyen ve homofobinin zirvede olduğu bir dönemde zeki müren korkusuzca milyonlarca kişiyi karşısına alıp ‘ beni böyle kabul edeceksiniz’ demiştir. tüm eşcinsellerin çoğunun fuhuştan başka bir şey yapamaz hale geldiği bu dönemde zeki müren’in kariyerindeki başarısı da tek idol olmaya yetiyor.

*rainbowmaster

tamam, kendisi hiçbir zaman 'out' olmadı ama şimdi elinizi vicdanınıza koyun: onun zamanında onun gibi giyinen, davranan bir adama insanlar sanat güneşi diyordu. kendisini sevmeyen olmuştur elbet ama hakkında küfürlü konuşan kimseye rastlamadım ben.

*homoacademicus



10 – Şebnem Ferah

***

‘Türkiye’nin gay ikonları’ ayrıca, Kaos GL’nin 35. sayısında bir dosyaya dönüştü. Naim Dilmener’den Ayşe Düzkan’a pek çok yazarın katkıda bulunduğu dergi ‘gay ikonu’ kavramını da tartışmaya açıyor.


Etiketler: yaşam
İstihdam