17/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de ateistler bir araya gelerek dernek kurdu.

Türkiye’nin İlk ‘Ateizm Derneği’ Kuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’de ateistler bir araya gelerek dernek kurdu.
 
Türkiyeli bir grup ateistin örgütlenme çalışmalarının sonunda “Ateizm Derneği” kuruldu. Derneğin sosyal medyadaki açıklamasında açıklamasında “Uzun uğraşlarımız sonucu onaylanmış- resmi olarak kurulmuştur. Artık hiçbir ateist ne mahkemede, ne de sokakta yalnız kalmayacak. Kadıköy’deki dernek merkezimize çayımızı içmeye, salyangozumuzu yemeye bekleriz arkadaşlar” denildi.
 
Girişim sürecinde grup sadece ateistlerin değil; Türkiye’deki tüm non-teistlerin haklarını koruyacaklarını belirtmişti. Açıklamalarında inançları reddetmenin tehlikeli hale geldiğine dikkat çekerek, “Günümüzde laik olduğu iddia edilen ülkemizde, dinsiz, agnostik ya da ateist olmak, mevcut dinsel inançları reddetmek tehlikeli hale getirilmiş, bu yönde görüş bildiren insanlar hukuki yaptırımlara maruz bırakılmış, alenen hakarete uğrayıp aşağılanmaları, ‘din düşmanı’ oldukları iddiasıyla hedef gösterilmeleri bir alışkanlık haline getirilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı.
 
Dernek amaçları ise şöyle tanımlanıyor:
“Ateizm Derneği; semavi din, mezhep ve dogmatik inançları reddeden insanların, kendi felsefi görüşlerini hiçbir kaygı duymadan özgürce ifade etmesini teşvik eden, gerek ailede, gerek sosyal yaşam çevresinde ve kamuda, sözkonusu din ve mezheplerin mensupları tarafından dışlanmasını, felsefi görüşleri nedeniyle aşağılanmasını, hakarete uğramasını, linç kültürüne ve psikolojik baskıya maruz kalmasını önlemeyi, gerektiğinde hukuki yollarla, ücretli ya da gönüllü avukatlar aracılığıyla haklarını savunmayı amaçlamaktadır.”
 
Dernek ile web siteleri üzerinden iletişim kurulabilir. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam