22/09/2021 | Yazar: Kaos GL

Tutsak Lubunya Kitaplığı, LGBTİ+ mahpusların rızası dahilinde ve ihtiyaçlarına göre kitapların hapishanelere ulaştırılması için kitaplarınızı bekliyor.

Tutsak Lubunya Kitaplığı kitaplarınızı bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tutsak Lubunya Kitaplığı, LGBTİ+ mahpusların yeterince okuma ve üretme materyallerine ulaşamaması ve bu konuda yaşanılan hak ihlallerini göz önünde bulundurarak tutsak LGBTİ+’lar ile bir dayanışma kampanyasına başladı. Kampanya çalışması, kuir ve feminist kitaplar öncelikli olarak, mahpus LGBTİ+’ların rızası dahilinde ve ihtiyaçlarına göre kitapların hapishanelere ulaştırılmasını hedefliyor.

“Tutsakların güvenlikleri öncelikli ilkelerimiz arasında” diyen Kitaplık emekçileri gelen kitapların LGBTİ+fobik olmaması, herhangi bir ayrımcılık içermiyor olmasına ve yazarının fail olmamasına özen gösteriyor:

“Tutsak Lubunya Kitaplığı, hem ataerkil ve kapitalist sistem içerisinde tutsak edilmiş lubunyaların okumak ve üretmek için yeterli kitap ve benzeri materyallere ulaşamadığına dikkat çekmek, hem de tutsak lubunyalara bu materyalleri ulaştırabilmek için bizlerin, dışarıdaki lubunyaların bir araya gelmesiyle ortaya koyduğu bir kampanyadır. Ataerkil kapitalist sistem, lubunyaları tutsak ederken, bu tutsaklık süresince heteronormatif toplum da onların kendilerini dönüştürmesine ve ilerlemesine de engel olmak istemektedir. Bizler, ataerkil kapitalist sistemin varlığının farkında olan ve kendilerini değiştirip dönüştürmek isteyen lubunyalar olarak, tutsak edilmiş lubunyalar ile bir dayanışma sürecine giriyoruz. Tutsak lubunyalar ile dayanışmamızı örerken aynı zamanda biz, dışarıda olan lubunyalar sistemi eleştiriyor ve teşhir ediyoruz. Faşizmin varoluşumuzdan rahatsız olduğunu biliyor, faşizm ile mücadele ediyor, ve bu mücadeleyi tutsak lubunyalar ile birlikte büyütmeyi amaçlıyoruz. Tutsak lubunyaların ataerkil kapitalist sistem içerisinde ezilen bir konumda olduğunu biliyoruz, ve onların ataerkil, kapitalist, kuirfobik, ve ikili cinsiyet sistemine karşı verdikleri savaşlarında sizleri de yanımıza bu kitap kampanyası ile çağırıyoruz. Tutsak Lubunya Kitaplığı olarak önceliğimiz kuir ve feminist teori içeren kitapları tutsak lubunyalarla buluşturmaktır. Kampanya sürecinde tutsak lubunyalar ile dayanışırken, tutsak lubunyaların varoluşlarını, ve güvenli alanlarını tehlikeye atabilecek herhangi bir kuirfobik, homofobik, transfobik, bifobik, cinsiyetçi, irkçı, mülteci düşmanı, ayrımcı ve türcü her türlü pratiğe, ve söyleme izin vermemek, ve tutsak lubunyaları bunlara maruz bırakmamak amacıyla, kendilerine ileteceğimiz materyalleri, ve kampanya süresince birlikte dayanışacağımız kurumları bunları ilke edinerek seçeceğiz. Kampanyamıza başlarken biz lubunyaları; evde, iş yerinde, okulda, sokakta ve hayatın kalan her yerinde etkileyen mevcut sistemin her türlü mekanizmasına karşı başkaldırıyoruz. Faşizme ve ataerkil kapitalizme karşı yürüttüğümüz mücadelemizde dayanışmayı büyütüyoruz. ‘Tutsaklık sistemi okumaya ve ona karşı başkaldırmaya engel değildir.’ diyoruz. Tutsak lubunyalara kitaplar göndererek, dayanışmayı örgütlüyor, sömürü, güç ve mülkiyet ilişkilerinin yıkılması için mücadeleyi büyütüyoruz. Tutsaklığa karşı okuma ve üretim ile meydan okuyoruz. Herkesi kampanyamızla birlikte tutsak lubunyalar ile dayanışmaya çağırıyoruz.”

Kampanyanın Kürtçe çağrısı şöyle:

“Pirtûkxaneya Lubunyayên Girtî kampanyayeke ku me; him ji bo balê bikişînin ser lubunyayên ku di pergala baviksalarî û kapîtalîst de girtî ne û ji bo xwendin û hilberandinê têra pirtûk û materyalên bi vî rengî nakin, û him jî ji bo ku em; lubunyayên li derve, werin ba hev da ku van materyalan radestî lubunyayên girtî bikin, daniye. Dema ku pergala kapîtalîst a baviksalarî lubunyayên digire, civaka heteronormatîf jî dixwaze pêşî li veguherîn û pêşketina wan bigire di vê esaretê de. Em wekî lubunyayên ku ji hebûna pergala kapîtalîst a baviksalarî haydar in û dixwazin xwe biguherînin bi lubunyayên girtî re dikevin pêvajoya piştgiriyê. Dema ku em bi lubunyayên dîl re piştgiriya xwe bilind dikin, di heman demê de, em, lubunyayên ku li derve ne, pergalê rexne dikin û eşkere dikin. Em dizanin ku faşîzm ji hebûna me aciz dibe, em li dijî faşîzmê şer dikin, û em armanc dikin ku em bi lubunyayên girtî re vê têkoşînê berfirehtir bikin. Em dizanin ku lubunyayên girtî di nav pergala kapîtalîst a baviksalar de di rewşek bindest de ne, û em we vedixwînin ku hûn bi vê kampanyayê pirtûkê re beşdarî şerê wan ê li dijî pergala zayendî ya baviksalarî, kapîtalîst, kuîrfobîk û binaryî bibin.

Wekî Pirtûkxaneya Lubunyayên Girtî, pêşîniya me ev e ku em pirtûkên teoriya kuîr û femînîst bi lubunyayên dîl re bînin cem hev. Dema ku em di kampanyayê de bi lubunyayên girtî re hevkarî dikin, em ê destûr nedin kiryar û vegotinên cudakar, homofobîk, transfobîk, bîfobîk, zayendperest, nijadperest, dijîpenaberan, û cûreperest ku dibe ku hebûn û qadên ewle yên lubunyayên girtî xeternak bike. Ji bo ku em wan dûçarî wan tiştan nekin, em ê materyalên ku em ê ji wan re bişînin û saziyên ku em ê di kampanyayê de bi wan re hevkariyê bikin bi van prensîbên xwe hilbijêrînin.

Gava ku em kampanyaya xwe didin dest pê kirin, em li dijî hemî mekanîzmayên pergala heyî yên ku bandorê li lubunyayên li malê, li kar, li dibistanê, li kolanê û li her derê jiyanê dikin serî hildidin. Em têkoşîna xwe ya li dijî faşîzm û kapîtalîzma baviksalarî mezin dikin. Em dibêjin ‘Pergala esaretê ji xwendin û serhildana li dijî wê re ne asteng e.’

Bi şandina pirtûkan ji lubunyayên girtî re, em piştgiriyê organîze dikin û ji bo têkbirina têkiliyên mêtîngerî, hêz û milkiyetê têkoşîna xwe mezin dikin. Em li dijî girtinê bi xwendin û hilberînê li pêşberî wan derdikevin. Em bangewaziyê li her kesî dikin da ku bi kampanyayê me re piştgiriyê bidin lubunyayên girtî.

Ji bo şandina pirtûkan, Kadıköy PTT PK 59”

Kitap yollamak için

Bağımsız bir şekilde örgütlenen çalışmaya dahil olabilir ya da kitap göndererek destek olabilir, LGBTİ+ mahpuslar için dayanışma gösterebilirsiniz. Göndermek istediğiniz kitapları Kadıköy PTT PK 59’a gönderebilirsiniz.

Kitap gönderimi için belirli bir sayı olmamakla birlikte koşullarınız ölçüsünde göndermeniz mümkün. Bu dayanışma çalışmasını yaygınlaştırılabilir daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bildiğiniz tutsak LGBTİ+ kişiler var ise bu çalışmada ki kitapları onlara da ulaştırmamızı sağlamak için Tutsak Lubunya Kitaplığı’nı bilgilendirebilirsiniz.

Tutsak Lubunya Kitaplığı’nı Twitter ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam