01/12/2011 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü önceki gün Nijeryalı yetkililere, onaylanması halinde eşcinsellerin temel haklarına saldıracak ve ilişki kurmalarını suç haline getirecek ağır kanun taslağını feshetmeleri konusundaki çağrısını yineledi.

Uluslararası Af Örgütü önceki gün Nijeryalı yetkililere, onaylanması halinde eşcinsellerin temel haklarına saldıracak ve ilişki kurmalarını suç haline getirecek ağır kanun taslağını feshetmeleri konusundaki çağrısını yineledi.
Nijerya Senatosu 29 Kasım’da “Eşcinsel Evlilik” kanun taslağını onayladı. Şimdi sıra Temsilciler Meclisi’nin onayında ve akabinde taslak devlet başkanına gönderilecek.
 
“Eşcinsel evlilik” tanımlanırken, eşcinsel ilişkiler ve buna “tanık olan”, “yardım eden” ya da “katılan” kişiler de dahil ediliyor. Bu durumda da kanun taslağı geniş bir kitlenin insan haklarını tehdit ediyor.
 
Uluslararası Af Örgütü Afrika Programı Direktörü Erwin van der Borght “Nijerya Temsilciler Meclisi liderlik göstermeli ve kınanması gereken bu kanun taslağını reddederek Nijerya’daki herkesin haklarını desteklemeli” dedi.
 
“Eğer onaylanırsa, bu uygulama insanları davranışları değil kimlikleri temelinde hedef alacaktır ve geniş bir kitleyi bir bireyin var olan ya da farz edilen cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğine dayanarak en temel haklarını kullanması ya da ayrımcılığa karşı çıkması sebebiyle cezai yaptırımların riski altında bırakacaktır.”
 
Senato’nun onayladığı kanun tasarısına göre, eşcinsel ilişkiye giren bir birey 14 yıla varan, bir önceki taslağa göre artış göstermiş durumda, hapis cezası alabiliyor. Kanun tasarısı aynı zamanda eşcinsel ilişkilere “tanık olan”, “yardım eden” ya da “katılan” herkese ağır para cezası ve 10 yıla varan hapis cezası uygulamayı planlıyor.
 
Bu taslak Nijerya’daki lezbiyen, gey, biseksüel ya da transseksüellerin hakkını savunan insan hakları savunucularını, arkadaşlarını, ailelerini ve çalışma arkadaşlarını da kapsayan geniş bir kitleyi cezai yaptırımlara maruz kalma tehlikesi altında bırakıyor.
 
Bireyler sadece var olan ya da farz edilen cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğine dayanarak veyahut ilişki durumları ya da rızasıyla girdiği cinsel ilişki hakkındaki iddialar yüzünden hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.
 
Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda kanun taslağının zaten kimlikleri ya da kendi rızalarıyla sergiledikleri cinsel davranışları yüzünden damgalanmış olan insanların daha da saklanmasına yol açarak Nijerya’nın HIV bulaştırılması konusundaki çabalarıyla da çeliştiğine dikkat çekmiştir.
 
Erwin van der Borght “Bu kanun taslağı bir yandan birçok sivil toplum kuruluşu ve etkinliğinin üzerinde dondurucu bir etki yaratırken aralarında lezbiyen, gey, biseksüel ya da transseksüel bireylerin de olduğu eşcinsel ilişkide olduğundan şüphe duyulanlara karşı da nefret ve şiddet olaylarının yaşanmasına sebep olacak” açıklamasında bulundu.
 
“Bir grup bireyi ayrı tutarak haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan bu kanun taslağı ülkenin anayasasını ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal ederek bütün Nijeryalıları tehdit ediyor.”
 
Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları kuruluşları kanun taslağının insan hakları üzerindeki potansiyel etkisi hakkında duydukları endişeleri daha önce de dile getirmişlerdi.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam