20/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Başkan Museveni LGBT’lerin Uganda’da sapkın insanlar olarak görüldüğü ve göze batmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Uganda Başkanı Museveni ‘Eşcinselleri Öldürün’ Yasa Tasarısına Mesafeli Duruyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başkan Museveni eşcinsellere yönelik nefret suçlarının araştırılacağını söylese de LGBT’lerin Uganda’da sapkın insanlar olarak görüldüğü ve göze batmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
 
Uganda Başkanı Yoweri Museveni “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen yasa tasarısına açıkça mesafeli dururken eşcinsellere yapılan işkencelerin araştırılacağını belirtti.
Museveni bir süredir Robert F Kennedy Adalet ve İnsan Hakları Merkezi başkanı Kerry Kennedy’nin önderliğindeki ABD delegasyonundan insan hakları aktivistleriyle görüşmeler yapıyor.
 
Uganda, mecliste her an görüşülmesi beklenen Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısı’ndan dolayı bir süredir uluslararası çapta baskı görüyor.
 
Yasa Tasarısı kamuya sunulmuş mevcut haliyle - daha önce herhangi bir cezaya çarptırılmış olduğu halde eşcinsel ilişki yaşayan kişiler veya HIV pozitif bireyler de dâhil olmak üzere - “ağır eşcinsellik” için ölüm cezasını öngörüyor.
 
Ancak Museveni LGBT meseleleriyle ilgili karışık mesajlar veriyor.
 
Museveni, Uganda’da eşcinsellere yönelik işkence veya ayrımcılık olduğu iddialarını reddederken rapor edilen bütün olayların da araştırılacağını belirtti. 
 
Beyanında “Uganda’da ayrımcılık, cinayet, marjinalleştirme, para teklif ederek gençleri eşcinsel ilişkiye çekmeye yönelik tuzaklar kurma yoktur” diyen Başkan, eşcinsel bireylerin “sapkın olarak görüldüğünü” de ekledi.
 
Museveni, Uganda kültürüne göre uygunsuz şekilde eşcinselliği açıkça gözler önüne seren Avrupa veya diğer Batı ülkelerine kıyasla Afrikalıların eşcinselliği farklı şekilde ele aldığını belirtti.
 
“Eğer karımı herkesin gözü önünde öpersem Uganda’da seçimleri kaybederim” diyen Museveni, “Batılılar halkın gözü önünde cinsel eylemlerini sergileyebilirler; ancak biz burada onu yapamayız” diye sözlerine devam etti.
Museveni “Evinizde bir sürü oda var, neden onlardan birisini kullanmıyorsunuz. Seks iki taraflı bir eylemdir, çok taraflı değil” dedi. 
Çok sayıda avukat, aktör ve dini liderce desteklenen Kennedy, mevcut eşcinsel karşıtı medya teşhiri de dâhil olmak üzere Uganda’da LGBT topluluğuna yönelik tacizlere ilişkin duyduğu kaygıları dile getirdi.
 
Kennedy bunun açıkça özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğunu ve eşcinsellikle ilgili görüşülmesi beklenen yasa tasarısının uluslararası kanunlara ve Uganda’nın imzalamış olduğu anlaşmalara aykırı olduğunu belirtti.
 
Başta Parlamento üyesi David Bahati olmak üzere (söz konusu yasa tasarısını hazırlayan ve destekleyen kişi) Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısı’nın savunucuları eşcinsel parayla insanları kandıran kişiler olduğunu ve halktan eşcinsel topluluğuna “adam topladıklarını” iddia ediyorlar.
 
Bahati, görüşülmesi planlanan meclis konuları listesinde yer aldığını belirttiği yasa tasarısının büyümekte olan bir sorunun ele alınması için gerekli bir tasarı olduğunu ifade etti.
 
Öte yandan Uganda’da az sayıda eşcinsel olduğunu belirten Museveni, Bahati’nin değerlendirmesine mesafeli görünüyor.   
Museveni “eşcinsellere yönelik şiddet iddialarını” araştıracağını belirtirken uygun bir çözüm bulunabilmesi için aktivistlerin “gelenek ve kültürlerindeki cinselliğin gizliliği” ilkesine saygılı olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Eşcinsel ilişki yaşayan insanların isimlerini ve resimlerini yayınlayan Red Pepper’a da (Kırmızı Biber) değinen Museveni, “söz konusu gazetenin heteroseksüel çıplaklığı göz önüne serdiği için yasaklanması konusunda da baskı gördüğünü” söyledi.
“Bu, kültürümüze yapılan bir hakarettir. Ve eşcinselliği de buna ekleyince… Heteroseksüellik bile yeterince tahrik ediciyken ikisinin bir araya gelmesi, gereğinden fazla” dedi.  
Ancak Museveni, Batının dile getirdiği ifade özgürlüğü kaygılarından dolayı gazeteyi yasaklamaktan kaçınıyor.   
Uganda Cinsel Azınlıklar (SMUG) Derneği başkanı Frank Mugisha Gay Star News’e yaptığı açıklamada “LGBT bireylere yönelik ayrımcılığın, bazı medya araçları yoluyla nefrete teşvikin, tacizin ve tutuklamaların olduğunu göstermek aktivistler olarak bizim sorumluluğumuzdur” dedi.
 
Mugisha sözlerine şöyle devam etti: “Belki de Museveni Uganda hükümetince eşcinsellere açıkça uygulanan soruşturmalar olmadığını söylemek istemiştir.”
 
“Bu nedenle eşcinsellik karşıtı kanunların ve LGBT’lerin ve aktivistlerin tutuklanmasının ayrımcılık olduğunu göstermemiz lazım.”
“Devletin başındaki kişi olarak LGBT’lere yönelik bütün ayrımcılık iddialarının araştırılacağını belirtmesi ise bir noktaya kadar cesaret verici.” 
Ancak deneyimli insan hakları avukatı Peter Tatchell konuya biraz şüpheyle yaklaşıyor. 
 
Peter Tatchell konuyla ilgili olarak “Museveni despot eğilimleri olan birisi. Uyguladığı rejimse büyük çapta insan hakları ihlallerinden suçlu bir rejim” dedi. 
 
“Madem kendisi Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısına (AHB) karşıydı, neden bunu daha güçlü bir şekilde ifade etmedi? Sonuçta Museveni her konuda kurnazlığıyla tanınan birisi.”
 
“Homofobik işkenceyi inkâr etmesi açıkça asılsız bir inkardır.” 
  • Bu haber Vahap Karakuş tarafından 20 Mart 2013’te Gay Star News’ta yayınlanan “Uganda President Museveni appears to distance himself from Kill The Gays Bill” adlı haberden çevrilmiştir.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam