21/08/2017 | Yazar: Kaos GL

Uganda Onur Yürüyüşü, polis tarafından engellendi. Yetkililer organizatörleri tehdit etti.

Uganda Onur Yürüyüşü yine engellendi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uganda Onur Yürüyüşü, polis tarafından engellendi. Yetkililer organizatörleri tehdit etti.

Uganda Onur Yürüyüşü’ne, geçtiğimiz sene polis tarafından saldırılmıştı. Çok sayıda aktivist gözaltına alınmış ve darp edilmişti.

Uganda Etik Bakanı Simon Lokodo, bu seneki Onur Haftası organizatörlerini; bütün mekanların ve alanların devlet tarafından çevrili olduğunu söyleyerek, yürüyüşün gerçekleşmesi hâlinde gruba ve tanınmış LGBTİ+ aktivistlerden birine zarar vermekle tehdit etti.

“Kendimizi korumak için”

Organizatörler yaptıkları yazılı açıklamada durumun bu noktaya gelmesinden ağır üzüntü duyduklarını belirterek, Uganda polisine ve yetkililerine “Sizin homofobinizden ve haklarımıza olan saygısızlığınızdan dolayı iptal etmiyoruz Uganda Onur Yürüyüşü’nü, bu kendimizi korumak için aldığımız bir karar” dedi:

“Eşitlik mücadelesi Uganda’da yeni başladı ve tüm cinsel yönelim ve cinsiyet çeşitliliğinden insanlar haklarını kazanana kadar durmayacağız. Topluluğumuzu, Risk almak ve baskı mekanizmalarıyla yüzleşmek konusunda sergilediği cesaretten dolayı kutluyoruz. Mücadeleyi ileriye doğru taşımak için canlı olması gerektiğini daima hatırlayalım ve bir gün bu mücadelenin meyvelerini toplayacağımızı unutmayalım.”

Ne olmuştu?

2016'nın Ağustos ayında Onur Haftası etkinliğini basan ve aktivistleri gözaltına alan Uganda polisi ardından Uganda Onur Yürüyüşü’nü engellemişti. Ülkenin güneyindeki Victoria Gölü yakınlarındaki Entebbe şehrinde yapılması planlanan yürüyüşü engelleyen polis çok sayıda katılımcıyı da gözaltına almıştı.

Uganda Etik Bakanı Simon Lokodo yürüyüşe katılanların gözaltına alınacağını söylemişti. Yürüyüşü takip eden gazeteci Katie Nelson, katılımcıların gözaltına alındıktan sonra nereye götürüldüklerini bilmediğini söyledi. Polisin, katılımcıları alandan uzaklaştırmak için orada olduğunu belirten Nelson’a polis, ‘yüksek yerlerden emir geldiğini’ de söylemişti.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam