22/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Uganda parlamentosu, LGBTİ+ olduğunu söylemeyi on yıl hapisle cezalandıracak yasa tasarısını kabul etti. Nefret yasası şimdi Başkan Yoweri Museveni’de.

Uganda parlamentosu nefret yasasını kabul etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Nefret yasasını destekleyen vekil John Musira seçim sırasında LGBTİ+ karşıtı slogan içeren elbise giydi, Abubaker Lubowa/Reuters

Uganda parlamentosu, LGBTİ+ olduğunu söylemeyi on yıl hapisle cezalandırmayı hedeflediği yasa tasarısını kabul etti. Meclis’ten geçen LGBTİ+’lara yönelik nefret yasası şimdi Başkan Yoweri Museveni’de.

Yasa tasarısı 28 Şubat’ta daha önce yürürlükten kaldırılan 2014 Eşcinsellik Karşıtı Yasası'nın nefretle güncellenmiş versiyonu.

Bu yasa tasarısı “eşcinsel ilişki amacıyla” ve “eşcinselliği teşvik etmek amacıyla” başka bir kişiye dokunmayı suç haline getiriyor. Başkan Yoweri Museveni yasayı onaylarsa LGBTİ+ olduğunu ifade etmek de suç sayılacak ve kişiler 10 yıl hapisle yargılanacak.

LGBTİ+ düşmanlarının küresel bahanesi aynı: “Çocukları korumak”

Museveni mevcut mevzuat hakkında yorum yapmadı. Bakan David Bahati, yasa tasarısı hakkında “Çocuklarımızın geleceğini korumak için yasa tasarısını destekliyorum. Bu milletimizin egemenliği ile ilgili, kimse bize şantaj yapmasın, kimse bizi yıldırmasın” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam