01/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Uganda’nın homofobik yasalarından kaçan eşcinsel bir çift İsveç’te evlenerek dünya çapındaki desteğin ardından oturma izni elde etti.

Ugandalı Eşcinsel Çift İsveç’te Evlendi, Geride Kalanlar Tedirgin Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uganda’nın homofobik yasalarından kaçan eşcinsel bir çift, İsveç’te evlenerek dünya çapındaki desteğin ardından oturma izni elde etti.
 
Lawrence Kaale, sınır dışı edilerek eşcinsel düşmanı yasalarıyla gündeme gelen ülkesi Uganda’ya geri gönderileceği korkuları arasında dün İsveç’te oturma izni aldı.
 
Aşk Sınır Tanımaz!
Bu yılın başında Kaale ve partneri Jimmy Sswerwadda bir kilisede dünya evine girerek Ugandalı eşcinseller adına bir ilke imza atmışlardı. Ne var ki evliliğin hemen ardından İsveç Göç Kurulu, Kaala’nın sınır dışı edilmesi emrini verdi.
 
2008 yılında “eşcinselliği teşvik ettiği için” tutuklanıp gözaltına alınan Sswerwadda ülkesi Uganda’yı terk etti. Sswerwadda, “hayatlarına riske sokma pahasına kendisiyle gelmeye ısrar eden” uzun süreli partneri Kaala’yı da gerisinde bıraktı.
 
Uganda’da eşcinsellere yönelik nefret yükseldikçe, Kaala’nın maruz kaldığı sözlü ve fiziksel saldırıların dozu da arttı. Ailesi de kendisine sırtını çevirdiğinde Kaala kaçmaya mecbur kaldı. Şans eseri İsveç’e gidip yerleşti ve günün birinde Kom Ut (Açıl) adlı bir dergiye abone oldu. Derginin bir sayısında Sswerwadda’yı kapakta görünce “sevmekten asla vazgeçmediği” erkekle irtibata geçti.
 
Çift, Faebook’ta destekçileriyle şu mesajı paylaştı: “Bazen uzun sürse de gerçek her zaman ortaya çıkacaktır sonunda.”
 
Uganda’da Gerçekler Ne Zaman Ortaya Çıkacak?
Uganda’da eşcinsel hakları aktivistleri “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen Eşcinsellik Karşıtı Tasarı’nın parlamentoda yeniden görüşülmesiyle çıkacak sonucu bekliyorlar. Tasarı, görüşülecek maddeler arasında yer alsa da ertelenmeye devam ediyor.
 
Eşcinsel temalı “The River and the Mountain” filminde oynayan İngiliz aktör Keith Prosser, Uganda’da geçen hafta tutuklanarak sınır dışı edilmek üzere hapsedildi.
 
Uganda hükümetinin eşcinselleri hedef alan uygulamaları ve eşcinsellere idam cezası öngören tasarı, uluslararası kamuoyundan da büyük tepki görüyor.    

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam