22/06/2012 | Yazar: Kaos GL

Uganda’da eşcinselliği desteklediği düşünülen 38 sivil toplum kuruluşu sicilden silinecek.

Ahlak ve Milli Birlik Bakanı Simon Lokodo, Uganda’da ’eşcinselliği teşvik ettiği düşünülen’ 38 sivil toplum kuruluşunu kapatacağını açıkladı.
 
Lokodo, Reuters’a, "Elimde eşcinselleri güçlendirmek ve örgütlemek amacıyla düzenledikleri toplantıların dokümanları var" dedi.
 
Bakan, kapatacağını iddia ettiği kuruluşların hiç biri hakkında bilgi vermedi.
 
Uganda’da eşcinsellik yasadışı. Meclis ayrıca eşcinsellik için hapis cezalarının ömür boyu yapılmasını öneren bir yasa tasarısını oylamak üzere.
 
Büyük ölçüde muhafazakar olan Uganda’da, eşcinsellik ülkedeki çeşitli dini görüşe de uymadığından toplumun farklı kesimleri tarafından ayıplanıyor.
 
Fiziksel saldırılara uğrayan eşcinseller işlerini kaybetmenin yanı sıra, toplum tarafından da reddediliyorlar.
Bu yüzden geçtiğimiz yıllarda ülkede eşcinsel hakları kurumları oluşturulmuştu.
 
 

’Makul şüphenin ötesinde’

 

Lokodo, men edilmesini talep ettiği eşcinsel hakları gruplarının isimlerini Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne bildirdi.
 
Bakan, AFP haber ajansına "Araştırmalarım sonucunda bu STK’ların ’eşcinsel meselelerini’ teşvik edip yaymaya çalıştıklarından hiç şüphem yok" şeklinde konuştu.
 
Ayrıca "Bu işi ne kadar çabuk halledersek, o kadar iyi" diye de ekledi.
 
Reuters haber ajansı, bakanın, kurumların yurtdışındaki Ugandalı eşcinseller tarafından desteklendiğini ve kendilerini genç çocukları "örgütlemekten" suçladığını bildirdi.
 
Polis, Pazar günü ülkenin başkenti Kampala’da bir otelde düzenlenen bir eşcinsel hakları konferansına baskın düzenlemiş; eşcinsel hakları savunucuları saatlerce göz altında tutulmuştu.
 
Bu senenin başında çok tartışılan bir eşcinsellik karşıtı yasa tasarısı, bir milletvekili tarafından tekrar gündeme getirildi.
 
Yasa tasarısı esasen 2009 yılında öne sürülmüş, ancak uluslararası ölçekte kınandığından tartışılmamıştı.
 
Tasarı, Uganda’da yasa dışı olan eşcinselliğe verilen cezanın 14 yıldan ömür boyu hapise çevrilmesini teklif ederken, eşcinselliği ’desteklediği’ düşünülen kuruluşların da kapatılmasını sağlıyor.
 
Yasa tasarısını hazırlayan bakan David Bahati, idam cezasının önerildiği maddenin tasarıdan çıkarılacağını bildirdi.
 
İlk yazıldığında önerge "ileri derecede eşcinsellikten" suçlu bulunan kişilerin idam cezasına çarptırılmasını öngörüyordu.
 
"İleri derecede eşcinsellik" tanımı; reşit olmama, AIDS hastası olma, özürlü olma veya "seri suçlu" olma durumlarını kapsıyor.
 
Batılı bağışçılar, Afrika’da eşcinsel haklarını tanımayan bir çok ülkeye yaptıkları yardımları durduracaklarını bildirdi. (mynet/BBC Türkçe)
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam