26/11/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Doğruluğu kesinleşmemiş haberlere göre Uganda’nın eşcinsel karşıtı yasa tasarısında ‘azgın eşcinsellik’ için verilebilecek azami ceza olan idamdan vazgeçildi.

Uganda’da Eşcinseller İkiye Ayrılır Ama Hepsi Suçludur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Doğruluğu kesinleşmemiş haberlere göre Uganda’nın eşcinsel karşıtı yasa tasarısında “azgın eşcinsellik” için verilebilecek azami ceza olan idamdan vazgeçildi.
 
Söylentilere göre Uganda’nın eşcinsellik karşıtı yasa tasarısından idam cezası çıkarıldı.
 
Milletvekili Medar Segona BBC’ye “Eşcinselleri Öldürün” tasarısı olarak bilinen tasarıda “önemli değişikliklere gidildiğini” belirtse de daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.
 
Doğruluğu kesinleşmemiş haberlere göre politikacılar 22 Kasım’da parlamentonun önümüzdeki günlerdeki tartışma gündemine bu tasarıyı da ekledi.
 
Meclis başkanı Rebecca Kadaga’nın tasarıyı “Noel hediyesi” olarak sunmak istediklerini açıklamasının ardından Segona bunun birkaç hafta içinde gerçekleşebileceğini iddia etti.
 
Öne sürülen yasa tasarısının daha önceden değiştirildiği söylentileri olsa da kamuoyunda ve ülkedeki haber kaynaklarında ölüm cezasının bazı durumlarda uygulanabileceği düşüncesi hakim. Yasa eşcinselliği ağır eşcinsellik ve eşcinsellik suçu şeklinde iki sınıfa ayırarak eşcinsel ilişkilerin suç tanımını genişletiyor.
 
“Azgın eşcinsellik” ebeveynler ya da otorite figürleri, HIV+ bireyler, pedofiller ve mükerrer suçlular tarafından gerçekleştirilen eşcinsel edimler olarak tanımlanıyor. Suçlu bulundukları takdirde bu kişiler idam cezasına çarptırılabilirler.
 
“Eşcinsellik suçu” ise eşcinsel edimler ile eşcinsel ilişki yaşamayı kapsıyor ve ömür boyu hapisle cezalandırılıyor.
 
İlk olarak 2009 yılında hükümetin gündemine gelen Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısı uluslararası kamuoyunda yarattığı tepkilerden ötürü geçici olarak rafa kaldırılmıştı.
 
Çeşitli Avrupa ülkeleri yasanın geçmesi halinde Uganda’ya yaptıkları yardımları kesecekleri yönünde tehditlerde bulundu. İngiltere hükümeti Uganda’nın aldığı para yardımında ciddi kesintiler olacağı yönünde uyarıda bulundu.
 
ABD Başkanı Barack Obama yaşananları “iğrenç” olarak nitelerken Kanadalı politikacı John Baird bunun “adi ve iğrenç olduğunu, toplumu rencide ettiğini” belirtti.
 
Ugandalı yasa yapıcı Atim Ogwal Cecilia Barbara bir adım daha ileri giderek kıta çapında eşcinselliğin yasaklanmasını önererek tüm Afrikalı eşcinsellerin ömür boyu hapse mahkum edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Ocak 2011’de eşcinsel hakları aktivisti David Kato yerel bir gazetede kendisinin ve birkaç eşcinselin fotoğrafının “asın onları” başlığı altında yayınlanmasından kısa bir süre sonra öldürüldü.
 
Buna rağmen, Uganda’nın LGBT topluluğu bu yaz bir haftasonu boyunca eşcinsel onur etkinlikleri düzenledi.
 
Pew Araştırma Merkezi’nin 2010 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Ugandalıların yüzde 89’u eşcinselliği ahlaken kabul edilemez görüyor.
 
Konuyla ilgili haberler: 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret