02/01/2013 | Yazar: Kaos GL

Uganda’daki Cinsel Azınlıklar Derneği’nin (SMUG) ofisine 26 Aralık 2012 tarihinde zorla girildi ve ofisteki birçok eşya çalındı.

Uganda’da LGBT Hakları Derneğinin Ofisi Soyuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uganda’daki Cinsel Azınlıklar Derneği’nin (SMUG) ofisine 26 Aralık 2012 tarihinde zorla girildi ve ofisteki birçok eşya çalındı.
 
Çalınan eşyalar arasında bulunan bilgisayarlarda, Ugandalı LGBT bireylerin adres ve telefonlarının da yer alması kişilerin güvenlikleri açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.
28 Aralık 2012’de SMUG tarafından yapılan açıklamada soygunun o sırada binada bulunan bir personel tarafından görüldüğü belirtildi.
 
Ugandalı LGBT hakları savunucusu Frank Mugisha soygun haberini aldığından beri, çalınan bilgisayarlardaki birtakım bilgilerin ne şekilde kullanılabileceği konusunda endişe taşıdığını söyledi.
 
Bilgisayarlar dışında, fırın, ses kaydedici ve su sebilleri de çalınan eşyalar arasında. Polis, olay hakkında soruşturma yürütüyor.
Olayın gerçekleştiği tarih ise, hükümetin eşcinsellere idam cezası getirecek yasa tasarısını önümüzdeki seneye ertelemesinden sadece iki hafta sonraya denk geliyor.
 
Uganda’da LGBT örgütlerinin ofisleri daha önceden de tahribata uğramıştı. Temmuz 2011’de FARUG isimli lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele eden derneğin de ofislerine girilmiş ve üye listesi de dâhil birçok eşya çalınmıştı. Açılan soruşturmaya rağmen, hiçbir şüpheli gözaltına alınmamıştı. Elde edilen yeni bilgiler ise, FARUG ofislerinin tahrip edilmesinden dört gün önce, SMUG ofislerine de zorla girildiğini gösteriyor.
2010 yılında Uganda’nın Rolling Stones gazetesi ülkedeki yüz eşcinselin isimlerini ve adreslerini “Asın Bunları, Çocuklarımızın Peşindeler!” başlığı altında vererek eşcinselleri hedef göstermişti. Haberin ardından LGBT hakları savunucusu David Kato da Kampala’da evinde öldürüldü.
 
Çeviri: Birce Pakkan

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam