09/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Ukrayna parlamentosu LGBT’leri savunan görüşleri dile getirmeyi yasaklama teklifini şimdilik rafa kaldırdı.

Ukrayna Eşcinsel Karşıtı Yasayı Geri Çekti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ukrayna parlamentosu LGBT’leri savunan görüşleri dile getirmeyi yasaklama teklifini şimdilik rafa kaldırdı.
 
8711 sayılı yasa tasarısının oylanmasının ertelenmesi teklife karşı olanlarca bir zafer olarak görülürken mevcut parlamentonun sonlanmasından önce tasarının Eylül’de yeniden gözden geçirilmesi gibi bir tehlike de var.
 
Tasarıya göre medyada ve hatta etkinliklerde LGBT haklarından olumlu bir biçimde söz etmek suç sebebi sayılıyor. 
AllOut.org’un eş kurucusu ve yönetici müdürü Andre Banks şöyle konuştu: “120,000’den fazla AllOut üyesi bu dehşet yasaya karşı ses çıkararak bunu Avrupa’nın diplomatik gündeminin zirvesine yerleştirdi.
 
“Gittikçe büyüyen küresel hareketimizin mesajı basit – herkes açık bir biçimde yaşayabilmeli ve istediği kişiyi sevebilmeli. Bu çağrı eşcinselliği tu kaka ilan eden yasanın engellenmesinde kritik bir rol oynayan Avrupalı diplomatlar tarafından da yankılandı.
 
“Her şeyden öte, bu bizim Ukrayna’daki ortaklarımız için bir zaferdir. Hep birlikte Doğu Avrupa’nın diğer hükümetlerine de güçlü bir mesaj gönderiyoruz. Eşcinsel karşıtı yasaları desteklemek aşırı uçtakileri güçlendiriyor.”
 
Perşembe günü AllOut.org 120,000 imzalı dilekçesini Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’ndeki Ukraynalı yetkililere iletti.
Ayrıca binlerce AllOut üyesi dışişleri bakanlığına doğrudan telefon ederek 8711 sayılı tasarının geri çekilmesini talep etti.
Tasarı “toplantı, yürüyüş, eylem, gösteri ya da kitlesel etkinlikler düzenlemek yoluyla eşcinsellikle ilgili herhangi bir olumlu bilginin kasıtlı olarak yayılmasını” yasaklıyor ve “eşcinsellik propagandası” yapanlara para cezaları ve beş yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
 
Sir Elton John, Ukrayna’nın ülkede eşcinselliğin tartışmasının önünü kesecek bu yasayı “trajik” bulduğunu söyledi. Kiev’de bir AIDS yardım konserinde sahne aldıktan sonra İngiliz Guardian gazetesine yazan müzisyen Ukrayna’nın “kendi özgürlüğü için çok beklediğini”; fakat şimdi eşcinsellerin yürüyüş yapma ya da açıkça eşcinsellik hakkında konuşma özgürlüklerini tehdit ettiğini yazdı.  
 
Ukrayna’daki insan hakları aktivistleri ise yaşananları şöyle değerlendiriyor: “Yetkililer toplumda ahlak diye bir şey kalmadığı iddialarıyla endişe içindeler; ama eşcinsellik karşıtı tasarı dikkatleri Ukrayna nüfusunun sosyal güvenliğinin olmadığı gerçeğinden uzaklaştırmaya çalışıyor. Gerçek sorunları çözmek yerine, ‘ortak bir düşman’ bulmaya çalışıyorlar.”
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam