25/02/2022 | Yazar: Selma Koçak

“Aslında bunun olacağına inanmıyoruz ama eğer olursa, LGBTQ’ların çoğu ve ben ülkeden kaçmayacağız ve mücadele ederek kazanacağız”

Ukraynalı LGBTQ’lar: “Mücadele edeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ukrayna’daki bazı LGBTQ’lar Rusya’nın ülkeyi işgal etmesi durumunda yaşanabilecek insan hakları ihlallerinden endişe ediyor.

CBS New’s konuşan 18 yaşındaki hukuk öğrencisi Iulia: "Bu, bana ve özellikle sevdiğim kişiye yönelik doğrudan bir tehdit anlamına geliyor” dedi. Iulia, Rusya’nın işgal alanını genişletmesi durumunda birincil hedefler arasında yer alan ve ülkenin doğusunda bulunan Kharkiv şehrinde hukuk eğitimi alıyor. Diplomasını Ukrayna’da LGBTQ hakları için mücadelede kullanmak istiyor.

Iulia, "Rusya’da LGBTQ’lara zulmediliyor” dedi ve “Eğer Rusya tüm Ukrayna’yı ya da ülkenin büyük bir bölümünü işgal ederse, şu anda Ukrayna’da yapabildiğimiz gibi barış içinde var olabilmemize ve LGBTQ hakları için mücadele etmemize izin vermeyecektir” diye devam etti.

Rusya, 2021 yılında eşcinsel evliliği resmen yasakladı – ki zaten izin verilmiyordu – ve 2013 yılında eşcinsel ve heteroseksüel ilişkilerin eşitlenmesini ve eşcinsel haklarının desteklenmesini yasaklayan sözüm ona “gey propagandası”na karşı bir yasa çıkardı.

Kiev Pride proje asistanı Edward Reese ise CBS’e verdiği demeçte: "Ukrayna bir Avrupa ülkesi. On yıllık bir Onur Yürüyüşleri tarihimiz var bizim, bildiğiniz gibi Rusya’da durum bunun tam tersi.” dedi. “Yörüngemiz, yolumuz tamamen farklı… İnsan hakları, LGBTQ, feminizm ve bunun gibi pek çok meselede insanların düşüncelerindeki değişimi görüyoruz… Dolayısıyla kesinlikle Rusya ile bağlantılı herhangi bir şey istemiyoruz… Almayacağız da…” diye devam etti.

Iulia ise, Ukrayna’nın daha kat etmesi gereken uzun bir yolu olmasına rağmen, LGBTQ’ları kabullenme konusunda çok önemli bir ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Ukrayna’nın da henüz eşcinsel evliliğe izin vermediğini ancak en fazla birkaç yıl sonra bunun da olacağına inandığını belirten Iulia, CBS’e "Haklarımız ve özgürlüklerimiz için yapacak daha çok işimiz var ama Ukrayna’da kendinizi tam olarak ifade edebilirsiniz. Bu, Rusya’da olduğundan çok daha güvenli, inanın bana. Çok daha kolay” diye konuştu.

Kiev’de bağımsız illüstratör olarak çalışan 33 yaşındaki Iulia ise CBS’e yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen işgal edebileceğine inanmadığını çünkü Ukrayna ordusunun güçlü duracağını, direneceğini düşündüğünü söyledi.

"Biraz panikledim, ama çok az. Ordumuza çok güveniyorum. Çok sayıda Ukraynalı şu anda orduya bağış yapıyor, sadece maddi bağış değil, kan da bağışlıyor” dedi.

Rusya’nın ülkeyi ele geçirmesi durumunda, ki bu en kötü durum senaryosu ona göre: “Yakalanmamaya çalışırdım, çünkü sadece Twitter profilim bile beni hapse atmaları için yeter onlara. Ki bu durumda hapse atılmak, başıma gelecek en iyi şey olur muhtemelen.” diye devam etti.

Kiev Pride’dan Reese, Ukrayna’daki LGBTQ topluluğunun Rusya tehdidine karşı savaş durumunda orduyu desteklemek için örgütlendiğini aktardı. Grup, gerektiğinde kullanmaları için üyelerine bir ilkyardım eğitimi bile verdi.

Reese, "Korkularımız var, bu çok doğal. Ama panik yapmıyoruz. Orduya bağış yapıyoruz. Ukrayna ordusunu desteklemek için kurulan fon, dün tarihindeki en büyük bağış miktarına ulaştı. Kiev Pride da bağış için bir çağrı yayınladı, bunu LGBTQ’ların yaptığını biliyorum. Kendi adıma ben de sıhhiye taburları için bağış yaptım” dedi.

"Aslında bunun olacağına inanmıyoruz ama eğer olursa, LGBTQ’ların çoğu ve ben ülkeden kaçmayacağız ve mücadele ederek kazanacağız” diye konuştu.

Hukuk öğrencisi Iulia ise Rusya tehdidine rağmen Ukrayna’nın ve orada yaşayan LGBTQ topluluğunun geleceğinden umutlu olduğunun altını çizdi:

"Her şey yaşanıp bittiğinde, Rusya bizi terörize etmekten vazgeçtiğinde, bence kısa bir süre içinde eşcinsel evliliğin yasal olmasını sağlayacağız, çok az kaldı buna. Ve evet, bir LGBTQ olarak Ukrayna’da çok çok iyi ve rahat bir geleceğim olacağını düşünüyorum.”

Kaynak: CBS News


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret