14/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Kongrede konuşan Pozitif-iz Derneği kurucularından Çiğdem Şimşek: “LGBTİ+ derneklerine baskı ve yalnızlaştırma politikaları kapsayıcı HIV çalışmalarını olumsuz etkiliyor.”

Ulusal HIV/AIDS Kongresinden izlenimler: “Ancak LGBTİ+ haklarını açık açık savunduğumuz zaman eşitiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Enfeksiyon alanında çalışan beş uzman derneğinin bir araya gelerek düzenlediği bilimsel kongre bu yıl 7-10 Aralık tarihleri arasında Antalya’daydı. Kongrede konuşan Pozitif-iz Derneği kurucularından Çiğdem Şimşek, “LGBTİ+ derneklerine dönük günden güne artan baskı ve yalnızlaştırma politikaları kapsayıcı HIV çalışmalarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Ulusal HIV/AIDS 2023 Kongresi bu yıl pek çok farklı konudaki sunumla gerçekleşti. Kongrenin açılış konferansı ‘1983’ten 2023’e HIV Macerasının Köşe Taşları’na ayrıldı. Prof. Dr. Serhat Ünal’ın açılış konferansının yanı sıra ilk gün gerçekleşen oturumlarda “Eşit miyiz?” sorusunun da yanıtları arandı.

“Ancak LGBTİ+ haklarını açık açık savunduğumuz zaman eşitiz”

Kaos GL Derneği adına bu yıl kongreye katılan İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel şöyle konuştu:

“LGBTİ+ örgütleri ve LGBTİ+’lar günden güne daha fazla kriminalleştiriliyor. Bu atmosferde LGBTİ+’ların sağlığa erişimi ve tanı çalışmalarında LGBTİ+’lara ulaşmanın yolu tehlikeye giriyor. Çeşitli baskı ve yasaklamalar LGBTİ+’larla LGBTİ+ örgütleri arasındaki uçurumu derinleştirirken LGBTİ+’ların HIV farkındalığı için bilgiye erişmesinin de önünü tıkıyor. Tanı çalışmalarında LGBTİ+’lara erişmenin yolu ayrımcılığı sonlandırmaktan ve ancak LGBTİ+ örgütleriyle işbirliği yapmaktan geçiyor. LGBTİ+ örgütlerinin varlığı bugün hiç olmadığı kadar kritik bir noktada duruyor. Temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra kapsamlı tanı, tedavi ve toplum sağlığı çalışmaları LGBTİ+’ların haklarını ve LGBTİ+ örgütlerini desteklemekten, LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığı sonlandırmaktan, bu ayrımcılıkla mücadele etmekten geçiyor. Ancak LGBTİ+ haklarını açık açık savunduğumuz zaman eşitiz.”

TIKLAYIN - Kaos GL, HIV/AIDS 2023 Kongresi’nde: “Toplum sağlığı çalışmaları için LGBTİ+ örgütlerini destekleyin”

“LGBTİ+ derneklerine dönük günden güne artan baskı ve yalnızlaştırma politikaları kapsayıcı HIV politikalarını da olumsuz etkiliyor”

B=B’nin (Belirlenemeyen = Bulaşmayan) önemine dikkat çeken oturumların yanı sıra temas öncesi ve temas sonrası profilaksilere erişime ilişkin de oturumlar konferans programında yer aldı.

9 Aralık günü gerçekleştirilen “HIV ile Yaşayan Kadın Ne İster?” başlık oturumda konuşan Pozitif-iz Derneği kurucusu Çiğdem Şimşek, göçmen ve sığınmacı kadınların sorunlarına dikkat çektiği gibi trans kadınların da sorunlarına değindi.

Şimşek, “Tanı ve tedavi çalışmaları yıldan yıla azaldı. Trans kadınların tanıya, tedaviye ve danışmanlığa erişebileceği mekanizmalar yok. Toplumda trans kadınlara dönük HIV üzerinden bir damgalama mevcut. Trans kadınların üzerindeki "hastalığın sebebi sizsiniz" algısı devam ediyor. Translar stigmatize ediliyor. LGBTİ+ dostu ve kapsayıcı hekimler ve sağlık merkezleri bulunmuyor. LGBTİ+'lara dönük bilgilendirme çalışmalarını ve kondom desteğini büyük çoğunlukla LGBTİ+ dernekleri üstleniyor. LGBTİ+ derneklerine dönük günden güne artan baskı ve yalnızlaştırma politikaları kapsayıcı HIV politikalarını da olumsuz etkiliyor” diye aktardı.

Aynı oturumda konuşan Doç. Dr. Aslıhan Candevir de trans kadınların sağlığa erişimde yaşadıkları ayrımcılık ve şiddet pratiklerine dikkat çekti. Candevir, doktorların hastalarına cinsiyetçi kalıplara hitap etmemesi ve LGBTİ+ kişiler için iyi bir karşılama ortamı yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Kongre 10 Aralık’ta kapanış konferansıyla sonlandı.


Etiketler: insan hakları, sağlık, hiv
İstihdam