03/11/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Türkiye ve dünyadan bürokratlar, siyasetçiler, akademisyenler, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Perşembe günü Ankara’da bir araya geliyor.

Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik Sosyal İçerme Konferansı 5-6 Kasım’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve dünyadan bürokratlar, siyasetçiler, akademisyenler, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Perşembe günü Ankara’da bir araya geliyor.

Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı, 5-6 Kasım’da Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği yetkililerinin yanı sıra; Türkiye’den ve diğer ülkelerden milletvekili ve belediye başkanlarına ev sahipliği yapacak. 5-6 Kasım’da Rixos Grand Ankara’da gerçekleştirilecek konferans, Türkiye’de Cinsiyet ve Çeşitlilik bağlamında ilk olma özelliği taşıyor.

Açılış Konuşmalarını üst düzey bürokratlar ve siyasetçiler yapacak

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks konferansa video mesaj ile katılacak. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ve İsveç Demokrasi ve Eşitlik Bakanı Alice Bah Kuhnke’nin  de video konferans yoluyla katkı sunacağı konferansın açılış oturumunda Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi, Karl Kulessa,  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı, Béla Szombati,  Avrupa Konseyi LGBT Kişilerin Hakları Genel Raportörü, Jonas Gunnarsson  Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore konuşacak.

Kimler Katılıyor?

Konferansa Türkiye’den ise aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Beyza Üstün, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun da olduğu çok sayıda siyasetçi katılacak.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Danışmanı, Hasan Bermek, Akil İnsanlar Heyeti ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu üyesi Levent Korkut, Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Seçil Gülçat Toplumsal Çeşitlilikte LGBTİ Haklarını Desteklemek oturumunda, Ocak 2014’ten beri Birleşik Krallık’ın Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan Richard Moore açılışta yer alacak.

İlk Oturum: Cinsiyet Temelli Dışlanma ve Şiddetle Mücadelede Siyasetin Rolü 

Konferansın oturumları 5 Kasım’da saat 11.00’da Cinsiyet Temelli Dışlanma ve Şiddetle Mücadelede Siyasetin Rolü oturumu ile başlayacak. Oturumda, Aylin Nazlıaka, CHP Ankara Milletvekili, Jonas Gunnarsson , Avrupa Konseyi LGBT Kişilerin Hakları Genel Raportörü, Emine Beyza Üstün, HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi , Ingibjorg Solrun Gisladottir , Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü, Türkiye Temsilcisi, BM Kadın ,Colm Howard-Lloyd, Muhafazakâr Parti LGBT Grubu Başkanı yer alacak.

İngiltere’deki Muhafazakâr Parti’nin LGBT grubu olan LGBTory’nin başkanı ve daha fazla LGBT kişinin politikaya girmesine destek olan adaylar fonunun kurucusu olan Colm Howard-Lloyd yer aldığı oturumda, İngiltere’de Muhafazakâr politikalar ve siyasetin rolü küresel düzeyde konuşulacak.

Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanı Dilek Kolat Ankara’ya geliyor

Politik kariyerine Berlin Konseyi Schöneberg üyeliği ile başlayan, 2006-2011 yılları arasında komitelerde emek, mesleki eğitim ve kadın sorunları gibi konularda çeşitli görevler alan, halen Tempelhof-Schöneberg Bölgesi'nde Berlin Parlamentosu Üyesi, Berlin Sosyal Demokrat Parti Devlet Yönetim Kurulu Üyesi ve SPD Tempelhof-Schöneberg İlçe Başkanı olan Dilek Kolat, “Toplumsal Çeşitlilikte LGBTİ Haklarını Desteklemek” oturumunda yer alacak.

Milletvekili Mahmut Tanal LGBT kişiler için ne yapmıştı?

LGBTİ Hakları konusunda; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuat ve uygulamalarının LGBT’leri içermesi için kanun teklifi, Ankara sokaklarında katliam çağrısı yapan Genç İslami Müdafaa grubunu Meclis gündemine taşınması, cinsiyet geçiş sürecini doğrudan etkileyen Medeni Kanun 40’ıncı maddeye dair kanun teklifi, cezaevlerindeki LGBTİ’lerin durumu ve Adalet Bakanlığının hapishane faaliyetleri, Çalışma hayatında LGBT’lere yönelik ayrımcılığın yasaklanması için kanun teklifi gibi birçok çalışmasıyla bilinen Mahmut Tanal da Konferansta yer alacak.

Entegrasyon politikları nasıl uygulanır?

Toplumsal Çeşitlilikte LGBTİ Haklarını Desteklemek oturumunda Avrupa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele görevini üstlenen Avrupa Konseyi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Birimi Başkanlığı görevini yürüten Eleni Tsetsekou konuşacak. Tsetsekou, geçmişte, Romanlar ve Gezginler Bölümünde yönetici olarak çalışması ve uzun yıllar boyunca çeşitli Avrupa Konseyi üyesi devletlerde bu topluluğa yönelik entegrasyon politikalarını tanıtması ile biliniyor. Tsetsekou oturumunda sosyal içerme kapsamında entegrasyon politikalarının uygulanmasından bahsedecek.

LGBTİ kişilerin haklarını nasıl küreselleştirebiliriz?

Konferansın ikinci günü LGBTİ Kişilerin Haklarını Küreselleştirmek oturumu ile başlayacak. Moderatörlüğünü,  ILGA Avrupa Programlar Direktörü Bjorn van Roozendaal’ın yapacağı oturumda; İnsan Hakları İzleme Örgütü Kıdemli Türkiye Araştırmacısı, Emma Sinclair-Webb, IGLHRC İran Proje Yöneticisi, Farid Haerinejad, Freedom House Avrasya Programı Kıdemli Sorumlusu, Matthew Schaaf, RFSL - İsveç LGBT Hakları Federasyonu Başkanı, Ulrika Westerlund, Stonewall Uluslararası Politika Sorumlusu Kit Dorey,  konuşacak. Oturumda uluslararası perspektifte deneyimler paylaşılacak.

Son Oturum: Sosyal İçermede Yerel Yönetimlerin Rolü 

Konferansın son oturumunun konusu ise “Sosyal İçermede Yerel Yönetimlerin Rolü” olacak. Oturumun moderatörlüğünü Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi, Sedef Çakmak yapacak. Çakmak gibi, Polonya’nın açık eşcinsel kimliği ile bilinen Belediye Başkanı, Robert Biedron, Türkiye’den Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar,  İsveç’ten Göteborg Belediye Başkan Yardımcısı Mariya Voyvodova oturumda konuşmacı olarak yer alacak.

Ne hedefleniyor?

Yüksek sembolik ve siyasi değeri olan bir uluslararası buluşma niteliği taşıyan Konferans, Birleşmiş Milletler'in 2016-2020 Türkiye Kalkınma İşbirliği Stratejisi öncesinde değerli bir açılım beyan edecek; stratejinin cinsiyet, çeşitlilik ve sosyal içerme boyutlarını kapsayarak LGBTİ bireylerin hakları ile ilgili konulara ilişkin uygulamalarını destekleyecek.

Konferans ayrıca, 2015 Kasım’ında gerçekleşecek Türkiye genel seçimlerinin ardından, yeni seçilen milletvekilleri için verimli bir diyalog ortamı sağlayacak; uluslararası ve ulusal düzeylerde LGBTİ'lerin insan hakları meseleleri ile ilişkilenmeleri ve liderlik üstlenmeleri için fırsat yaratacak.

Temel tartışma başlıkları

*Egemen Devletler’in, uluslararası sistem uyarınca LGBTİ’lerin haklarını koruma sorumlulukları

*Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet konularının "demokrasi", "kamu düzeni" ve "toplumsal cinsiyet" kavramları çerçevesinde nasıl açımlanacağı

*Ulusal politikalar yoluyla toplumsal önyargılar ve dışlanma ile mücadele

*Siyasi yapılar, toplum geneli ve LGBTİ örgütleri arasında işbirliği için imkanlar yaratılması.

Konferans canlı yayınlanacak

5-6 Kasım tarihinde Rixos Grand Ankara’da yapılacak konferans şu adres üzerinden canlı yayınlanacak.

Konferansın Türkçe ve İngilizce internet sitesine, katılımcıların tamamına ve programa şuradan ulaşabilirsiniz.

İzleyicilerin daha önceden çevrimiçi başvuru yaptığı konferansa kontenjan sınırı nedeniyle başvuru ve dışarıdan katılım kabul edilmiyor.

*Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Birliği (AB), İngiltere Büyükelçiliği, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı(SIDA), Açık Toplum Vakfı  tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: yaşam
İstihdam