08/10/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

8 Ekim Uluslararası Lezbiyen Günü nereden geliyor?

Uluslararası Lezbiyen Günü kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün (8 Ekim) Uluslararası Lezbiyen Günü.

Avustralyalı Gey ve Lezbiyen Arşivleri’ne göre, 8 Ekim’in Uluslararası Lezbiyen Günü olarak kutlanması 1979-1980 yıllarına dayanıyor. Kuzey Avrupa’da yaşayan lezbiyen aktivistler ve radikal lezbiyen feministler bu yıllarda hem cinsiyet hem de cinsel yönelim bazlı yaşadıkları ayrımcılıkla mücadeleyi vurgulamak için bu günü ilan ediyor.

1980 yılında Uluslararası Lezbiyen Günü kutlamaları Yeni Zelanda’da Kadınlar Günü’nde (8 Mart) gerçekleşse de gününde kutlama ilk olarak 8 Ekim 1982’de Brisbane’de (Avustralya) gerçekleşiyor.

Aynı zamanda Uluslararası Lezbiyen Bilgi Servisi’nin (ILIS), 1982’nin ilk aylarında Belçika’da yaptığı konferansta 1983 yılının “Uluslararası Lezbiyen Yılı” olarak kutlanmasına karar veriliyor. Uluslararası Lezbiyen Yılı da 1983 yılında, Melbourne ve Sidney’de (Avustralya) etkinliklerle kutlanıyor. Sidney aynı zamanda Uluslararası Lezbiyen Günü’nün ilanından önce 1978 yılında 2 Eylül’de “Lezbiyen Bağımsızlık Günü” etkinliklerine ev sahipliği etmiş bir şehir.

2000’lerden itibaren yaygın olarak kutlanan 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü kadar bilinir olmasa da 1980’lerden beri 8 Ekim Uluslararası Lezbiyen Günü’nün etkinliklerle kutlanıldığı başlıca ülkeler Avustralya ve Yeni Zelanda. 


Etiketler: kadın, yaşam
İstihdam