04/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Sosyal içerme Konferansı yarın Ankara’da başlayacak. Konferans internet sitesi üzerinden canlı yayınlanacak.

Uluslararası Sosyal İçerme Konferansı yarın başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Sosyal içerme Konferansı yarın Ankara’da başlayacak. Konferans internet sitesi üzerinden canlı yayınlanacak.

Kaos GL, Türkiye ve dünyadan üst düzey bürokratları, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Ankara’da bir araya getiriyor. Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı, 5-6 Kasım’da üst düzey Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Bİrliği yetkililerinin yanı sıra; Türkiye’den ve diğer ülkelerden milletvekili ve belediye başkanlarına ev sahipliği yapacak.

Konferansa kimler katılacak?

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ve  İsveç Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke’in video konferans yoluyla katkı sunacağa konferansın başlangıç oturumunda, Avrupa Konseyi LGBT Kişilerin Hakları Genel Raportörü Jonas Gunnarsson, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra,  Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi, Karl Kulessa, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı, Béla Szombati, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi, Richard Moore konuşacak.

Konferansa Türkiye’den ise aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Beyza Üstün, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Akdeniz Belediye Başkanı Yüksel Mutlu’nun da olduğu çok sayıda siyasetçi katılacak.

Konferans canlı yayınlanacak

Konferans internet sitesi üzerinden canlı yayınlanacak. Şu adres üzerinden yayınlanacak konferans sosyal medya üzerinden #ConfDiversityTR hashtagi ile takip edilebilecek.

Ne hedefleniyor?

Yüksek sembolik ve siyasi değeri olan bir uluslararası buluşma niteliği taşıyan Konferans, Birleşmiş Milletler'in 2016-2020 Türkiye Kalkınma İşbirliği Stratejisi öncesinde değerli bir açılım beyan edecek; stratejinin cinsiyet, çeşitlilik ve sosyal içerme boyutlarını kapsayarak LGBTİ bireylerin hakları ile ilgili konulara ilişkin uygulamalarını destekleyecek.

Konferans ayrıca, 2015 Kasım’ında gerçekleşecek Türkiye genel seçimlerinin ardından, yeni seçilen milletvekilleri için verimli bir diyalog ortamı sağlayacak; uluslararası ve ulusal düzeylerde LGBTİ'lerin insan hakları meseleleri ile ilişkilenmeleri ve liderlik üstlenmeleri için fırsat yaratacak.

Temel tartışma başlıkları

Konferans, "çeşitlilik" ve "sosyal içerme" dahil olmak üzere, "insan hakları" ile "çoğulcu demokrasi" nosyonları arasındaki bağlılık temelinde, BM, AK ve AB kriterlerinin uygulanmasında egemen ülkelerin sorumluluklarını masaya yatıracaktır. Bunun yanı sıra ayrımcılık, toplumsal önyargılar ve cinsiyete dayalı şiddet ile mücadelede ulusal politikaların işlev alanlarının ortaya konmasını sağlayacak

Konferans, küresel ve ulusal düzeylerde mevcut durumu gözden geçirirken, kritik insan hakları sorunları ve engeller ışığında siyasetin, merkezi ve yerel yönetimlerin rolü üzerinde odaklanacak, bir yandan da bağımsız eşitlik kurumlarının işlevini ele alacak. Bu bağlamda, aşağıdaki konulara özellikle değinilecek:

 1 - Egemen Devletler’in, uluslararası sistem uyarınca LGBTİ’lerin haklarını koruma sorumlulukları

2 - Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet konularının "demokrasi", "kamu düzeni" ve "toplumsal cinsiyet" kavramları çerçevesinde nasıl açımlanacağı

3 - Ulusal politikalar yoluyla toplumsal önyargılar ve dışlanma ile mücadele

4 - Siyasi yapılar, toplum geneli ve LGBTİ örgütleri arasında işbirliği için imkanlar yaratılması.

Konferansın Türkçe ve İngilizce internet sitesine, katılımcıların tamamına ve programa şuradan ulaşabilirsiniz.

Daha önce online başvuru ile katılımcı kabul eden konferansa online başvuru sonuçları dışında dışarıdan katılım kabul edilmeyecek.

*Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Birliği (AB), İngiltere Büyükelçiliği, Açık Toplum Vakfı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı(SIDA)  tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: yaşam
2024