31/03/2017 | Yazar: Umut Güner

Görünür olmak translar için neden önemli, hayatlarına nasıl etki ediyor?

Uluslararası Trans Görünürlük Günü’nde yeniden: Translar vardır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görünür olmak translar için neden önemli, hayatlarına nasıl etki ediyor?

Rachel Crandall tarafından önerilen 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü 2009 yılından bu yana her sene kutlanıyor. KaosGL.org olarak görünür olmanın transların hayatına nasıl etki ettiğini kendilerine sorduk.

Gani Met: Havuz medyası transları yeniden görünmezliğe mahkûm ediyor!

Transların görünürlüğünün adı 90’larda "travesti terörü" idi. 2000'li yıllarda özellikle trans öz örgütlenmelerinin kurulması ile birlikte transların terörist olmadığını görmeye başlamışken, medyada artan muhafazakârlıkla transları yeniden görünmezliğe mahkûm eden bir havuz medyasıyla karşılaşıyoruz. Transların görünürlüğü gününde kabahatler kanunu, trafik kanunu, işkence ve kotu muamele var.

Demhat:  Görünür olmak “alışın buradayız” demek…

Trans olma durumu aslında görünür olmayı zorunlu kılıyor çünkü doğduğunuz bedeni reddedip yeni bir bedeni inşa ettiğiniz süre çerçevesinde o ara dönem birçok sıkıntılar yaratabiliyor. Bu sorunlar yıpratıcı olduğu kadar çevreyi de bana göre geliştiren bir yerde duruyor. Gizlenmek, saklanmak kendi varlığına ihanetmiş gibi geliyor. Yani söylemek istediğim görünür olmak aynı zamanda “ben buradayım” demek, “alışın” demek bunun için translar bir gün değil her gün görünürlük mücadelesi veriyor ve toplumu bu yönde geliştiriyor.

Ege: Görünür olmak ve erkekliği yeniden kurgulamak

Bu dünyadaki varoluş sebebim... Gerçeğim. Ruhumun, aklımın, bedenimin birbiriyle uyum çabam; iste beni ben yapan. Bu gerçeği yaşadığım çevreden saklı yaşamak hayli zor çünkü yaşamlarımız, yaşadığımız süreçler zor. Görünür olmak bu denli değerli ve önemli. Bazen trans olarak dünyaya gelmeseydim hayat ne kadar sıkıcı olurdu diye düşünmekte kendimi alıkoyamıyorum. Bir bakıma kendimi inşa edip erkekliği yeniden kurgulamak hiç bir norma ait olmadan benim küçük dünyamı yaratmak... Farkında olmadan ot gibi yasamak, yaşadığım zamana bir fark katmadan silik, sıradan, gayesiz hayati yaşayamazdım sanırım.


Etiketler: yaşam
nefret