02/03/2022 | Yazar: Kaos GL

“Ukrayna’da HIV ile yaşayan ve HIV’den etkilenen yüz binlerce insan, HIV önleme, test ve tedavi dâhil hayat kurtaran HIV hizmetlerine kesintisiz erişime sahip olmalıdır.”

UNAIDS: Savaşı durdurun, barış hemen şimdi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Programı (UNAIDS), Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin açıklama yayınladı.

“UNAIDS, Ukrayna’da HIV ile yaşayan ve HIV’den etkilenen insanlar için sağlık ve HIV hizmetlerinin korunmasını ve sürekliliğini teşvik ediyor” başlığı ile yayınlanan açıklamayı Pozitif Dayanışma Türkçeleştirdi.

“Ukrayna’da HIV ile yaşayan tüm akranlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor ve savaşın bir an önce son bulması için çağrıda bulunuyoruz!” diyerek açıklamayı yayınlayan Pozitif Dayanışma’nın çevirisiyle basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Ukrayna’ya yönelik devam eden askeri saldırının ortasında, UNAIDS sağlık çalışanlarının korunması ve HIV ile yaşayan ve HIV’den etkilenen kişiler de dahil olmak üzere tüm insanlar için HIV ve sağlık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi çağrısında bulunuyor. Ukrayna, bölgedeki en büyük ikinci AIDS salgınına sahipUkrayna’da HIV ile yaşayan 250.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir, bunların 156.000'i hayatta ve sağlıklı kalmak için her gün alınması gereken ilaçları almakta yani antiretroviral tedavi görmektedir.

UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima, “Ukrayna’da HIV ile yaşayanlar yanlarında yalnızca birkaç haftalık antiretroviral tedaviye yetecek kadar ilaca sahipler ve tedaviye sürekli erişim olmadan yaşamları risk altında” dedi. “Ukrayna’da HIV ile yaşayan ve HIV’den etkilenen yüz binlerce insan, HIV önleme, test ve tedavi dâhil hayat kurtaran HIV hizmetlerine kesintisiz erişime sahip olmalıdır.”

Bugüne kadar, Ukrayna Hükümeti, sivil toplum ve uluslararası kuruluşlarla birlikte, Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki en büyük ve en etkili HIV müdahalelerinden birini hayata geçirdi. Bununla birlikte, devam eden askeri saldırı ile HIV’e karşı verilen mücadele ve kazanımlar ciddi şekilde tersine çevrilme riskiyle karşı karşıya ve daha fazla hayatı tehlikeye atıyor.

Sağlık hakkı ve HIV hizmetlerine erişim her zaman korunmalı ve sağlık çalışanları, sivil toplum temsilcileri ve faydalanıcıları asla bir çatışmada hedef olmamalıdır. Devam eden askeri çatışma Ukrayna’daki herkesi etkiledi, ancak HIV ile yaşayan kişiler ve uyuşturucu kullananlar, seks işçileri, gey erkekler, erkeklerle ve transseksüel kişilerle seks yapan diğer erkekler de dâhil olmak üzere kilit nüfuslar için özellikle zor olması muhtemel.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin vurguladığı gibi, Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da askeri harekât nedeniyle hâlihazırda “çok fazla ölüm, yıkım ve yerinden edilme” mağduru olan insanları ihtiyaç duydukları anda desteklemeye kararlıdır.

AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu, Birleşik Devletler Başkanının AIDS Yardımı ve UNAIDS için Acil Durum Planının desteğiyle, Ukrayna Hükümeti ve sivil toplum ortakları, HIV ile yaşayan kişiler ve kilit nüfuslar için HIV önleme ve tedavi hizmetleri sunmuştur. Ukrayna genelinde uzun yıllar boyunca ve devam eden kriz sırasında daha fazla destek vermeye hazırdır.

UNAIDS personeli, özellikle en savunmasız sivillere odaklanarak, HIV ile yaşayan insanların ve Ukrayna’daki kilit nüfusların hayat kurtaran hizmetlere erişimini sürdürmelerini sağlamak için Ukrayna’da sahada kalmaya devam ediyor. UNAIDS, Ukrayna genelinde krizden etkilenen insanlar için HIV önleme, test etme, tedavi, bakım ve desteği sağlamaya devam edecek.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan, hiv
İstihdam