17/09/2021 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir Derneği, Biseksüel+ Görünürlük Haftası’nı “Bi+ Gibi Çınlıyor!” playlistiyle kutluyor: “Bifobiye ve monoseksizme karşı şarkılarımız ve madigullümümüz neşemizi, dayanışmamızı büyütsün.”

ÜniKuir’den “Bi+ Gibi Çınlıyor!” playlisti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Bi+ deneyim yaşamış/yaşayan özneler, bi+ görünürlüğü sezdikleri ya da dinlerken kendilerini duygudan duyguya sokan şarkıları ÜniKuir’le paylaştı. Hem bu şarkılara hem de bi+’ların sözlerine eşlik etmek istersen, ÜniKuir’in playlistine buradan ulaşabilirsin.

“Bifobiye ve monoseksizme karşı şarkılarımız ve madigullümümüz neşemizi, dayanışmamızı büyütsün! Bi+ Görünürlük Haftamız kutlu olsun!”


Hangi şarkılar var?

ÜniKuir’den Elif Ege ve Alican’ın Biseksüel+ Görünürlük Haftası için hazırladığı “Bİ+ GİBİ ÇINLIYOR” listesini oluşturan bi+’lar bu şarkıları neden seçtiklerini, şarkıların neler hissettirdiğini şöyle paylaştı:

%100 Bi+ Gözde: Pisse – Schnipo Schranke

Romantik partnerliğimde bu şarkının gullümlü hezeyanını yaşayabildiğim (hem içimde hem dışarıya) rahatlığı çok seviyorum. İlişkilenmede zaman zaman hislerimi yansıtışımı baskılayan başlangıç ve bitiş ikiliği kaygısı arasında salınırken bana neşeli duyulan bir altyapı ile aynı anda birden fazla hissin ortaya saçıldığını ve alelacele toplanmaya çalışılmadığını hissettiren Pisse’yi bu yüzden seçtim.

Arvid tek şarkıyla yetinmiyor(1) Bisexual – GRLwood (2) Heterosexual – Easter

"Sıkıştığımız tek eşli heteronormatif alanlara fempunk dert yanmalar <3"

CansetMulti-Love – Unknown Mortal Orchestra 

"Güçlü hissettiriyor, yalnız olmadığımı anımsatıyor."

Deniz: Home Is Where It Hurts – Camille

"Ev denen şeyin tüm berbatlığını deneyimleyip evin anlamını kimliğimle, bağlarımla yeniden kurduğum süreci anımsattığından bu şarkı bana çok iyi geliyor."

Elif Ege: I Bet You Look Good On The Dancefloor – Baby Charles

"Yıllar önceki bir ilk date’imde dans etmekten, kalabalık partilerden nasıl çekindiğimi paylaştığım bir anda bu şarkı çalmaya başlamıştı ve  o zamanki flörtümle gecenin bir yarısı sokakta bu şarkıyla dans etmiştik. bu şarkının coşkusu, açılma süreçlerinde hissettiğim her duyguyu taşımakta nasıl zorlandığımı, büyüye büyüye içimden taşacakmış hissini ama o zorlukların akıp gittiğini deneyimlerimle ne kadar canlı ve kendim hissettiğimi tekrar tekrar hatırlatıyor ve çok iyi hissettiriyor."

Elif Ege’nin bir şarkısı daha var: Show Me How – Men I Trust

"Dayatılan heteronormatif, monoseksist, alloseksist ilişki biçimlerinin ve ikiliklerin dışında bir noktadan da ilişkilenebileceğimiz zamanla öğrendiğim bir şeydi. Bu şarkı da ikiliği aşan, mutlu ve iyi hissettirişleriyle, can yakışlarıyla kuirplatonik ilişkilenmelerimi hatırlatıyor ve üzünçlü bir şarkı olmasına rağmen beni çok güçlendiriyor."

Hande: Girls Just Want To Have Fun – Cyndi Lauper 

"Bu şarkı bana en sevdiklerimle muhabbeti, kız kıza çekiştirmeleri, içmeyi, dans etmeyi, tüm o güzel anları hatırlatıyor. O kadınlardan biriyle aramızdaki elektriklenmeyi de…"

Feminist ve ırkçılık karşıtı bi+ aktivist Hazal: Make Me Feel - Janelle Monáe

"Janelle Monáe aşığım yaa. O kendini bi+ ve aktivist çevresinde gören, ırkçılığa karşı olan kahramanım.  Aynı zamanda harika yaratıcı bir sanatçı. Çok hayranım ona."

MelikaBeach Bunny – Cloud 9 (feat. Tegan and Sara)

Merve: Getting Bi – Crazy ExGirlfriend Cast (Feat. Pete Gardner)

"Bu şarkının gullümü açılma sürecinde ve sonrasında yaşatılan bifobiyle dalga geçmeme yardım ediyor."

Müjiko : Quante Volte – Mia Martini 

"Quante Volte’yi seçtim çünkü bu şarkı partnerime biseksüel olarak açılmadan önceki sürüncememi anımsatıyor bana. Mia ile dert ortağıyız; ama hatırlatmak isterim, doyasıya yaşamadıklarımız da hikayemiz içinde kaybolup gitmiyor."

Seda: Bugün Ayın Işığı – Hacı Taşan

"Bu İç Anadolu Türküsü bana hep bastırılmış, yaşanamayan, sır gibi saklanan aşkların dışa vurumu gibi gelmiştir.  Bu parçada duyabildiklerimizin dışında parçanın sonunda olup seslendirilmeyen 'Vay ne olur ne olur/Sevda sırınan olur/Göz alemi gezer de/Gönül birinen olur' kısmı da cinsiyetsiz ve çok aşklı ama toplumsal normlara uymaya çalışan birinin itirafı adeta."

Su: The Cult of Dionysus – The Orion Experience

"Biseksüel bireylerin zaman zaman LGBTIA+ topluluğu içerisinde de yaşadığı, günlük hayatta ise heteronormatif toplum içerisinde hepimizin karşılaştığı ait olmama hissini 3 dakikalığına ortadan kaldıran güzeller güzeli anthemimi hepinizle paylaşıyorum."

Bitopya’nın kurucusu bi+ vegan aktivist umut erdem: Don't Take Everybody to be Your Friend – Sister Rosetta Tharpe

"Rock'n roll'u icat ettiği söylenilen şarkıcı, söz yazarı ve gitarist Thorpe, yaşadığı dönemde bi+ oluşunu gizlememiş, "hiçbir erkek benim gibi çalamaz" mottolu Siyah kadın bir müzisyen. Günümüzün biseksüel ikonlarından. Arkadaşlık, ilişkiler denince de: 'Don't Take Everybody to be Your Friend'"

umut erdem devam ediyor: I Am Not A Woman, I'm A God – Halsey

"Halsey, açık kimlikli bir biseksüel. Ayrıca dünya çapında önemli bi+ ve ruh sağlığı aktivisti. Bu yüzden Bi+ görünürlüğü haftasına hatta ayına özel olarak kendisinden bir şarkı paylaşmanın önemli olduğunu düşündüm. Şarkıya tikel: 'I am not a woman, i am a god'"

Bi+ avukat Yasemin: Party Girl – Michelle Gurevich

"Partiye gidip tek başına oturan mutsuz kadınları gördüğümde hep bu şarkıyı açıp onlarla dans etmek istiyorum ehihi.

LGBTİ+ hakları ve vegan aktivisti Yasemin Bahar: MIKA – Billy Brown

"Bi+ görünürlüğünüm günümüzden de az olduğu bir dönemde karşılaştığım bu şarkıyı kendi biseksüel kimliğimi keşfetme yolculuğumla bağdaştırarak dinliyordum."

Yasemin Bahar’ın bir şarkısı daha var: Bad At Love – Halsey

"Şarkıcının çeşitli ilişkilenmelerini anlattığı bu şarkı, benim için ilişkilenme pratiklerimizin cinsiyetlerimize göre değil kişilere/kişiliklere, zamana ve mekana göre şekillenebileceğine dair bir hatırlatma oldu. Şarkıda direkt olarak bahsedilmese de farklı ilişkilenmelerin sıralanması bende her partnerin farklı beklentilerimizi karşılayabileceğini ve açık ilişkilenme pratiklerini de çağrıştırıyor."

Yasemin Bahar ve Elif Ege’den bi+ görünürlük ayında kuirplatonik aşklarını ilan şarkısı: John, I'm Only Dancing – David Bowie

Zeynep: This Feeling – Alabama Shakes 

"Yakın çevresine yeni açılan bir biseksüelim ve bu şarkı bifobiyle karşı karşıya geldiğim her an 'nihayet bulabildiğim hislerimi benden almayın' çığlıyla bana hep güç veriyor.  Aynı zamanda da Fleabag soundtracklerinden biri!!!"


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam