24/08/2021 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir Derneği’nin bu yıl Kopenhag’ta düzenlenen WorldPride etkinlik dizisi notlarından: “Kendi aramızda madileşsek de yan yana gelip konuştuğumuzda dayanışmanın ne kadar iyi geldiğini hissedebiliyorum.”
ÜniKuir Derneği Genel Koordinatörü Melike Balkan
WorldPride 2021 etkinlikleri bu yıl 12-22 Ağustos tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag ve İsveç’in Malmö şehirlerinde gerçekleşti.
ÜniKuir Derneği, WorlPride etkinlikleri kapsamında gerçekleşen 1:1 Demokrasi Festivali’nin Türkiye oturumu ve “Batılı Bir Kavram Olarak LGBTİ+ Haklarının Algılanışı” panelinden notları web sitesinde paylaştı.
“Bir araya gelmek, birbirimizden bir şey öğrenmek için birbirimizi dinlemeliyiz”
Etkinlik dizisinin 1:1 Demokrasi Festivali ayağının Türkiye’ye ayrılan oturumunda ÜniKuir Derneği Genel Koordinatörleri Melike Balkan ve Özgür Gür, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden LGBTİ+ aktivisti Soner Cem ve Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan konuşmacı olarak katıldı.
Oturum, ÜniKuir Genel Koordinatörü Melike Balkan’ın 2010 sonrasında LGBTİ+’lar başta olmak üzere Türkiye’deki politik atmosferi ve Soner Cem’in Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kayyum atamaları özetlemesiyle başladı. Türkiye’de değişen politik atmosferi aktivist olarak nasıl deneyimledikleri sorulduğunda Balkan, yıllar içinde farklılıklar olsa da polis şiddeti açısından değişen bir şeyin olmadığını, hissedilen baskının yasaklamalar ya da davalar gibi kanun tarafında artış gösterdiğini belirtti. Balkan LGBTİ+ aktivistlerin geleceğe yönelik kaygılarının giderek şiddetlendiğinin altını çizerken, Özgür Gür de Gezi direnişinden itibaren hükümetin LGBTİ+’ları görmezden gelme politikasının değiştiğini ve LGBTİ+’ları tehdit olarak görmeye başladığını aktardı.
Etkinlik notlarının tamamını buradan inceleyebilirsiniz.
“‘Batı bizim kültürümüzü bozuyor’ argümanı Türkiye’de de geçerli”
“Batılı Bir Kavram Olarak LGBTİ+ Haklarının Algılanışı” panelinde Kolombiya, Letonya, Lübnan, Polonya, Sudan ve Türkiye’den LGBTİ+ aktivistleri konuşmacı olarak yer aldı.
ÜniKuir Derneği İnsan Hakları Saha Koordinatörü Elif Tektaş, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik muhafazakar eleştirilerin temelde “Batı bizim kültürümüzü bozuyor” argümanına dayandığını, aynı şekilde Türkiye’de faaliyet gösteren derneklerin de “Batı’nın kuklası” olarak algılandığını ifade etti. Söz konusu argümanların, tarih boyunca “orada olan” bir kimliği ya da bir var olma biçimini görmezden gelme ve yaşam alanı bırakmama politikası olarak işletildiğini aktaran Elif, LGBTİ+ örgütlerine yönelik eleştirinin de aynı kanaldan beslendiğini hatırlattı.
ÜniKuir Derneği İnsan Hakları Saha Koordinatörü Elif Tektaş
Aktivistlere LGBTİ+ hareketinin geleceğine yönelik umutlarının sorulduğu son bölümde söz alan Tektaş, Türkiye’de hayatta kalabilen ender sokak hareketlerinden birinin LGBTİ+ hareketi olduğunun altını çizdi: “Her ne kadar birbirimizle madileşsek de yan yana gelip de konuşabildiğimiz an bir arada olmanın, dayanışmanın ne kadar iyi geldiğini hissedebiliyorum.”
Etkinlik notlarının tamamını buradan inceleyebilirsiniz.
Etiketler: dünyadan