15/04/2023 | Yazar: Kaos GL
Milletvekili adaylarının katılımıyla gerçekleştirilen buluşmada ÜniKuir, üniversiteli ve genç LGBTİ+’ların seçim sürecinden taleplerini açıkladı.
ÜniKuir Derneği’nin 17 Mart tarihinde Ankara’da geçekleştirdiği “Seçim Kampanyası Lansmanı”nın İstanbul ayağı 13 Nisan’da Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Derneğin seçim sürecinde gerçekleştirdiği kampanyanın adımlarının aktarıldığı buluşmada, “Genç LGBTİ+'ların Seçim Sürecinden ve Sonrasından Talepleri” forumu başta olmak üzere düzenlenen siyasal katılım ve seçim konulu forumlardan derlenen seçim bildirisi duyuruldu.
ÜniKuir'de yer alan habere göre, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) açık kimlikli trans kadın milletvekili adayları Esmeray Özadikti ve Talya Aydın'ın katılımıyla gerçekleşen lansmanda ayrıca TİP'in İstanbul 2. ve 3. Bölge'den aday çıkardığı Yeşiller Partisi eş sözcüleri Özlem Taşdemir Teke ve Koray Doğan Urbarlı da yer aldı. Lansmana LGBTİ+ örgütleri ile insan ve hayvan hakları örgütlerinin yanı sıra İstanbul Barosu'ndan, emek örgütlerinden ve üniversite topluluklarından temsilciler katıldı. CHP, HDP, TİP, Yeşiller Partisi, Yeşil Sol Partisi temsilcilerinin yer aldığı buluşmada HDK LGBTİ Meclisi ve TİP LGBTİ+ Hakları Komisyonu da vardı.
Kulüp, topluluk ve diğer paydaşların da katılımına açık olan lansman, bildirinin şekillenmesinde yer alan öğrencilerle, eğer seçilirlerse taleplerin uygulanması için mecliste çaba gösterecek milletvekillerinin ve takip sürecinde yer alacak STK’ların ortak zeminde buluşmasıyla da çok katmanlı bir paylaşım alanı yarattı.
ÜniKuir’in seçim bildirisi 15 farklı ilden, 21 farklı üniversiteden 87 kişilik katılımıyla gerçekleştirilen iki yüz yüze olmak üzere toplamda üç farklı forumun çıktıları üzerine tartışılarak oluşturuldu. Çıktılar adalet ve insan hakları, çevre ve iklim krizi, eğitim, emek, sağlık, siyasal katılım, sosyal politikalar ve hizmetler, 6 Şubat’ta yaşanan depremler olmak üzere sekiz ana başlık altında yoğunlaşıyor. LGBTİ+’ların çeşitli başlıklarda hem kısa hem de uzun vadeli taleplerini içeren bildiri LGBTİ+’ların sadece LGBTİ+’lar için değil kesişimsellik temelli bir mücadele alanı ihtiyacını ortaya koyuyor.
Bildirinin tamamına ulaşmak için tıklayın
“Değişim olacaksa bu değişim lubunyalar olmadan olmayacak”
Lansmanın açılışını ÜniKuir Derneği Genel Koordinatörleri Melike Balkan ve Özgür Gür gerçekleştirdi. Genel Koordinatörlerden Özgür Gür, derneğin en yeni programı Siyasal Katılım ve Savunuculuk’un varlığının tartışma alanlarına ne kadar ihtiyaç duyulduğunu hatırlattığını belirtti. Genel koordinatörlerden Melike Balkan ise derneğin kuruluşuyla üniversitelilerin taleplerinin daha çok duyulduğu bir alan yaratıldığını ve talepleri beraber kurgulamanın önemini vurguladı: “İstanbul, Ankara ve İzmir’e sıkışmış bir aktivizm istemiyoruz. Bunun için bu çalışmayı yürüttük.”
Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı Koordinatörü Mahmut Şeren, ODTÜ öğrencisi Begüm’den başlayarak 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizi anarak söze koyuldu.
“6 Şubat depremlerini dair önemsediğim iki mesele var. Hala kayıp olan, yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen yüzlerce insan var. Bu süreçte siyasetin ve devletin sorumluluğu mevcut. Tekrar tekrar hesap soracağımızı hatırlatmak gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 21 çocuğun yakınından haberdar olmadığı açıklamasında devletin sorumluluğu var. Bunları unutmamalıyız. Daha önceden hazır olan seçim bildirimiz deprem süreciyle beraber tekrardan şekillendi. 6 Şubat’la ilgili hiçbir şey eklememek olmayacaktı. Olamazdı. Bunun için hazır olan seçim bildirisine eklemeler yaptık. Bu sürecin bizde bıraktığı çokça şey var. Yarıda bıraktığı eksik bıraktığı çok şey. Ama elimizden geldiğince mücadelemize devam edeceğiz. Taleplerimizde ısrarcı olacağız.”
“Eninde sonunda bir değişim olacaksa bu değişim lubunyalar olmadan olmayacak. Biz bu ülkenin en güçlü toplumsal hareketlerinden biriyiz” diyen Mahmut Şeren, LGBTİ+’ların sözünün olmadığı bir siyasi geleceğin tahayyül edilemeyeceğinin altını çizdi.
“Bir trans kadın olarak cayır cayır yanan bir gezegende yaşamak istemiyorum”
Seçim bildirisi sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçildi. Katılımcılar gençlerin taleplerinden oluşturulan bildiride desteklenmesi ve geliştirilmesini önemli gördükleri yerlerden bahsederek seçim çalışmalarına dair yeni bir tartışma zemini oluşturdu.
Soru cevap kısmının ardından verilen aradan dönüldüğünde, lansmana katılım sağlayan TİP milletvekili adayları, parti temsilcileri, sivil toplum bileşenleri ÜniKuir derneğinin bildirisine ve seçim sürecindeki çalışmalarına dair paylaşımlarda bulundu. İlk olarak sözü TİP’in açık kimlikli trans milletvekili adaylarından Talya Aydın aldı.
Talya Aydın konuşmasında LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık düzlemine getirilmesi, seçme ve seçilme hakkı başlıklarında yoğunlaştı. Aydın’ın sözleri arasında öne çıkan yerlerinden biri iklim krizine ilişkindi:
“Açıkçası LGBTİ+’lar olarak tüm haklarımızı alsak da ben bir trans kadın olarak cayır cayır yanan bir gezegende de olmak istemiyorum. Canlı paydaşlarıyla birbirimize karşı sorumluklarımızı ve dünyayı daha iyi bir yer yapmaya çalışmamız gerektiğini unutmamız gerektiğini belirtmek istiyorum.”
“Z kuşağı benim yaşadıklarımı yaşamasın diye yola çıktım”
Ardından mikrofonu TİP’in diğer milletvekili adayı Zeynep Özadikti aldı:
“Şu an heyecanlanma nedenim Z kuşağı. Benden sonraki insanlar nasıl yaşayacak şiarıyla da yola çıktım. İnzivaya çekildiğimi zannediyordum ama hayır arkadaşlar inzivaya çekilmeye hakkım yok. Bizden sonra gelecek çocuklarımız aynı acıları yaşamasın, benim yaşadıklarımı yaşamasın diye yola çıktım. Benim bir heybem var siz o heybeyi dolduracaksınız. Az önceki talepleri tak tak arkadaşlarımız çok güzel planlamış.
“Acil eylem programları var kafamda. Biz trans kadınların çok ciddi bir şekilde barınma, yaşam sorunları var. Çoğu trans kadın yarın kahvaltı yapmak için tüm gecesini bir erkeğe harcıyor. Birçok yaşlı seks işçisi trans kadının gece Taksim’de sokakta kolonya içtiğini; sabahsa cenazelerini gördüm ben. İlk alacağım aksiyon bu olacak. Sokakta kalmak zorunda olan yaşlı lubunyalara bir ev temin etmek olacak. Kendimi ilk fark ettiğimde dayımın evine gittim. Beni dışarı attılar. O gün bugündür mücadeleye devam ediyorum.”
Esmeray, Yeşiller Sol Partisi ve TİP arasındaki ortak liste tartışmalarına da değindi: “Rakibimiz, seçimlere birlikte girdiğimiz blok değil. Trollere cevap vermeyin. Bizim rakibimiz HDP değil YSP’nin hiçbir bileşeni değil. Öyle olsa o bloktan seçime girmezdik.”
Esmeray sözlerini “Bohçanızı bana verin. Ben orada çıkıp trans kadınların katillerinin hesabını alacağım. Benim yüküm çok. Çok cenaze kaldırdım. O yüzden heybemi doldurun hep birlikte Meclis’e gidelim.” diyerek bitirdi.
Esmeray’ın ardından TİP listelerinden seçime giren Yeşiller Partisi eş sözcüsü Özlem Taşdemir Teke söz aldı:
“Bu bildiride Yeşillerin odağına aldığı iklim krizinin bu kadar önemsenmesi diğer adalet talepleri arasında başlarda olması çok kıymetli. Evet yanan bir gezegende hiçbirimiz için bir gelecek yok. Sanat olamayacak. Bilim olamayacak. Hayat olmayacak çünkü. Yeşiller olarak odağımız iklim krizi ama toplumsal cinsiyet ve feminizm de bizim için de çok önemli. Bu noktadan politikalar üretiyoruz. İki buçuk yıldır kurulmamıza izin verilmiyor. Bizim aldığımız duyumlardan en önemlisi toplumsal cinsiyet vurgumuzun hem tüzüğümüzde hem parti programımızda bulunuyor olması. O yüzden burada bir arada olmak, sizlerle olmak çok kıymetliydi. Yeşiller politikalarını paydaşlarıyla beraber üreten bir parti oldu. Hem seçim sürecinde hem de sonrasında birbirimizden beslenmek bizim için çok değerli.”
Diğer partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin konuşmalarının ardından derneğin koordinatörlerinden Özgür Gür, ÜniKuir’in onur yürüyüşlerine dair gelecek kampanyasına değinerek günün kapanışını yaptı.
Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı, eğitim, barınma, siyaset, ekoloji