22/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Almanya Yerel Mahkemesi, bir üniversite kliniğini rıza alınmadan yapılan İnterseks Genital Yaralama Operasyonu nedeniyle tazminat ödemeye mahkum etti.

Üniversite kliniği intersekse tazminat ödeyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Almanya Yerel Mahkemesi, bir üniversite kliniğini rıza alınmadan yapılan İnterseks Genital Yaralama Operasyonu nedeniyle tazminat ödemeye mahkum etti.

Nünberg’te Erlagen Üniversitesi Kliniği, Micha Raab adlı intersekse yaptığı genital yaralama operasyonları nedeniyle Raab’a 250.000 Euro tazminat ödemeye mahkum edildi. Erlangen Üniversitesi Kliniği Raab’a rızası alınmadan yapılan kısmi klitoris ampütasyon, kastrasyon dahil olmak üzere bir dizi ameliyat için tazminat ödeyecek. Kararın itiraz yolu henüz açık olsa da Raab, hormon dayatması da dahil olmak üzere interseks bedenlere uygulanan birçok işlem için tazminat kazanmış oldu.

Doktora açılan dava reddedildi

Raab, 250,000 Euro tazminat ve 1600 Euro aylık emeklilik ödemesi için Üniversite Kliniği ve Cerrah’ı dava etmişti. Mahkeme, bilgi eksikliği savunarak, cerraha karşı  açılan davayı reddetse de kliniğe açılan davayı onayladı.

Bu dava dünya çapında interseks genital yaralamalarının faillerine karşı açılan ikinci dava olma özelliği taşıyor ve ilk defa bir mahkemenin kuruluşu suçlu bulması sonucunu içeriyor. Raporlanan davalar ise şöyle:

*2007-2009 yılında Christiane Voelling’in Köln’de açtığı 100.000 Euro değerinde açılan tazminat davası

*Şu anda Bavyera Kliniği ve doktorlara karşı açılmış, Raab’ın ikinci davası.

*ABD'de Güney Carolina Kliniği’nde, bir çocuğa Sosyal Hizmetler South Carolina Bölümü bakımında iken yapılan genital yaralama operasyonu.

İşkenceye karşı komisyon yalnızca kınadı

Genital Yaralama Operasyonu faillerine karşı cezasızlık uygulamaları, dünyadaki interseks savunucuları tarafından eleştiriliyor. Operasyona maruz kalanların adalet ve tazminata ulaşamaması ile ilgili olarak, BM İşkenceye Karşı Komite (CAT) şimdiye kadar yalnızca İsviçre, Avusturya, Danimarka ve Hong Kong ve Çocuk Hakları Komitelerinden kınama yayınladı.

İlgili Haberler:

İnterseks gençlere destek olmanın 9 yolu

Bedensel özerklik mücadelesi: İnterseks aktivizmi


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam