02/04/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Basın hükümetin ayrımcılığı engelleyen yasalarını ihlal ediyor

Basın hükümetin ayrımcılığı engelleyen yasalarını ihlal ediyor

23 Mart’ta LGBT insan hakları örgütleri eşcinsel görünürlüğünü arttırmak üzere bir ‘Bir öpücük bir öpücüktür’ adlı bir kampanya başlattı. Kampanyada poster panoları, radyo ve televizyonlar kullanılarak ülkede LGBT insanlara karşı ayrımcılığı yasaklayan ‘Madde A’ hakkında halkın bilgilendirilmesini hedeflendi. Fakat toplam reytingleri % 70 civarında olan iki özel televizyon kanalı kampanyanın reklamlarını yayınlamayı kabul etmedi. Üçüncü bir kanal ise 10 gün boyunca prime-time dışında ama prime-time ücretiyle yayınlamak koşuluyla kabul etti.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Uruguay’da basın ve eğitimden sorumlu bakanlığa bir mektup göndererek, ülkeyi yönetenlerin, televizyon kanallarının bu keyfi tutumlarının eşcinsellere yönelik ayrımcılık yasasını bizzat ihlal ettiğini, hükümetin LGBT insan hakları çabasının altını oyduğunu, bu tutumun yasal zemininin olmadığını belirtti.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütünden Juliana Cano Nieto, ‘Uruguay övgüye şayan bir liderlik ile LGBT insanların haklarını koruma altına almıştır, şimdi bir adım daha atarak yasanın özel televizyon kuruluşlarını da kapsadığını göstermelidir" diye konuştu.
 
Uruguay, Latin Amerikada Arjantin ve Brezilya ile beraber Birleşmiş Milletlerin Yogyakarta Prensipleri’ni kabul eden üç ülkesinden biri. Yogyakarta Prensipleri LGBT insanların dünya çapında uğradıkları ayrımcılığı önlemek üzere oluşturulan hukuk prensiplerinden oluşmaktadır.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret