25/12/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

26 Aralık 2012 Çarşamba günü yapılacak oylamanın ardından Uruguay evlilik eşitliğini sağlayan Latin Amerika’daki 2., dünyadaysa 12. ülke olabilir.

Uruguay Yarın Evlilik Eşitliğini Oylayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uruguay Senatosu 26 Aralık 2012 Çarşamba günü evlilik eşitliği tasarısını oylayacak. 11 Aralık’ta tasarının Kongre’den 81’e 6 gibi ezici bir çoğunlukla geçmesinin ardından Senato, Evlilik Eşitliği Yasası için yapılacak oylamayı hızlandırdı. Oylamanın ardından Uruguay evlilik eşitliğini sağlayan Latin Amerika’daki 2., dünyadaysa 12. ülke olabilir.
Uruguay’ın önde gelen LGBT hakları grubu Colectivo Ovejas Negras’a (Kara Koyun Kolektifi) göre yasa yapıcılar Başkan Mujica’nın tasarıyı birkaç hafta içinde yasa haline getirmesini bekliyorlar.
 
Tasarı, cinsel yönelimler arasında tek bir evlilik standardı oluşturmanın yanı sıra uzun zamandır devam eden bir Latin Amerika geleneğini yıkıyor. Tasarıyla çocukların ilk soyadının babasının soyadı olması zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.
 
Evlilik Eşitliği Yasası’yla cinsel yönelimi ne olursa olsun ebeveynler, çocuklarının ilk soyadının ne olacağına kendileri karar verebilecek.
 
Yasa ayrıca tüp bebek ve evlat edinme yasalarına dair değişiklikler getiriyor.
 
"Eşcinsel Evliliği Değil, Evlilik Eşitliği"
Tasarıyı kaleme alan ekipten Julio Bango “bu eşcinsel ya da gey evliliği yasası değil,” şeklinde konuştu.
 
“Bu, evlenenlerin cinsiyetinden bağımsız olarak evlilik kurumunu herkes için eşit bir hâle getirme adımı.”
 
Son birkaç yılda Uruguay eşcinsel medenî birlikteliklerine, eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine ve eşcinsel bireylerin orduda hizmet etmesine izin verdi.
 
Tasarının geçmesi halinde Uruguay, 2010 yılında evlilik eşitliğini yasallaştıran Arjantin’in ardından evlilik eşitliğine onay veren ikinci Latin Amerika ülkesi olacak.
 
Eşcinsel evlilikler Mexico City ve geçen hafta itibariyle Sao Paulo’da tanınırken eşcinsel medenî birliktelikleri Kolombiya Uruguay, Brezilya ve Ekvador’da tanınıyor.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam