28/10/2014 | Yazar: Janset Kalan

Üsküp’te, LGBTİ Destek Merkezi’ne iki yılda altıncı saldırı gerçekleşti. Makedonya Cumhuriyeti Homofobi ve Transfobi Karşıtı Ulusal Ağı, saldırganların yakalanıp, yargılanmasını talep etti.

Üsküp’te LGBTİ merkezine iki yılda altıncı saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üsküp’te, LGBTİ Destek Merkezi’ne iki yılda altıncı saldırı gerçekleşti. Makedonya Cumhuriyeti Homofobi ve Transfobi Karşıtı Ulusal Ağı, saldırganların yakalanıp, yargılanmasını talep etti.
 
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 23 Ekim saat 21.30’da yaklaşık 30 kişilik genç bir grup, LGBTİ Destek Merkezi- Helsinki İnsan Hakları Komitesi’nin 2. yılı kutlamalarının gerçekleştiği Damar Cafe ve Bar’a saldırdı. Başları kapüşonla kapalı ve ellerinde cam şişeler ve sert cisimler olan saldırganlar, Cafe Bar’ı taşladıktan sonra geldikleri hızla aynen arka sokaklarda kayboldular.
 
Olayın yaşandığı sırada yaklaşık 60’tan fazla kişi Damar Cafe ve Bar’daki kutlamaya katılmak için içerideydiler ve iki kişi de (bir erkek ve bir kadın) barın ana giriş kapısının önünde duruyorlardı. Kapı önünde saldırıya maruz kalan iki kişi ellerinde cam şişeler olan saldırganlar tarafından darp edildiler, kafalarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandılar.
 
Saldırı esnasında saldırganlar “Buradan derhal gidin” ve “İbneler burada istenmiyorsunuz’ şeklinde bağırdılar. Olay sırasında barda bulunan birçok kişi ise uçuşan cam parçaları nedeniyle hafif kesiklere maruz kaldılar.
 
İki yılda altı saldırı
Bu saldırı, açıldığı günden bu yana, 2 yıl içerisinde, LGBTİ Merkezi’nin karşılaştığı altıncı saldırı. Daha öncesinde de ikisi kamuya açık etkinlikler esnasında konuklar binaya girerken olmak üzere üç kere taşlı ve üç defa da merkezin önceki ofislerini yakma girişimleri şeklinde saldırılar yaşandı.
 
Makedonya Cumhuriyeti Homofobi ve Transfobi Karşıtı Ulusal Ağı (HTUA) ise, LGBTİ Destek Merkezi’nin açılışının 2. yılı kutlamaları sırasında Eski Üsküp Çarşısı bölgesinde bulunan Damar Cafe ve Bar’a yapılan bu saldırıyı kınadı.
 
HTUA, Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı’nı, Başsavcı’yı ve İçişleri Bakanı’nı LGBTİ toplumuna ve dostlarına yönelik bu şiddete karşı acilen harekete geçmeye çağırdı. Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti’nden, İçişleri Bakanlığı’ndan, Başsavcılık Ofisi’nden ve ilgili mahkemelerden harekete geçmelerini talep etti.
 
HTUA’nın talepleri ise şöyle:
1. Başbakan, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı, Makedonya Cumhuriyeti’nde LGBTİ bireylere yönelik homofobik nefret ve şiddeti alenen kınamalılar.
 
2. Olay ivedilikle çözülmeli, failler bulunmalı ve kamuya zarar veren bu şiddet, herkes için eşitlik mücadelesi veren insanlar ya da kurumları kötüye kullanarak yaratılan ırkçı ve diğer ayrımcılıklar yargılanmalıdır.
 
3. Eski Üsküp Çarşısı bölgesinde bulunan LGBTİ Merkezi’ne yönelik yaşanmış önceki saldırılar aydınlatılmalı, failleri bulunup yargılanmalıdır.
 
4. Saldırı sonrası sosyal ağlarda yayılan nefret söylemi, aynı zamanda etkinlik öncesi medyada yer alan LGBTİ bireylere şiddet çağrısı yapan ve nefret söyleminin dahil edildiği içerikler milliyet, din ve diğer ayrımcılık zeminlerinde nefret, ihtilaf veya hoşgörüsüzlüğü teşvik ettikleri için haklarında adli soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam