24/09/2014 | Yazar: Kaos GL

Tüzüğünde ‘cinsel yönelim’ kavramı geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir yönetişimi benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası 19 Kasım’a ertelendi.

Van Ekogenç davasında ‘hukukî görüş’ istendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tüzüğünde “cinsel yönelim” kavramı geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir yönetişimi benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası 19 Kasım’a ertelendi.
 
Van’da kurulan Gençlik ve Ekoloji Derneği (Ekogenç) hakkında Van Valiliği’nin tüzüğünde “cinsel yönelim” kavramı geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir yönetişimi benimsediği için açtığı kapatma davası 19 Kasım’a ertelendi.
 
Cinsel yönelim ibaresi sorun yaratmıyor
Mahkeme heyeti, “yürütme ve yönetim” kavramlarına ilişkin “hukukî görüş” almak istedi. “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” kavramlarının tüzükte yer almasına ilişkin ise herhangi bir görüş istenmedi. Mahkeme heyetinin görüş istememesini dernekten Cevahir Yiğit Böke KaosGL.org’a, “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarının dernek tüzüğünde yer almasında herhangi bir hukukî engel olmadığının net biçimde kavranması” olarak yorumladı.
 
“Yeterli kamuoyu desteği göremedik”
Böke, dava sürecinde yeterli kamuoyu desteği göremediklerini de belirterek, dayanışma çağrılarını yineledi. Kullanabilecekleri imkanların sosyal medya ile sınırlı olduğunu hatırlatan Böke, “Dava süreci bizim leyhimize doğru işliyor. Ancak kamuoyu desteği olmadan ne olacağını kestiremeyiz. Kamuoyu desteği de olduğunda Ekogenç’in kapatılması davası kesinlikle düşecektir” dedi.
 
Ekogenç nedir?
Ekogenç, bir gençlik örgütü olup asıl çalışma alanı ekoloji ve gençlik hakları; ancak ekolojiye bütüncül bakış açısı neticesi olarak, cinsel yönelim kavramını çalışma alanlarına yerleştiriyor. Hiyerarşiye karşı bir duruş geliştirmeyi ön gören dernek, erkeğin-kadın, heteroseksüelin-eşcinsel, insanın-doğa üzerindeki hiyerarşisine karşı duruyor.
 
Ekogenç, kapatma davası süresince, sivil toplum örgütlerini davaya müdahil olmaya çağırıyor. Davaya müdafi olmak için Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe yazmak gerekiyor. Aşağıdakine benzer bir dilekçeyi, Hastane Caddesi Urartu Oteli Yukarısı Nedim Odabaşı İş Merkezi A Blok Kat:3 No: 7-8 adresine kurum ya da kişi imzasıyla göndermek yeterli.
 
Dilekçe örneğine ise şu adresten ulaşılabilir. 

Etiketler: yaşam
İstihdam