20/04/2010 | Yazar: Kaos GL

Van’daki Buluşma’da, politik söylemde homofobiye karşı durmanın yetmeyeceği, eşcinsellerin görünür olmasını beklemeden, herkesin kendi sivil toplum alanında müc

Vanlı Eşcinseller Yeniden Yeraltına Çekiliyorlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Van’daki Buluşma’da, politik söylemde homofobiye karşı durmanın yetmeyeceği, eşcinsellerin görünür olmasını beklemeden, herkesin kendi sivil toplum alanında mücadele etmesi gerektiği konuşuldu.

Van’daki Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlikleri yerel basından ve sivil toplumun çeşitli kesimlerinden katılımla gerçekleşti.

Van Kadın Derneği (VAKAD) toplantı salonunda 17 Nisan Cumartesi günü yapılan medya atölyesine, Anadolu Ajansı, İHA, Vantimes, Taraf ve Yeni Şafak temsilcisi gazeteciler ile VAKAD ve Saray Kadın Derneği temsilcileri katıldılar.

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi’nden Psikiyatr Dr. Seven Kaptan ile Psikolog Dr. Mahmut Şefik Nil ve Kaos GL’den Ali Erol’un katılımıyla gerçekleşen medya söyleşisinde eşcinselliğin tıbbileştirilmesinden günümüze yaklaşımlar, cinsel yönelimler ve terimler üzerine yoğun tartışmalar yapıldı. Gazeteciler, özellikle son günlerde medya üzerinden yayılan siyasetçisinden ruh sağlığı uzmanlarına kadar homofobik yaklaşımları anlamaya dönük sorular yönelttiler.

KESK ve İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin katkıları ile gerçekleşen 18 Nisan Pazar günkü etkinlik 40 kişinin katılımı ile yapıldı.

KESK Toplantı Salonundaki söyleşide, Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi ile Kaos GL’den gelen konuşmacıları uzun süre bırakmayan katılımcılar, ruh sağlığından siyasete seyreden tartışmayı soru ve katkılarıyla zenginleştirdiler.

Nil ve Kaptan, biyolojik cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, cinsel rol ve davranışlar ile toplumsal cinsiyetin ne olduğunu anlattılar. Psikoloji ve psikiyatrinin eşcinselliği ele alış seyri ile sunumlarına devam ettiler.

Erol, psikolojinin eşcinselinden sosyolojinin eşcinseline geçişi anlatırken, onca hastalık tartışmalarına rağmen bugün artık eşcinselliğin sosyoloji ve siyasetbiliminin bir konusu haline geldiğini belirtti.

Toplantıya Göç-Der Van Şubesi yönetim kurulu başkanı ile sekreteri Ali Emire ile Medeni Sayın da katıldı. Göç-Der temsilcisi, kendisinin imam olduğunu ama sistemin imamı olmadığı için eşcinsellerin hak ve özgürlük mücadelesini desteklediğini belirtti.

Van Göç-Der ile birlikte Eğitim-Sen, İHD, YÖDER, BMMYK Van Ofisi ve VAKAD temsilcileri ile birlikte çok sayıda öğretmen de söyleşiye katıldı.

Vanlı eşcinsellerin az sayıda katılımı ve katılanların da söz alamaması dikkat çekti. Önceki yıllarda özellikle VAKAD bünyesinde bir araya gelen eşcinsellerin yoğun aile baskısı ile yeniden yeraltına çekildikleri Van’da homofobiye karşı mücadelenin aciliyeti ve yakıcılığı toplantılar arasında ifade edildi.

KESK salonundaki toplantının ikinci bölümünde konuşmacılar, politik söylemde homofobiye karşı durmanın yetmeyeceğini, Vanlı eşcinsellerin ailelerinden gelecek şiddete karşı yeni taktikler geliştirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini paylaştılar. Eşcinsellerin görünür olmasını beklemeden, herkesin kendi sivil toplum alanında koşulların yaratılması için de mücadele edilmesi gerektiği noktasında ortaklaşıldığı görüldü.

 

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Nisan programı Van buluşmasının ardından, Antalya, Eskişehir ve Diyarbakır buluşmaları ile tamamlanacak.

5. Homofobi Karşıtı Buluşma, 16 Mayıs Pazar günü, Ankara’da yapılacak “Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş” ile sona erecek.

Fotoğraflar: Fatih Gazioğlu (Gazeteci, Van) 

İlgili Haber:
http://www.kaosgl.org/icerik/homofobiye_karsi_nisan_ayinda_5_sehirde_bulusuyoruz 


Etiketler: yaşam
İstihdam