20/11/2009 | Yazar: Kaos GL

Van'da 'Erkekliği tartışıyoruz, kadına yönelik şiddet ve erkeklik' konulu panel düzenlendi

Van’da Kadına Yönelik Şiddet ve ‘Erkeklik’ Tartışıldı  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Van'da 'Erkekliği tartışıyoruz, kadına yönelik şiddet ve erkeklik' konulu panel düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatif (YAKA-KOOP) ve VAKAD'ın ortaklaşa tertiplediği 'Erkekliği tartışıyoruz, kadına yönelik şiddet ve erkeklik' konulu panel Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
 
Panelde 'Kadına yönelik şiddetle mücadele, neden erkekliği tartışıyoruz?' konusu üzerine açıklamalarda bulunan Feminist Aktivist Ayşe Sargın, paneli 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kutlama etkinlikleri kapsamında planladıklarını, ancak Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle bugün düzenlediklerini belirtti. Şiddetin ortaya çıkaran sebepler üzerinde duran Sargın, kadına yönelik gerçekleşen şiddet çeşitlerini anlattı. Erkeklere yüklenen rollerden de bahseden Sargın, yüklenen rollerin erkeklerinin yaşam sürelerini kısalttığını iddia etti.
 
Daha sonra bir konuşma yapan Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi (BEDİ) Üyesi Ufuk Ahıska, inisiyatifin nasıl kurulduğunu ve neler yaptıkları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Son olarak bir konuşma yapan ve derneğin kadına şiddetle mücadelede erkeklerle yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Van Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, feminist olarak bilinen bir derneğin Van'da çalışmasının pek de kolay olmadığını belirtti. Aynı sorunları gittikleri Bitlis, Muş ve Hakkâri’de de karşılaştıklarını ifade eden Özgökçe, kendilerine başvuruda bulunan kadınları sorgulamadan, yargılamadan onlar için çözüm yolları aradıklarını ifade etti. Özgökçe, "Derneği kurduğumuz zaman çevremizdeki erkeklerden çok tepkiler gördük. Çevremizdeki çemberi kırmak için zorlamaya çalıştıkça şiddet ve tepki gördük. Ancak bugün erkekliğini sorgulayanlar, zorla evlendirme, intihara zorlama gibi olaylarda bize isimsiz mektup göndererek veya bilinmeyen numaralardan arayarak ihbarda bulunuyorlar. Kadınların ise 'Aile içinde yaşanalar ailede kalır' mantığı ile başta gizli tutmaya ve saklanmaya çalıştıkları sorunlarını en son durum ve çaresizlikte bize geliyorlar" dedi.
 
Panel izleyicilerinden Deniz Şapka, izlenimlerini kaosgl.org ile paylaştı:
“Panelistler konuları hakkında bilgilendirmeler yaptılar. Konularını anlatırken ayrıca bütün bu konuların birer parçası olan LGBTT bireylerden söz ettiler. Zozan, heteroseksüel erkeklerin yanı sıra eşcinsel erkeklerle de çalıştıklarını ve onların sorunlarına da zaman zaman değindiklerini ifade etti. Dinleyiciler genel olarak üniversite öğrencilerinden oluşmaktaydı. Van halkının da orada olmasını çok isterdim fakat hem kampüsün merkezden uzak olması hem de hava koşullarında gelemediklerini düşünüyorum.
 
Panelin genel olarak çok verimli geçtiğini düşünüyorum ve özellikle eşcinselliğin de konuşulması son derece mutluluk vericiydi. Biz eşcinsel bireyler olarak panelin sonunda LGBTT ile ilgili sorularımızı da yönelttik.
 
Bildiğim kadarıyla geçen yıl Homofobi Karşıtı Buluşmada da eşcinsellik Kaos GL tarafından masaya yatırılmıştı ve ben bunu duyunca çok mutlu olmuştum. Okulumdan dolayı orada olamadığım için de son derece üzülmüştüm. Fakat dün eşcinselliğin de konuşulması ve orada buna şahit olmam benim için harika bir durumdu. Bunun gibi çalışmaların devamını diliyorum...”(AE)
 

Etiketler: yaşam
İstihdam