22/04/2022 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir, Roosevelt Vakfı’nın “Korkudan Kurtulma Özgürlüğü” ödülünü teslim aldı.

“Varlığınız, bizim için uğruna kutlama yapılacak ve mücadele edilecek bir sebep” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Roosevelt Vakfı’nın 2022 Dört Özgürlük Ödülleri, Hollanda'nın Middelburg kentinde sahiplerini buldu. Bu sene ilk kez LGBTİ+ mücadelesi yürüten bir aktiviste ya da örgüte ödül verildi. “Korkudan Kurtulma Özgürlüğü” ödülünü, ÜniKuir Derneği aldı.

Amerika Birleşik Devleti Eski Başkanı Franklin D. Roosevelt’in 1941 tarihli konuşmasındaki “Dört Özgürlük” tanımından adını alan ödüller dört ayrı kategoride dağıtılıyor: İfade Özgürlüğü, İbadet Özgürlüğü, Yoksunluktan Uzaklık ve Korkudan Kurtulma Özgürlüğü.

Dün (21 Nisan) Yeni Kilise’deki ödül törenine Hollanda Kralı Willem-Alexander, Kraliçe Máxima Zorreguieta Cerruti ve Başbakan Mark Rutte katıldı.

ÜniKuir’e ödülünü Hollandalı komedyen ve oyuncu Paul Henri de Leeuw takdim etti. ÜniKuir Genel Koordinatörü Özgür Gür, ÜniKuir’in ve Türkiye’deki LGBTİ+ mücadelesinin görülmesi ve yalnız olmadıklarını göstermesi açısından ödülün ayrı bir önemi olduğunu belirtti, “Bu da beni ve derneğimizi, mücadele etmek için ayakta tutan şey oluyor” dedi.

varliginiz-bizim-icin-ugruna-kutlama-yapilacak-ve-mucadele-edilecek-bir-sebep-1

“Mücadeleye katılman için seçilmiş ailen seni bekliyor. Trans çocuklar vardır!”

Derneğin diğer genel koordinatörü Melike Balkan ise, ödülü sadece ÜniKuir için değil Türkiye’deki kuir toplum için aldığını söyleyerek söze başladı. Türkiye’de LGBTİ+’ların sadece var olmasının dahi sorgulanır hale geldiğini hatırlatan Balkan baskının, tutuklamaların, yasakların ve şiddetin bile Türkiye’deki LGBTİ+ mücadelesini engellemediğini hatırlattı. 

Balkan, seremonide sözlerini LGBTİ+ topluluğun en genç üyelerine seslenerek tamamladı: 

“Bazı sabahlar, kalbinizde ağır bir yük ile uyandığınızı biliyorum. Size en yakın insanların bile sizi değersiz, sevilmeye layık değilmiş ya da önemsiz hissettirdiğini biliyorum. Kimi zaman bir tepeden aşağı yuvarlanan bir kaya parçası gibi yalnız ve hayatınız üzerinde hiçbir hükmünüz yokmuş gibi hissettiğinizi biliyorum. Bana inan, bu hisler normlara boyun eğmeyen herkesi cezalandıran sistem yüzünden. Varlığınız, bizim için uğruna kutlama yapılacak ve mücadele edilecek bir sebep. Henüz karşılaşmadıysak bile, her sabah sizin için mücadele etmek için uyanan benim gibi binlerce kişinin olduğu bilmenizi istiyorum. Asla yalnız olmayacaksın! Mücadeleye katılman için seçilmiş ailen seni bekliyor. Trans çocuklar vardır!”

Diğer ödüller Vietnam, Endonezya ve Kenyalı aktivistlere gitti

2022 Dört Özgürlük Ödüllerinin diğer kazananları ise Vietnamlı şarkıcı-söz yazarı ve ifade özgürlüğü savunucusu Mai Khoi Do Nguyen (İfade Özgürlüğü ödülü); Mosintuwu Enstitüsü’sünün kurucu ve başkanı, Endonezyalı Lian Gogali (İbadet Özgürlüğü ödülü), Kenyalı insan hakları aktivisti Nice Nailantei Leng'ete (Yoksunluktan Uzak ödülü) oldu. Bu senenin Özgürlük Madalyası ise Litvanya’da sürgünde olan Belaruslu siyasetçi Sviatlana Tsikhanouskaya’ya verildi. Roosevelt Vakfı’nın Middelburg'da ödül programı, ÜniKuir’in özel davetli olarak katılacağı Gençlik Aktivizmi Sempozyumu ile devam edecek.

Kaynak: ÜniKuir


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam