23/05/2007 | Yazar: Kaos GL

Polonyalı eşcinseller yasal olarak ilk kez yürüdü. Varşova’da toplanan binlerce eşcinsel ‘homofobiye son’ dedi. Gösteri alanında karşı gösteri yapan milliyetçi gruplara yanıt Varşova Belediye Başkanı Waltz’dan geldi: ‘Gösteriyi engellemek için hiçbir neden yok!’

Varşova’da binlerce eşcinsel yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonyalı eşcinseller yasal olarak ilk kez yürüdü. Varşova’da toplanan binlerce eşcinsel ‘homofobiye son’ dedi. Gösteri alanında karşı gösteri yapan milliyetçi gruplara yanıt Varşova Belediye Başkanı Waltz’dan geldi: ‘Gösteriyi engellemek için hiçbir neden yok!’

KAOS GL - 19/05/2007

Erdal Matur

Polonya’nın başkenti Varşova’da beş binden fazla insan ilk yasal LGBT onur gösterisi için yürüdü. 19 Mayıs’ta yapılan gösteride katılımcılar gökkuşağı bayrakları ve üzerinde ‘Homofobiye Son Verin’ pankartları taşıdılar. Gösteri Varşova’nın merkezinde büyük bir polis grubu tarafından çevrilmesine rağmen izleyicilerden alkış ve destek aldı.

‘Ahlaksızlığa davetiye çıkaracak’

Bu desteğe rağmen gösteriye karşı çıkanlar da yok değildi. Katolik Gençlik Hareketi ve Polonya Gençliği adlı milliyetçi gruplar gösterinin yakınında küçük bir karşı gösteri düzenlediler. Protestocular ‘Homo eve git’ pankartları taşıdılar.


*Hanna Gronkiewicz Waltz

Bu iki grup Varşova Belediye Başkanı Hanna Gronkiewicz Waltz’ı ‘ahlaksızlığa davetiye çıkaracak’ iddiasıyla gösteriyi yasaklamaya çağırmıştı ancak Waltz gösterinin ‘ahlakı tehdit edici herhangi bir yanı bulunmadığını’ belirterek gösteriye izin vereceğini açıklamıştı.

Waltz ayrıca, bir önceki belediye başkanı, şimdiki Polonya Başkanı Lech Kaczynski’nin daha önceki LGBT onur yürüyüşünü yasal herhangi bir dayanağı olmadığı halde yasakladığını ve bu ayırımcı davranışın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da tespit edildiğini söyledi. Kaczynski belediye başkanı iken 2004–2006 yılları arasında yapılan tüm başvuruları geri çevirmişti.

Daha önce engellenmişti

2005 yılında karşı gruplardan düzinelerce insan, LGBT ve destekleyici kalabalığa Parlamento binasının önünde yumurtalarla saldırmıştı. Güvenlik birimleri onları durdurmaya çalışmış ancak çok da başarılı olamamışlardı.

Geçtiğimiz yıl da Devlet Savcılığı, Legnica, Wroclaw, Walbryzch, Opole ve Jelenia Gora idarelerinin savcılığına ‘eşcinselliğin sapıklık olduğu’ iddialarının araştırılması için bir mektup yollamıştı.

Giertych tasarısı tartışılıyor

Bu hafta içinde Eğitim Bakanı Roman Giertych okullarda eşcinselliğin propagandasını yapmayı suç sayan bir yasa tasarısını sunacak. Bu tasarının geçmesi durumunda eşcinselliğin okullarda ve diğer akademik kurumlarda tartışılması/araştırılması büyük bir darbe alacak. LGBT organizasyonları okullardan uzak tutulacak ve cinsel kimliğini saklamayan öğretmenler işlerinden uzaklaştırılacak. Giertych’ın yasa tasarısı ‘eşcinsellik propagandası’ ile neleri kapsadığı tam olarak belli değil. Giertych tasarısını ‘halkın genel görüşünün bir yansıması’ olarak tanımlıyor ancak eleştiriler yasa tasarısının muğlaklığını cadı avına benzetiyorlar.

*Bu haber 365gay.com’dan derlenmiştir.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam