25/09/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

HIV/AIDS hikayeleri, vatandaşlık ve dünya politikaları, “Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” konferansında konuşuldu.

Vatandaşlık ve dünya politikaları HIV/AIDS aktivizmini nasıl etkiliyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” adıyla 12-13 Eylül’de Berlin’de (Almanya) gerçekleşen EUROPACH projesinin kapanış konferansının ilk gününde; adalette epistem ve sağlık hakkı, sağlık durumunun ontolojilerinin çoğaltılması, HIV/AIDS deneyimlerinin arşivlenmesi konuşulmuştu.

vatandaslik-ve-dunya-politikalari-hiv-aids-aktivizmini-nasil-etkiliyor-1-1

Konferansın ikinci günü, Refugio’da “Aktivistler ve HIV/AIDS Hikayeleri” oturumu ile başladı. Oturum Peter-Paul Banziger (Basel Üniversitesi) ve Beate Binder’in (Berlin Humboldt Üniversitesi) moderatör olduğu ilk oturumun konuşmacıları Rasim Domaç (Pozitif Yaşam Derneği), Boglarko Fedorko (Uluslararası Avrupa Seks İşçileri Hakları Komitesi), Robert Lukasik & Pawel Kalinowski (Gökkuşağı Birliğinde Pozitif), Svitlana Moroz (Avrasya Kadınlar AIDS Ağı), Denis Onyango (Afrika Müdafaa Ağı) ve Heino Stöver (Frankfurt Üniversitesi) oldu. Çeşitli ülkelerden gelen aktivistler, HIV/AIDS hikayelerini paylaştılar. Oturum konuşmacıları; HIV/AIDS aktivizm alanında seks işçilerinin, kadınlarının ve bağımlıların var olma mücadelelerini kendi yerellerinden hikayelerle konferansa taşıdılar. Cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet eğitimlerine sıkça vurgu yapılan oturumda; konferansın ilk günü konuşulan arşivleme çalışmalarının sürdürülebilirliği yeniden konuşuldu.

Mahpusluk, manevralar ve görünürlüğün cinsiyetsel kapsayıcılığı

Martin Lücke (Freie Universitat Berlin) moderatörlüğündeki ikinci oturum ise “Vatandaşlık ve Politika Dünyaları” başlığıyla gerçekleşti.

İkinci oturumun konuşmacılarından Friederike Faust (Berlin Humboldt Üniversitesi), direnişten hukuk mücadelesine HIV/AIDS hapishane aktivizminde yasaları kullanmak üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Faust, marjinalize edilmiş mahkumların haklarından yararlanamadığının ve rızası dışında HIV statüsü paylaşılan mahkumların bu haklardan yararlanmak için başvuru mekanizmasını kullanmaları gerektiğini ifade etti.

Bir sonraki konuşmacı Justyna Struzik (Jagiellonian Üniversitesi), HIV/AIDS politikalarında gündelik stratejilerin geçmişi ve bugününe dair bir konuşma yaptı. Struzik, konuşmasında gittiği her yerde HIV/AIDS alanında yapacağı konuşmalar konusunda çelişkili beklentilere göre hareket etmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte, enfeksiyona dair verdiği bilgilerin şimdilerde sorgulandığını ve katıldığı etkinliğe göre nasıl manevralar aldığını katılımcılarla paylaştı.

İkinci oturumun son konuşmacısı Emily Jay Nicholls (Londra Goldsmith Üniversitesi) Birleşik Krallık’ta HIV’e verilen tepkilerdeki kapsayıcılığının ve görünürlüğünün cinsiyetsel boyutlarına dair bir konuşma gerçekleştirdi. Nicholls, HIV/AIDS alanında kadınların birer özne değil “gönüllüler” olarak görüldüğünü ifade ederek, “Kadınlar isteyerek seks yapar” diyebilmek için çok uğraştıklarının ve PReP’in kadınlar için “cinsel şiddet” ile tartışılmasının, kadınların sekse maruz kaldığı gibi bir yerden çıktığının altını çizdi. 

Cis-gey sosyalleşme, mülteci olmak ve HIV ile duygusal ilişkilenmeyi anlamak

Tamas Berezky (European AIDS Treatment Group) moderatörlüğündeki üçüncü oturum “Vatandaşlık ve Politika Dünyaları” başlığı ile devam etti.

vatandaslik-ve-dunya-politikalari-hiv-aids-aktivizmini-nasil-etkiliyor-1-2

Üçüncü oturumun ilk konuşmacısı Lina Bonde (Berlin Humboldt Üniversitesi) “Eğer sikin yoksa risk teşkil etmiyorsun” başlıklı konuşması ile queer ve gey trans erkeklerin cinsel sağlık, risk ve aidiyet duygusuna odaklandı. Bonde, yaptığı görüşmeler sonucunda iki görüşmecisinin ifadeleri üzerinden HIV ile yaşayan trans erkeklerin, cinsiyet kimliklerinin cinsel yönelim beyanlarından daima önde anılması sebebiyle queer sosyalleşme alanlarında kendi sözlerini söylemek üzerine çekincelerini katılımcılarla paylaştı.

vatandaslik-ve-dunya-politikalari-hiv-aids-aktivizmini-nasil-etkiliyor-1-3

İkinci konuşmacı Zülfukar Çetin (Basel Üniversitesi), Türkiye’de vatandaşlık politikalarını mülteci ve kamu sağlığı ekseninden alarak HIV ile yaşayan mültecilerle ilgili bir konuşma yaptı. Çetin, Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişimin vatandaşlar açısından kısıtlı, mülteciler açısından daha da düşük bir oranda olduğunun altını çizerek; HIV ile yaşayan mültecilerin damgalanma korkusuyla birlikte bu hizmetlere erişmediğini ifade etti. Kamu sağlığı politikalarının herkesçe bilinmemesi, ifşa ve damgalanmanın mülteciler için sınır dışı korkusunu beraberinde getirdiğini söyleyen Çetin, HIV ile yaşayan mültecilerin sözlerini katılımcılarla paylaştı.

Oturumun son konuşmacıları Agata Dziuban (Jagiellonian Üniversitesi) ve Todd Sekuler (Berlin Humboldt Üniversitesi), geçtiğimiz yıl Amsterdam’da gerçekleşen 22. AIDS Konfernsı’nda yaşananlar üzerinden toplumsal farklılıkları anlama ve epideminin önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. 22. AIDS Konferansı’nda Bill Clinton’un konuşması esnasında kırmızı şemsiyelerle salona giren seks işçisi aktivistlerin, “protesto süresini aştıkları için” hem salondan hem de Clinton’dan gördüğü kötü muamele anı katılımcılarla paylaşıldı. Ardından Dziuban ve Sekuler, savunuculuk için yapılan toplantı, konferans ve steril atölyelere karşı gerçekleşen bu eylemin HIV ile duygusal ilişkilenmeyle ilgili olduğuna dikkat çekerek, diğer katılımcıların protestoculara “Boktan ülkenize geri dönün” demesinin bu öfkeyi anlamayarak reddetme ve kötü muameleye maruz bırakma olduğunu ifade etti. 

10 yıl sonra HIV/AIDS aktivizmi nerede?

Konferansın bir sonraki etkinliği olan “Zaman Kafe: Geleceklere Dönüş - HIV/AIDS Aktivizminin Dünü ve Bugünü”nde ise katılımcılar Frank Michael Amort & Ian Hodgson (Avrupa AIDS Tedavisi Grubu), Muhtar Çokar(İKGV - İstanbul), Yasin Erkaymaz (Pozitif iz -İstanbul), Beata Kucharska (Siec Plus), Rui Miguel Coimbra Morais (Avrupa Uyuşturucu Kullananlar Apı) ve Twimukye Macline Mushaka’nın (Avrupa Afrika Tedavi Savunucuları Ağı) yer aldığı küçük gruplara ayrılarak HIV/AIDS aktivizm alanında bundan 10 yıl sonra dünyayı nerede gördüklerini ve hayallerini paylaştılar.

Konferans, Karol Raziszewski’in “Artı/Eksi” (2006, Polonya, 20 dk) Mehmet İnan’ın “Mandalina Kabukları” (2010, Türkiye, 17 dk) Aykan Safoğlu’nun “Ziyaret” (2019, Almanya, 13 dk) kısa filmlerinin gösterimi ile sona erdi. 

“Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” 

12-13 Eylül’de Berlin’de “Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” adıyla gerçekleşen konferans, HIV/AIDS tarihini korumanın anlamını, yöntemlerini ve önemini ve bu ve diğer devam eden uygulamaların salgınla olan mevcut angajmanlarla nasıl ilişkili olduğunu tartışmak için düzenlendi.

“Avrupa'da HIV/AIDS aktivizmi alanında siyaset ve yaşam anlatıları nasıl iç içe geçmiştir?” sorusuna yanıt arayan konferans; sosyal bilimler araştırmacılarını, politika yapıcıları ve HIV/AIDS, uyuşturucu politikaları, LGBTQ+ hakları, seks işçilerini, göç politikaları ve cezaevleri alanlarından, İsviçre, Polonya, Almanya, İngiltere, Amerika, Rusya, Türkiye’den STK'lar ve aktivist grupların temsilcilerini bir araya getirdi.

Konferansa Türkiye’den Pozitif Yaşam, Pozitif-iz, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, 17 Mayıs Derneği ve Kaos GL’den aktivistler katıldı. 


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam