25/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, vegan beslenme tablosu yayınladı.

Vegan beslenme tablosu çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeryüzüne Özgürlük Derneği, vegan beslenme tablosu yayınladı.
 
Yeryüzüne Özgürlük Derneği, 1-30 Kasım Dünya Vegan Ayı etkinlikleri kapsamında vitamin ve minerallerin hangi bitkisel gıdalarda bulunduğunu gösteren resimli bir tablo yayınladı.
 
Dünya Vegan Ayı 1944’te bitkisel beslenmenin politik nedenlerine dikkat çekmek için oluşturuldu. Dünyada sayısı giderek artan veganlar, temelde hayvanların insan için istismar edilmesine karşı; sağlık ve hayvan çiftliklerinin sera gazlarına etkisi yüzünden vegan olanların sayısı da hayli fazla.
 
Vegan beslenme tablosu Türkiye’de bir ilk. Dernekten yapılan açıklamada dünyadaki benzer tablolardan esinlenilmekle birlikle Türkiye’de kolay ve ucuza bulunan yiyeceklere öncelik verildiği vurgulandı.
 
Bitkilerin mucizesinden faydalanmak isteyenler için
 
Amaç Türkiye’de vegan yaşamak isteyenleri desteklemek. ABD Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı besin değerleri, tablodaki her gıdanın altına yerleştirilmiş. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini arttıran ve azaltan faktörler de not edilmiş.
 
Tablodaki bilgiler, sadece veganlara değil bitkilerin mucizesinden faydalanmak isteyen veya gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına çare arayan herkese hitap ediyor. Mesela günde 50 gram kabak çekirdeği yemek, magnezyum ve çinko ihtiyacımızın yarısından fazlasını, lif ve protein ihtiyacımızın üçte birini karşılıyor. Gün boyunca yemeklerimize serpiştireceğimiz 10 gram nane, demir ihtiyacımızın yarısını, omega-3 ihtiyacımızın çeyreğini ve kalsiyum ihtiyacımızın beşte birini karşılıyor. Tabloda D vitamini sıkıntısını aşmak için mantarları güneşte kuruttuktan sonra yemek gerektiği gibi ilginç bilgiler de yer alıyor.
 
Yeryüzüne Özgürlük, dünyadan köleliğin ve sömürünün silinmesi için farkındalık yaratmaya çalışan bir dernek. En az konuşulan hayvan köleliği meselesini eylemlerinin odağına almış durumda.
 
“Herkesi vegan olmaya çağırıyoruz”
 
Dernekten Özge Özgüner yaptığı açıklamada “Herkesi hiçbir canlının eti için öldürülmediği ve sütü için tecavüze uğramadığı bir dünya adına vegan olmaya çağırıyoruz” dedi. Güray Tezcan ise bu tablodaki gıda önerilerinin yalnızca hayvan ürünlerine değil aynı zamanda ilaçlara alternatif olabileceğini belirtti: “Kendimize iyi bakmayı öğrenirsek sağlımızı kâra indirgeyen ve hayvan deneyleriyle ilerleyen ilaç endüstrisine muhtaç kalmayız. Kendine bakmak, hayvan özgürlüğü mücadelesinin bir parçası; çünkü biz de birer hayvanız.”
 
İki sene önce Vegan Kolektif isimli bir başka grup, Amerikan Beslenme Derneği’nin vegan-vejetaryen beslenme raporunu Türkçe yayınlamıştı. Et yiyenlerle vejetaryenleri karşılaştıran evvelki tüm araştırmaları analiz eden bu raporda, toplumdaki yaygın kanının aksine bitkisel protein karması (bakliyatlar, tahıllar, tohumlar ve kuruyemişler) ile iyi beslenen vejetaryen ve veganların sporcu veya hamile olsalar dahi gerekli tüm aminoasitleri alarak protein eksikliği yaşamayacağının altı çizilmişti; ancak özellikle veganların B12 vitamini için takviye alması gerektiği hatırlatılmıştı.  

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam