21/07/2006 | Yazar: Anıl Üver

Viyana'da on birinci kez düzenlenen eşcinsel onur yürüyüşü rengarenk ve tepkili geçti. Bu yılın sloganı ise "Bir araya gelelim, açılalım!’dı. Kaos GL’den Anıl Üver, yürüyüşü sizin için izledi.

Viyana'da on birinci kez düzenlenen eşcinsel onur yürüyüşü rengarenk ve tepkili geçti. Bu yılın sloganı ise "Bir araya gelelim, açılalım!’dı. Kaos GL’den Anıl Üver, yürüyüşü sizin için izledi.

KAOS GL

Anıl Üver

Bulutlarla kaplı bir gökyüzüne, serin havaya ve dünya kupası maçlarına rağmen yüz binden fazla katılımcı vardı. Bu yılki ilke söz "Come together, Come out!’ yani ‘Bir araya gelelim, açılalım!’dı.

Gelenek olduğu üzere alayın başında motosikletli lezbiyen ablalarımız vardı. Sonraaa rengarenk süslenmiş araçlar, kostümlü kostümsüz katılımcılar... Ayrıca, yürüyüşe dek bir ay boyunca Viyana sokaklarını turlayan, gökkuşağı bayraklarıyla donanmış tramvaylar… Bu tramvayı kiralayabilmek için her hat başına bir ücret ödeniyor ve elde edilen gelir AIDS'le mücadele gibi hayır işlerine bağışlanıyor.

Bu yıl yürüyüş oldukça renkli ve tepkili geçti. Mesela bir lezbiyen "Ben de TV-Radyo vergisi ödüyorum" döviziyle ORF’nin (Avusturya Radyo-TV) L-World adlı lezbiyen dizisini yayınlamama kararını protesto ediyordu (neyse ki dizi alman kanalı Pro7'de yayınlanıyor).

Danışma merkezi Rosa Lila Villa, eşcinselliğin hala hastalık olarak algılanmasını eleştiren dövizler hazırlamıştı. Eşcinsel hakları için en çok mücadele eden parti olan Yeşiller ise bu yıl "Görünür, Mümkün, Seçilebilir" olarak çevirebileceğimiz slogan ile konvoyda yerini aldı. Hükümetin eşcinsellere evlilik, birliktelikleri tanıma gibi hakları vermemek konusundaki tavrı da her zamanki gibi eleştirildi.

Saat 17'de ise, gelenek olduğu üzere, Stonewall olaylarında hayatını kaybeden ve AIDS'e yenik düsen insanları anmak üzere 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Yürüyüş Heldenplatz’da (Kahramanlar Meydanı) düzenlenen konserlerle son buldu. Birçoğumuzun pek sevdiği Jimmy Somerville de sahnedeydi ve "You Make Me Feel", "Small Town Boy", "So Cold The Night", "Don't Leave Me This Way" gibi her biri eşcinsel klasiği olmuş şarkılarıyla coşturdu.

1 Temmuz 2006, Viyana







Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam