24/07/2009 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

2.

World Outgames Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2. World Outgames oyunları, "hayatlarımızı, cinselliğimizi ve cinsiyet kimliğimizi ayrımcılık ve cezalandırma korkusu olmadan yaşayabilmek" amacıyla, Danimarka Başbakanı Rasmussen'in desteğiyle başladı.

Outgames’in tarihçesine bir göz atalım önce. Dünya Outgames, LGBT topluluğunun ev sahipliği yaptığı sportif ve kültürel bir etkinliktir. İlk Outgames 2006 yılında Montreal ve Quebec’de gerçekleştirildi ve 1976 yaz olimpiyatlarından sonra o zaman kadar yapılmış en büyük uluslararası organizasyon olarak tarihe geçti.

Outgames cinsel yönelim gözetmeksizin herkesin katılımına açık bir etkinlik. Bu etkinliklerde diğer spor etkinliklerinde olduğu gibi belirli kalite standartları yok hatta yarışmalar yarışmacıların yetenek seviyelerine göre düzenleniyor. Outgames Dünya’nın birçok yerinden özellikle de eşcinselliğin yasal olmadığı ve gizli yaşandığı ülkelerden atletleri ve sanatçıları bir araya getiriyor.
Burada bir şeyin altını çizmekte yarar var World Outgames’i ‘Gey Oyunları’ ile karıştırmamak gerekir. 2006 yılında 7. Kez Montreal’de düzenlenmesi planlanan ‘Gey Oyunları’, etkinliği düzenleyen ‘Gey Oyunları Federasyonu’ tarafından Chicago’ya taşındı. Bunun üzerine Montreal, Gey oyunları Federasyonu’nun resmi onayı olmaksızın gerçekleştirmeye karar verdi. Bu da GLISA1, Montreal ve Quebec şehirleri, Kanada Hükümeti ve birkaç özel şirket ve medya kuruluşununda yer aldığı 131 partner ve sponsorun desteğiyle ilk Outgames’in düzenlenmesine vesile oldu.

29 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ilk Word Outgames’e 111 ülkeden sporcular ve öncesinde düzenlenen LGBT insan hakları konferansına katılımcılar olmak üzere yaklaşık 18 bin kişi katıldı.   

Küçük bir not düşeyim hemen; FGG2 tarafından düzenlenen ‘Gey Oyunları’ ilk kez 1982 yılında San Francisco’da düzenlendi. 2010 yılında da Köln ev sahipliği yapacak bu etkinliğe.
 
Oyunlar ve kültürel etkinlikler

Yarın başlayacak 2. World Outgames oyunlarına ise Kopenhag ev sahipliği yapıyor. 2 Ağustos tarihinde son bulacak ‘WorldOutgames’ etkinliği Uluslararası LGBT İnsan Hakları Konferansına ve aerobikten güreşe kadar 38 spor dalında yapılacak yarışmalara 6.500 sporcunun katılması bekleniyor. Bunların yanında yine etkinlik boyunca sergiler, performans gösterileri ve partiler gibi çeşitli kültürel etkinlikler de yer alacak. Bunlardan birisi de 1985 yılından beri düzenlenen Gey & Lezbiyen Film Festivali. Festival 24 – 30 Temmuz tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor.
 
Yarışmaların yanında Spor atölyeleri de gerçekleştirilecek. Bu atölyeler herkesin katılımına açık ve katılımcılar daha önce denemedikleri spor dalları hakkında bilgi alacaklar ve daha da güzeli onu pratiğe dökme şansı bulacaklar.
 
Konferans

Bu yıl yine 2. kez düzenlenen LGBT İnsan Hakları konferansı 27–29 Temmuz tarihleri arasında Kopenhag’da gerçekleştirilecek. Konferans ‘özgürlük aşkı – sevme özgürlüğü’ ismini taşıyor. Kısaca özetlemek gerekirse ‘özgürlük için aşk bize hayatlarımızı, cinselliğimizi ve cinsiyet kimliğimizi ayrımcılık ve cezalandırma korkusu olmadan yaşamamıza izin verir’ diyor Word Outgames oyunlarının resmi sitesi. Konferansa 85 ülkeden yaklaşık 800 delegenin katılması bekleniyor. Eş zamanlı etkinliklerin yer alacağı konferans süresince 70 ülkeden konuşmacılar ve 110 atölye çalışması gerçekleştirilecek. İnsan Hakları ve Politika, İş dünyasında açılma, Kültür ve medya, Sağlık, Eğitim, Spor, Aile ve ilişliker, Cinsellik, Zevk ve Beden Politikası gibi temalar konferansın ana başlıklarını oluşturuyor.



Danimarka Başbakanı Rasmussen ve Kopenhag Belediye Başkanı Bjerregaard birer destek mesajı yayınladılar katılımcılara hitaben. Konferans’ın açılışını belediye başkanı Bjerregaard yapacak. Konuşmacılar arasında ise Türkiye’nin yakından tanıdığı AB Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thommas Hammerberg de var.
Oldukça yoğun ve bir o kadar da renkli geçeceğe benzeyen World Outgames, İnsan Hakları Konferansı ile kafaya, kültür ve sanat programları ile kalbe ve spor ile vücuda hitap etmeyi amaçlıyor. Dokuz gün sürecek olan bu etkinliğin programına baktığımızda da amaçlarına şimdiden ulaştıklarını söylemek mümkün.
 
1 GLSIA (Gay and Lesbian International Sport Association – Uluslar arası Gey ve Lezbiyen Spor Derneği)
2 FGG ( federation of Gay Games – Gey Oyunları Federasyonu)
 
Spor etkinlikleri için : http://www.copenhagen2009.org/Sport.aspx


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam