26/07/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

Trans kadınların yarışmaya katılımının yasaklanmasının ardından yüzün üzerinde trans erkek Miss Italia’ya başvurdu.

“Yaptıklarınız yanınıza kalacak şekilde transfobik pislikler olabileceğiniz çağ sona erdi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Solda trans aktivist Federico Barbarossa 

Trans erkekler; Miss Italia’nın trans kadınların yarışmaya katılımını yasaklamasını, yarışmaya kendileri katılarak protesto ediyor.

8 Temmuz’da 22 yaşındaki Rikkie Valerie Kollé’nin Hollanda Güzeli seçilen ilk trans kadın olarak tarihe geçmesinin ardından yarışma sonucu hakkında yorum yapan Miss Italia organizatörü Patrizia Mirigliani, “Son zamanlarda güzellik yarışmaları biraz saçma olduğunu düşündüğüm stratejiler kullanarak manşetlere çıkmaya çalışıyor” dedi. Organizatörün yorumunun ardından, Miss Italia 2023’e sadece “doğuştan kadınların” katılabileceği düzenlemesi duyuruldu.

İtalya’daki trans erkekler, bu transfobik tutumu protesto etmek için yarışma kurallarının ortaya koyduğu sorunları vurgulayarak bu seneki yarışmaya kaydolmaya başladı. Kaydolanlardan biri, trans aktivist Federico Barbarossa, la Repubblica gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi:

“Bu saçma düzenlemeyi duyduğumda, katılmak kendiliğinden aklıma geldi. Doğumda kadın cinsiyetine atandım ama kendimi hep erkek gibi hissettim. Katılımın bu meseleleri tekrar merkeze almak için medyada gereken yaygarayı koparmasını ve İtalyan yasalarına göre ‘doğumda kadın olan’ diğer birçok insanın bu pozisyonlarla dalga geçmek için topluca kaydolacağını umuyoruz.”

“Beni erkek olduğum ve erkeğe benzediğim için reddederler, oysa bir trans kız kaydolursa kadın sayılmadığı için reddedilir: O zaman bu düzenlemenin ne anlamı var?”

la Repubblica’ya konuşan bir diğer trans aktivist Elia Bonci, etkinliğin sadece bir güzellik yarışması değil, İtalya’nın kültür tarihinin bir parçası olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Cesaretimi topladım, ölü ismimi kullandım ve Miss Italia’ya kaydoldum çünkü transfobiyle mücadele kesişimsel bir konu ve trans kadın olmamama rağmen haklarımız için savaşmaya karar verdim. Trans kadınları dışlamak; onları otomatik olarak tarihin dışına atmak, yok saymak anlamına gelir."

Instagram’da yarışma kaydını duyuran Bonci, “doğuştan kadınlar” ifadesinin açık olmadığını ve doğumda atanan cinsiyet, cinsiyet kimliği ve translıkla ilgili her şeyi birbirine karıştırdığı için yarışmanın doğumda kadın atanan trans erkeklerin kaydolmasına izin verdiğini söyledi:

“Bu nedenle tüm trans erkekleri adaylıklarını sunmaya davet ediyorum. Bu yakışıklı erkeklerin katılım taleplerini incelemek zorunda kaldıklarındaki yüzlerini görmeyi gerçekten istiyorum. Yaptıklarınız yanınıza kalacak şekilde transfobik pislikler olabileceğiniz çağ sona erdi.”


Etiketler: yaşam, moda, dünyadan
İstihdam