24/03/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ aile örgütleri: Çocuklarımızın en temel hak ve özgürlüklerinin askıya alındığı bu dönem, 2. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla nihayet son buldu.

“Yasakların karşısında, çocuklarımızın yanındayız!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ aile örgütleri, Ankara’daki ikinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağının da kaldırılmasına ilişkin açıklama yayınladı.

Kaos GL’nin açtığı dava sonucu yasağın kaldırılmasının ardından Akdeniz Antalya Aileleri Grubu, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği, Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu, İzmir LGBTİ+ Aileleri Grubu ve LİSTAG LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği yaptıkları ortak açıklamayla, “Yasakların karşısında, çocuklarımızın yanındayız” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Ankara Valiliği'nin biri OHAL döneminde, biri de OHAL sonrasında Ankara'da LGBTİ+ etkinliklerine yönelik olarak koyduğu iki farklı süresiz yasak, aradan 2,5 yıl geçtikten sonra nihayet kalktı. İlki 2019'da kaldırılan yasakların ikincisi, Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından valiliğin yasağa dair somut neden sunamaması üzerine kaldırıldı.

Ankara'da hem LGBTİ+ dernekleri, hem de LGBTİ+ haklarını savunan dernekler, tam 2,5 yıldır herhangi bir etkinlik yapamıyordu. Neden yapamıyordu?  Çünkü Ankara Valiliği   “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” adı altında tümüyle hukuksuz ve keyfi bir şekilde LGBTİ+ etkinliklerini yasaklamıştı. Yani gerek çocuklarımızın dernekleri, gerek de çocuklarımızın haklarını savunanlar film gösteremiyor, spor yapamıyor, toplantı, panel düzenleyemiyor, müzik yapamıyor, dans edemiyor, bir araya gelip kitap bile okuyamıyordu.

Çocuklarımızın en temel hak ve özgürlüklerinin askıya alındığı bu dönem, 2. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla nihayet son buldu. Corona virüsünün neden olduğu pandemi yüzünden etkinliklerin yapılamadığı bu günlerde yasağın son bulması belki somut olarak çok bir anlam ifade etmiyor, ancak virüs felaketinden sonraki dönem için umut verici bir gelişme olarak içimizi ferahlattı.

Elbette ki Ankara Valiliği'nin bu yasağı, LGBTİ+ çocuklarımızın temel hak ve özgürlüklerine yönelen saldırıların ilki değildi, sonuncusu da olmayacak. Devletin üst düzey temsilcileri çocuklarımıza nefret kusmaya ve ötekileştirmeye devam ediyor, gazetelerde nefret söylemleriyle dolu LGBTİ+ düşmanı yazılar yayınlanıyor, toplumun karşı karşıya kaldığı sorunlardan çocuklarımızın sorumlu olduğu anlatılmaya çalışılıyor.

Oysa bizler, LGBTİ+ çocukları olan ebeveynlerin kurduğu dernekler ve gruplar olarak, bunun doğru olmadığını biliyoruz. Çocuklarımız yanlış olmadıkları gibi, yalnız da değiller. Bugüne dek Ankara Valiliği'nin antidemokratik ve hukuksuz yasağına karşı onların yanında olduk, bundan sonra da çocuklarımızın temel hak ve özgürlüklerini her platformda savunmaya devam edeceğiz. Çok geç kalmış olsa da 2 İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı memnuniyetle karşılıyor, bu kararın çocuklarımıza yönelik nefret söylemleri, ötekileştirmeler, ayrımcılıklar için de emsal teşkil etmesini istiyoruz.

Güneşin herkes için parladığı gökyüzünün altında, herkes eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sürdürebilmelidir.


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam