23/03/2020 | Yazar: Yıldız Tar
Ankara’da 2018 yılında Valiliğin Emniyet’e ilettiği belge ile haberdar olunan ikinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağı da kaldırıldı. Valilik, mahkemeye yasağın gerekçesine ilişkin herhangi bir somut belge sunamadı.
Ankara 2. İdare Mahkemesi, Kaos GL Derneği’nin başkentteki “ikinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağına” ilişkin davada karar verdi.
Mahkeme, 3 Ekim 2018 tarihinde Ankara Valiliği’nin Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yazı ile haberdar olunan ikinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağının hukuka aykırı olduğuna karar vererek, yasak kararını iptal etti.
2. İdare Mahkemesi, Kaos GL Derneği’nin daha önce olağanüstü hal döneminde ilan edilen ve kamuoyunda birinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağı olarak bilinen yasağın 2019 Nisan ayında Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını, olağanüstü hal döneminde dahi hukuka uygun bulunmayan yasağın olağan dönemde de bulunamayacağını belirtti.
İdare Mahkemesi “olağanüstü dönemde dava konusu işlemle aynı gerekçelerle tesis edilen ve hukuka aykırılığı Mahkeme kararı ile sabit bulunan işlem ile aynı gerekçelerle fakat farklı olarak olağan dönemde tesis edilen dava konusu işlemin, hukuka aykırı olduğuna” karar verdi.
Mahkeme Valilikten belge istedi, Valilik ‘istihbari bilgi’ dedi
İdare davasının duruşması 27 Ocak’ta görüldü. Duruşmaya Kaos GL Derneğini temsilen avukatlar Hayriye Kara ve Kerem Dikmen katıldı.
Ankara Valiliği, savunmasında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi uyarınca bu işlemi gerçekleştirmeye yetkisi olduğunu savundu. 17. madde Valiliğe “millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleme veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilme” yetkisi veriyor.
2. İdare Mahkemesi Valiliğe bu madde kapsamında getirdiği yasakla ilgili araştırma, bilgi notu, rapor var ise kendilerine iletmesini talep etti. Ankara Valiliği ise mahkemeye herhangi bir somut belge sunamadı, hukuk dışı kararını “mülki amirlerin güncel olayları dikkate alarak ya da edinilen istihbari bilgileri değerlendirdikleri” ifadeleriyle savundu.
Mahkeme tarafları dinledikten sonra 29 Ocak’ta karar verdi. 29 Ocak 2020 tarihli kararını ise bugün (23 Mart 2020) geç saatlerde açıkladı.
Ankara’daki yasakların tarihi
Ankara’da bulunan LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ haklarını savunan dernekler için; biri OHAL döneminde (Birinci yasak) diğeri ise OHAL sonrası olarak adlandırılan dönemde (İkinci yasak) Ankara Valiliğince yürürlüğe sokulan iki ayrı süresiz yasaklama kararı vardı.
OHAL döneminde, Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağına ilişkin Kaos GL Derneği verdiği hukuk mücadelesini kazandı.
Bölge İdare Mahkemesi Nisan 2019’da, OHAL’de ilan edilen yasağın süre bakımından sınırsız olduğunu ve yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik olmadığını söyledi. Mahkeme, etkinliklere dönük bir tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması gerektiğini belirterek yasağın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Yasak kararının kaldırılmasına karar verdi.
Öte yandan OHAL kaldırılmasına rağmen Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’nün aynı gerekçelerle 3 Ekim 2018’de İl Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yasak kararına ilişkin yargı süreci bugüne kadar devam etti. Bugün açıklanan karar ile birlikte ikinci yasak da kaldırılmış oldu. Böylece Ankara’daki süresiz LGBTİ+ etkinlik yasakları son buldu.
Etiketler: insan hakları