01/03/2011 | Yazar: Kaos GL

3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü nedeniyle Pembe Hayat’tan önemli bir rapor: "Yasayla ‘Cinsel’ Münasebet" yayınlandı! Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Eylül 2008’de başlatıp Eylül 2009’da sonlandırdığı “Seks İşçilerinin Hukuken Desteklenmesi” çalışması kapsamında hazırlanan rapor’u Pembe Hayat’tan edinebilirsiniz.
 
Kitabın önsözünden:
“Seks işçilerinin maruz kaldığı hak ihlalleri ve bu ihlallere karşı hukuki çözüm imkanlarının araştırıldığı ve etkin destek mekanizmalarının geliştirilmeye çalışıldığı bir hatta ilerleyen bu çalışmanın ilk verisini, Türkiye’deki “de jure” alanın tanımlanmaya çalışılması oluşturmaktadır.
 
Çok derin bir arşiv çalışmasını gerektiren ve kadın tarihi çalışmalarının bile gizlenmeye zorlandığı tarihi – ideolojik yapıda, seks işçiliğine yönelik tarama çalışmaları oldukça güç gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma ile ilk adımı atmaya çalıştık. Dolayısı ile eksikliklerinin farkındayız. Bunun gibi cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim referanslı çalışmaların azlığı karşısında, bu çalışmada genel olarak transkadınların dışındaki kadın seks işçisi esaslı düzenlemelerin izini sürmek durumunda kaldık.
 
Pembe Hayat’ın kuruluşundan bu yana, seks işçilerinin karşılaştığı kayıt altına alınan hukuki sıkıntıların mevcut düzenlemeler ışığında okumasının da yapılacağı bu çalışma, bilinçli olarak bir eksik ile tamamlanacaktır: “Sorun değil; çözümün parçasıyız,” diyen seks işçileri nasıl bir hukuki düzenleme istiyor?
 
Seks işçilerinin en temel insan haklarına erişimde yaşadığı sorunlar, maruz kaldıkları ihlaller, insan olarak doğmakla elde edilen haklardan gün geçtikçe dışlanmaları, toplumsal yaşamdaki damgalanma biçimleri ve bu durumun bizzat seks işçilerince kanıksanıyor olması, hızla pozisyon belirleyip söylemimizi oluşturmamızı zorunlu kılmaktadır.
 
Toplumsal cinsiyetin ahlak ile sınandığı, yoksulluğun iktidar ile karşılaştığı alanda karşımıza çıkan ve gündelik yaşamımızın tam orta yerinde olan “fahişelik” ile ilgili bu çalışmanın faydalı olmasını diliyoruz. Çalışmanın sonucunu hep beraber yazmak ve gerçekleştirmek umuduyla...”
 
Raporu Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için: http://pembehayat.org adresini ziyaret edebilirsiniz. 
 

Etiketler: yaşam
İstihdam