01/11/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Yeni Asır gazetesinin Alsancak’ta seks işçisi trans kadınları hedef gösteren haberinin ardından polis Alsancak sokaklarında kimlik kontrolü ve GBT yaptı.

Yeni Asır hedef gösterdi, polis Alsancak’ı işgal etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Asır gazetesinin Alsancak’ta seks işçisi trans kadınları hedef gösteren haberinin ardından polis Alsancak sokaklarında kimlik kontrolü ve GBT yaptı. Yeni Asır, “Yeni Asır’ın haberleri üzerine polis travesti işgalini bitirdi” diye haber yaptı. KaosGL.org’a konuşan Siyah Pembe Üçgen’den Demet Yanardağ, “İzmir halkını seks işçisi trans kadınlara karşı kışkırtmaya çalışıyorlar. Hiç kimse mazlumun ahını almasın” dedi.

                                                                   Foto: Yeni Asır

Yeni Asır gazetesinin, “Alsancak travestilere teslim oldu. Nezih rezalet” başlıklı hedef gösteren haberinin ardından polis İzmir Alsancak’ta baskısını arttırdı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Hüseyin Aşkın'ın talimatı ile Alsancak Bornova Sokağı başta olmak üzere çevre sokaklarda nöbet tutan ve devriye gezen polis, bölgeden yaya veya araçla geçenlere de kimlik kontrolü ve uyuşturucu taraması yaptı. Polisin bu uygulamayı her akşam yapacağı kaydedildi. Uygulama kapsamında 501 kişinin kimlik ve GBT kontrolü yapıldı.

Operasyonu Yeni Asır duyurdu: “İşgalci travestiler”

Polisin bu uygulamasını Yeni Asır gazetesi, “Yeni Asır’ın haberleri üzerine polis travesti işgalini bitirdi” ifadeleriyle haberleştirdi. Gazete transları senelerdir yaşadıkları bölgede “işgalci” diye tanımlayarak transfobik nefret söyleminde bulundu.

Fatih Şendil imzasıyla yayınlanan Yeni Asır haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Alsancak sakinlerinin korkulu rüyası haline gelen travesti sorununun Yeni Asır aracılığıyla gündeme gelmesinin ardından polis harekete geçti. Travestilerin gece yoldan geçenlerle fuhuş pazarlığı yaptığı sokaklar sıkı kontrole alındı Yeni Asır Gazetesi'nin Alsancaklıların kabusu haline gelen travesti sorunuyla ilgili isyanını gündeme getiren haberleri polisi harekete geçirdi. Yeni Asır'ın haberlerinin ardından polis, Alsancak'ta travestilerin gece çıkıp yoldan geçenlerle fuhuş pazarlığı yaptığı sokakları sıkı kontrole aldı.

“Dışarı çıkamadılar İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Hüseyin Aşkın'ın talimatı ile Alsancak Bornova Sokağı başta olmak üzere çevre sokaklarda tedbirleri artıran polis, Alsancaklıları bıktıran soruna neşter vurdu. Polisin sokakları sıkı kontrol altına almasıyla travestiler yine bu sokaklarda kiraladıkları ve fuhuş yaptıkları evlerden dışarı çıkamadı.

“Sorunu gündeme getiren Yeni Asır'a teşekkür eden Alsancaklılar, alınan sıkı tedbirlerden taviz verilmemesini istedi. Alsancaklılar, İzmir'in en gözde yerlerinden Alsancak'ın adının artık travestilerle birlikte anılmasının önüne geçilmesini istedi. Polisin uygulamasıyla cadde ve ara sokaklarda fuhuş olaylarının bıçak gibi kesildiğini belirten bölge esnafı K.S., "Bu sorun için hassasiyet gösteren polise teşekkür ederiz" diye konuştu.”

“Hiç kimse mazlumun ahını almasın!”

Yaşananların ardından Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Demet Yanardağ, KaosGL.org’a yaptığı açıklamada emniyet müdürü değişikliklerinde özellikle seks işçisi trans kadınların hedef alındığını söyledi.

Yeni Asır gazetesinin halkı translara karşı kışkırtmaya çalıştığını belirten Yanardağ, “İzmir halkını seks işçisi trans kadınlara karşı kışkırtmaya çalışıyorlar. Ancak biz bu girişimleri daha önceki Emniyet Müdür Hüseyin Çapkın döneminden biliyoruz. Bize yaşattıklarından dolayı Hüseyin Çapkın için beddua etmiştik ve beddualarımız tuttu. Görevinden uzaklaştırıldı, mal varlığına el konuldu. İster haberci olsun ister emniyet olsun hiç kimse mazlumun ahını almasın” dedi.

Yeni Asır gazetesinin trans kadınlar için “işgalci” iddialarını da eleştiren Yanardağ sözlerine şöyle devam etti:

“Transların işgali söz konusu değil. Alsancak 30 yıldır trans gettosu zaten. Orası işgal edilmiş bir bölge değil. İnsanların yaşam alanları. Evleri orada. Kimin mahallesinden kimi kovmak istiyorsunuz?”

Ne olmuştu?

Yeni Asır gazetesi geçtiğimiz hafta “Alsancak’ta fuhuş isyanı” diye haber yapmış, bu haber Hürriyet gazetesinde de yayınlanmıştı. Yeni Asır, “Alsancak’ın kanayan yarası haline gelen travesti sorunu, semt sakinlerini sonunda isyan ettirdi. Konuyu gündeme getiren Yeni Asır’a açıklama yapan vatandaşlar, “Aleni fuhuş pazarlıkları yapılıyor. Uyardığımızda da saldırıyorlar. Biz sadece eski huzurlu ve nezih Alsancak’ı istiyoruz” dedi” ifadeleriyle seks işçisi trans kadınları hedef göstermişti.

İlgili yazı:

İliştirilmiş gazetecilik ve transfobi: Hürriyet gazetesi haberi örneği


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam