03/07/2018 | Yazar: Kaos GL

​Stella Sacco, gardırobunu değiştirme ve kendini ifade eden bir tarz yaratma hikayesini anlatıyor.

Yeni gardırop bir trans kadının kendine bakışını nasıl değiştirdi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Stella Sacco, gardırobunu değiştirme ve kendini ifade eden bir tarz yaratma hikayesini anlatıyor: “Kendime ilk defa bir kıyafet alışım muazzamdı.”

“Bu sahip olduğum ilk siyah kıyafet ve ona hayranım. Tek çizgi ve fit giysiler trans bir kadının gardırobu için hayati parçalardır. Tutturulmuş bir kalça ve alt kısmı geniş bir etek size günler boyu kalça sağlar. Kayık yaka ve V yaka kazaklar gövdenizi daha feminen olarak vurgular. (Seksi köprücükkemikleri! Kızlaar!) Omuzlarınızın görünümünü minimize eder. Eğer geçiş sürecinin başlarındaysanız, siluet artırımı için padded bralette giyebilirsiniz.”

Jamie Feldman, Stella Sacco ile yeni kıyafetlerin hayatını nasıl değiştirdiğini konuştu. Huffington Post’taki bu haberi Mehmet Demiryay, KaosGL.org için Türkçeleştirdi:

Bilerek ya da bilmeyerek, birçoğumuz kendimizi ifade etmek için kıyafet ve makyajımıza dikkat ederiz her gün. Birisi cinsiyet geçiş sürecindeyse bu kendini ifade kavramı daha da derin bir anlam taşır.

Kasım 2017’de trans olarak açılan Stella Sacco için kıyafet almak ve gardırobunu düzenlemek göz korkutucu bir şeydi.

“Cinsiyet kimliğine özgü kıyafetleri hemen o an kabul edebilecek insanlar olduğunu biliyorum” diyor HuffPost’a; “Ama nasıl cis kadınlar birbirinden farklıysa, trans kadınlar da birbirinden farklıdır. Hepimizin farklı vücut şekilleri var. Bazılarımız bilinen feminen özellikler taşırken bazılarımız taşımayız. Boyum 1.85 m ve bir havuca benziyorum” diyor.

Refah ve güveni kazanmak ilk başta bir meydan okumaydı adeta. Sacco, kamusal alanda kadın bölümünden ilk alışveriş tecrübesine 32 yaşında başlar. Bir arkadaşı ve karısı ona gardırobunu yenilesin diye H&M hediye çeki verir. Bu deneyimi ürkütücü fakat muhteşem olarak hatırlıyor.

“Kendime ilk defa bir kıyafet alışım muazzamdı” diyor. “Oraya gitmenin verdiği his ve stresle şunu düşündüm: ‘Kadın bölümünde olduğumdan dolayı insanlar beni yargılayacak mı, benim bir erkek olduğumu mu düşünecekler?’ Ama kıyafetleri seçip baştan ayağa giyinince değişik bir his yaşadım, şu an bile her alışverişe gidişimde o hissi taşıyorum.”

“Kot pantolonlar birçok trans kadın için dehşet kaynağıdır, farklı makul nedenlerden ötürü. Ama ben kot pantolon giymek istiyorum, lanet olsun! Bu yüzden ben de yüksek belli bir pantolon ile dışarı çıktım. Yüksek belli pantolon bacağınızı uzun gösterir, pek kalçanız olmasa bile kalça illüzyonu verir, bende olduğu gibi. Bir de, bir cis erkeği yüksek belli pantolon giyerken en son ne zaman gördünüz? Feminenlik detaylarda gizlidir.”

İlk kıyafeti belinde bir eyeri olan ekose bir shirtdress (etek gibi tasarlanmış elbise). Bunun amacı kalça illüzyonu vermek. Bir çift de siyah tayt.

“Bu yoğun enerji dalgasını hissettim” dedi.  “Önceden erkekken hiç hissetmediğim bir şeydi.” Sacco, farklı insanların geçişten önceki hayatlarını tanımlamak için farklı terminolojiler kullanmakta olduğunu söylüyor. Ama o kısaca “erkekken” demeyi seçiyor.  “Yani gerçekte hiç erkek olmamış olsam da” diyor.

Maddi durumdan dolayı Sacco ilk başlarda gardırobunu uygun bir şekilde düzenleyemez. Sonunda sabit bir gelir edinince, kendi dış görünüşünün nasıl olması gerektiğine dair hızlı bir iç görü edinir.

“Geçmişte kız arkadaşlarımı giymeleri için ikna etme ihtiyacı duyduğum birçok kıyafetin aslında kendi giymek istediğim kıyafetler olduğunu fark ettim” diyor. İstenilen şeyleri mi giyecekti yoksa giymek istediklerini mi, bunu merak etmek onun için sıra dışı değil.

İşteki herkes beni Stella olarak biliyordu. Ben de gardırobumu önyargıları umursamadan doldurabilmeliydim. En üstte klasik seksi iş kıyafetlerim vardı, bazı stealth jeggings* ve balet flats* beni 9’dan 5’e çok komforlu tuttular. Gündelik görünüm için, eğer alabiliyorsanız yüksek belli ürünleri öneririm!”

Açıldıktan yaklaşık yedi ay sonra, Sacco ideal stilini şöyle tanımlıyor: “Ofiste aşık olduğunuz o uzun boylu lezbiyen.” Ama stilini halka açık yerlerde sergileyebilmesinin sinir bozucu unsurları olduğunu düşünüyor.

“Herkes adına konuşmak istemiyorum, ama belki de çok fazla ilgi çekmek istemiyorsundur, çünkü tüm bu endişe, şey gibi yani: ‘Eğer bana yeterince uzun bakarlarsa trans olduğumdan dolayı beni yargılarlar mı?’” diyor. “Bu, metroda başımın transfobiklerle derde girmesine yol açar mı?” Ama bu şuna da benziyor, hoş görünmeyi hak ediyorum, her kadın bunu hak eder eğer istedikleri buysa.”

Sacco, zorunluluktan dolayı eski kıyafetlerinden bazılarını giyerken (o zamanlar gardırobu hala tastamam değildi) iki ay önce bir dönüm noktasına geldiğini söylüyor.

“Yiyecek bir şeyler almaya gittiğimde üzerimde erkek pantolonu ve tişörtü vardı, kendimi kostüm giyiyormuş gibi hissettim” diyor. “İşte o zaman güzel bir noktaya dokunduğumu hissettim. Erkek kıyafetlerini sadece saklanmak için kullanmıyordum. Onlar aynı zamanda elimdeki tek kıyafetlerdi.”

Şimdiyse farklı durumlarda giyebileceği kıyafetlere dair sağlam bir repertuvara sahip, mesela köpeği gezdirmeye çıkarken. Bulunduğu yere uyumlu giyinmeye çalışıyor, ama aslında bundan çok daha fazlası var.

“New York City’de yaşamak bu açıdan gerçek anlamda lüks, ama daha çok senin tutumunla alakalı” diyor. “Bu sadece giydiğin kıyafetle ilgili değil. Bir süre önce Facebook’ta şöyle bir şaka paylaşmıştım: ‘Trans olmak nasıl yürüneceğini tekrar öğrenmek demektir.’  ‘Oh, çok güzel bir metafor’ diye yorum yaptı birisi. Ama ben kelimenin tam anlamıyla, yürümeyi tekrar öğrenmenin gerekliliğini kast ediyordum.”

Açılmadan önce makyaj kullanımı konusunda daha fazla şey öğrenmek istiyordu. Önceki kız arkadaşları sağ olsun bazı tecrübeleri var, ama HuffPost’a pek de bir şey bilmediğini söylüyor. Dermablend kulağına çalınmış, sakal gölgesini örtmek için kullanılan kapsamlı bir kapatıcı. Bu kapatıcıdan almak için o da Sephora’ya doğru yola koyuluyor.

Yolculuğu pek de hoş bitmiyor; girdiği her iki dükkanda da bu marka yok çünkü. O da orada çalışan iki kadının yanına gidip onlarla konuşuyor.

“Dedim ki, ben bir transım ve henüz bunu kimseye söylemedim” diyor. Herhangi bir çalışana trans olduğunuzu öylece söyleyivermek bir kumar. Ama Sephora’nın trans arkadaşlarıma iyi davrandığına dair şeyler duymuştum. Ve bu kızlar bana yardım etmeye çok istekliydiler.”

Sephora çalışanları temel makyaj malzemelerinden bazılarını nasıl kullanacaklarını Sacco’ya öğretiyor. Bu iki kadının onu kucaklayıp “kız kardeşliğe hoş geldin” demelerinin onu hoş hissettiren bir deneyim olduğunu söylüyor. Ama bundan sonra olanlar daha da etkili.

İki kadın ona ismini soruyor. Ve o da onlara başlangıçta ölü ismini (cinsiyet geçişinden önce kullandığı ismi böyle tanımlıyor) söylüyor. Ama sonra Stella ismini almayı düşündüğünü söylüyor.

“Süs için aldığım bir fırçayı unutmuştum.” diyor. “Kasa sırasında bekliyordum ve beni çağıran kızları duydum, ‘Stella, Stella.’ Kendime dedim ki ‘Oh, Bu benim ismim!’ Bu harika bir andı. Kendime güvenli hissettim, eve gidince Facebook’tan açıldım.”

Sacco açılma ile ilgili konuşurken o güne değin kararını tam olarak vermediğini açıklıyor. “Bu iki kadın bana karşı bu kadar nazik olmasalardı açılmam ne kadar sürerdi hiç bilmiyorum.”

Bugün Sacco harika hissettiğini belirtiyor, “Kendimi daha iyi hissettiğimi hatırlamıyorum, kesinlikle” diyor. Hikayesiyle; her yaştan insana yalnız olmadıklarını hatırlatmayı ve cinsiyet geçiş düşüncesi korkutucu olabilse de durumun daha iyiye gittiğini göstermeyi umuyor.

“Ben kimliğini sorgulayan ya da cinsiyet geçişini düşünen çocukların ve yetişkinlerin sadece şunu bilmesini istiyorum. Tüm korkutucu hikayelere ve belirsizliğe rağmen, sefil duruma düşmek ve yabancılaştırılmak trans olmaya dair tecrübenin bütüncül parçası değil” diyor. “Herhangi bir yaşta cinsiyet değiştirip mutlu ve tamamlanmış bir birey olabilirsin. Ve bunu yaparken de harika görünebilirsin.”

Fotoğraflar: Damon Dahlen / Huffington Post


Etiketler: yaşam, moda
İstihdam