30/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Ben kimim ki eşcinselleri yargılayayım?’ diyen yeni Papa, Vatikan’a ilişkin görüşlerde bir kırılma yaratsa da, Kilise’nin ayrımcı uygulamalarında bir değişim yok.

Yeni Vatikan: Söylemde Dostane, Uygulamada Ayrımcı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Papa Francis, Brezilya gezisi dönüşü dün uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarla dünya basının ilgisini çekti. “Ben kimim ki eşcinselleri yargılayayım?” diyen yeni Papa, eşcinsel karşıtı tutumuyla bilinen Vatikan’a ilişkin görüşlerde bir kırılma yarattı. Ne var ki, bu söylemsel değişim Katolik Kilisesi’nin uygulamalarına herhangi bir yenilik getirmiyor.
 
Cinsiyetçi Vatikan mı Eşcinselleri Kucaklayacak?
İngiliz LGBT aktivisti Peter Tatchell, “Vatikan eşcinsel açılımı mı yapıyor?” sorusuna olumsuz cevap verenlerden . Ünlü hak savunucusu, Kilise’nin kırmızı çizgisinin eşcinsel eşitliği ve ilişkilerin tanınması olduğunu belirtiyor. Eşcinsel aşkın kilise öğretilerinde sert bir şekilde ve aşağılayıcı bir dille kınandığını ifade eden Tatchell, Vatikan’ın cinsiyetçi yapısının da devam ettiğine dikkat çekiyor:
 
“Papa’nın kadın papazları tasvip etmeyi reddetmesi, Vatikan’ın kadınların aşağılık oldukları ve ruhanî önderlik yapamayacakları yönündeki çağlar boyu süregiden varsayımını pekiştiriyor. Bu tamamen patriyarka ve cinsiyetçiliktir.”
 
Papa Eşcinsellerin Günahkâr Olduğu Fikrini Yayıyor
Papa Francis, gazetecilere yaptığı açıklamalarda eşcinsellerin marjinalleştirilmemesi ve topluma entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Eşcinsellerin günahlarından pişmanlık duydukları takdirde bağışlanması gerektiğini söyleyen Arjantinli Papa, Vatikan’daki ‘gey lobisi’ne ilişkin soruya ise “Sorun bu cinsel yönelimle lobi yapılması. Bu en kötü sorun,” cevabını verdi. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam