21/03/2014 | Yazar: Yıldız Tar

30 Mart yerel seçimleri öncesi adayların LGBTİ haklarına ilişkin yaptıklarını ve yerel siyaset ile LGBTİ’lere ilişkin haberleri derledik.

Yerel Seçimlere 10 Kala LGBTİ’ler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
30 Mart yerel seçimleri öncesi adayların LGBTİ haklarına ilişkin yaptıklarını ve yerel siyaset ile LGBTİ’lere ilişkin haberleri derledik.
Bir yanda tape krizleri, öte yanda twitter’ın yasaklanması, HDP’ye dönük saldırılar, AKP-Cemaat gerilimi derken çatışmalı bir yerel seçim atmosferi sürüyor. LGBTİ’ler ise belki de hiç olmadığı kadar yerel siyaset ve seçimlerle ilgili.
 
Açık kimliğiyle siyaset yapan LGBTİ’ler belediye meclis adaylıklarını açıkladı. LGBTİ’lerin yerel yönetimlere ilişkin taleplerini içeren metinler hazırlandı ve adayların imzasına sunuldu. Bazı adaylar programlarında LGBTİ haklarına yer verdi, bazıları ise protokolleri imzalamak ile yetindi.
 
Şimdiye kadar LGBTİ’ler ve yerel seçimlere ilişkin yapılanları sizler için derledik. Hatırlayalım bakalım neler olmuş?
 
LGBTİ adaylar: Kim, nerede, ne yapıyor?
LGBTİ’ler yerel seçimlerde çeşitli partilerden ve bağımsız bir şekilde belediye meclisleri ve başkanlık aday adaylıklarını açıkladı. Bunların bir kısmı adaylığa dönüştü, bir kısmı ise aday gösterilmedi.
İşte LGBTİ adaylar:
 
Can Çavuşoğlu Giresun’un Bulancak ilçesinden belediye başkan aday adaylığını açıkladı. Ancak sonrasında aday olmayacağını açıkladı.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) listelerinden Mersin 7 Renk LGBT üyesi Tuna Şahin Yenişehir ilçesi belediye meclis adayı oldu.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden ise İstanbul’da SPoD LGBT’den Sedef Çakmak Beşiktaş 27. sıra, Çelik Özdemir Beyoğlu 12. sıra belediye meclis adayı oldu. Şişli’den aday olan Boysan Yakar ise CHP tarafından aday gösterilmeyerek yedek listeye atıldı. CHP’den ayrıca Bursa Osmangazi’de Öykü Evren Özen de belediye meclis adayı gösterildi.
 
Mersin Gazetesi Editörü ve LGBTİ aktivisti Baki Uguz ise, Demokratik Sol Parti’den (DSP) Mezitli Belediye Meclis üyeliğine 2. sıradan aday oldu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden ise 5 LGBTİ aktivisti belediye meclis adayı oldu. İstanbul Şişli’de trans aktivist Şevval Kılıç 2. sıradan, Kadıköy’de Hevi LGBTİ’den trans aktivist Asya Elmas 2. sıradan, Beyoğlu’nda İstanbul LGBTT Derneği’nden Ebru Kırancı 4. sıradan ve Avcılar’da Meis Sitesi saldırılarına maruz kalan trans aktivist Niler Albayrak 2. sıradan belediye meclis adayı olurken; Ankara’da ise Pembe Hayat LGBTT Derneği’nden Abdülhalim Karaosmanoğlu Çankaya’dan belediye meclis adayı oldu.
 
Türkiye Komünist Partisi (TKP) listelerinden ise Ankara Çankaya’da Gökkuşağının Kızılı’ndan Tunca Özlen belediye meclis adayı oldu.
 
Partilerin LGBTİ politikaları
Siyasi partilerin bir kısmı LGBTİ’leri aday olarak göstermenin yanı sıra yerel seçim bildirgelerine ve programlarına LGBTİ politikalarını eklerken; bir kısmı ise aday göstermekle yetindi.
 
İşte siyasi partilerin ahvali:
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hürriyet’te çıkan bir habere göre “Toplum eşcinsel başkana hazır değil” dedi. Ancak sonrasında Kılıçdaroğlu’nun, “Toplum eşcinsel evliliklere hazır değil” dediği iddia edildi.
 
CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül’ün yerel seçim programında ve tanıtım broşürlerinde LGBTİ’lere ilişkin herhangi bir politika önerisi yer almazken; CHP’nin İstanbul ilçelerinden adayları SPoD LGBT’nin yerel yönetimlerden talepler belgelerini imzalamayı tercih etti.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy Gençlik Örgütü bünyesinde bulunan LGBT Hakları Araştırma Kurulu’nun yürüttüğü rapor çalışması tamamlandı. Bitirilen rapor CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı’na sunuldu.
HDP’nin ise merkezi Yerel Seçim Bildirgesi’nde, “LGBTi’lerin istihdam, barınma, sağlık, ulaşım, eğitim, iş güvenliği gibi sorunlarına, LGBTi’lere dönük inkar, imha politikalarına ve işlenen nefret suçlarına karşı LGBTi kurum ve aktivistleriyle beraber çözümler üretmek temel gündemlerimizdendir” ifadeleri yer aldı. HDP’nin her adayının LGBTİ politikası olması gerektiği belirtildi.
 
HDP’de merkezi bildirgenin yanı sıra her adayın tanıtım materyallerinde ve yerel yönetim politika belgelerinde LGBTİ’lerin taleplerine yer verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar’ın “şehir hakkı” programında ise “LGBTİ bireyler için LGBTİ örgütleriyle ortak kurulacak sığınma evlerine bütçeden kaynak aktarılacak. Hizmet üretimi ve kurum içi istihdamda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayan ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlanacak. Şehir parlamentosuna ve mahalle meclislerine LGBTİ’lerin etkin katılımı sağlanacak” denildi.
 
Program ve broşürlerin yanı sıra HDP-HDK’nin LGBTİ komisyonu işbirliğinde birçok il ve ilçedeki belediye başkan ve meclis adaylarına homofobi ve transfobi eğitimi verildi, LGBTİ konulu paneller HDP imzasıyla düzenlendi.
TKP İstanbul Adayı Aydemir Güler ise yerel seçim programında, “LGBT’lerin eşitlik ve özgürlük hakları vazgeçilmezdir. Herkes gibi LGBT bireylerin de çalışma ve barınma hakkı yasal güvenceye alınacak” dedi, LGBT hakları için oy verme çağrısı yaptı.
 
Ankara için “ortak sol aday” Kaya Güvenç ise “LGBT’ler eşit ve özgür olacak. Düzenin ve AKP iktidarının yok saydığı, istemlerini görmezden geldiği, seslerini yükseltince şiddetle hedef aldığı toplumsal kesimlerden LGBT’lerin aile, okul, çalışma yaşamı, toplumsal yaşamın görünür her alanında karşılaştıkları dışlanmaya, işsizlik, yoksulluk ve uğradıkları şiddete karşı mücadele edecek; tüm hak taleplerini tanıyacağız” dedi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağımsız başkan adayı Şafak Tanrıverdi ise kaosGL.org’a verdiği röportajda, “Velev ki ibneyim diyebilirim tabi. Annem babam belki kızabilir ama…” dedi.
 
LGBTİ’lerin yerel seçimlerden talepleri
Kaos GL Derneği, Mersin 7 Renk LGBT ve SPoD yerel yönetimlerden LGBTİ’lerin taleplerine ilişkin belgeler hazırladı.
 
Yönetime katılım, insan haklarını destekleme ve ayrımcılıkla mücadele başlıkları altında yerel yönetimlere ilişkin perspektiflerini sıralayan Kaos GL’nin politika belgesinde kamu-sivil toplum işbirliği, söz hakkı, çalışma hayatı ve sosyal desteğin de aralarında olduğu çok sayıda alana ilişkin derneğin talepleri paylaşılıyor.
 
Mersin 7 Renk LGBT’nin ise yerel yönetimler metninde belediye bünyesinde ayrımcılık karşıtı eğitim çalışmaları, sığınak, LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) istihdam sorunlarının çözülmesinin de aralarında olduğu çok sayıda talep yer alıyor. Mersin 7 Renk taleplerini HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in de katılımıyla düzenlediği bir panelde açıkladı.
 
SPoD LGBT ise “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü” hazırlayarak adayların imzasına açtı. Şimdiye kadar SPoD’un metnini imzalayan adaylar ise şöyle:
 
“HDP İstanbul Beyoğlu Belediyesi Eşbaşkan Adayları Seyhan Alma Ürek ve Korhan Gümüş, HDP İstanbul Fatih Belediye Eşbaşkan Adayları Turhan Yıldırım ve Menice Çelik, HDP İstanbul Kadıköy Eşbaşkan Adayları Mukaddes Çelik ve İsmet Sadıkoğlu, HDP İstanbul Şişli Eşbaşkan Adayları Kenan Yenice ve Ayşe Berktay, HDP İstanbul Beşiktaş Eşbaşkan Adayları Ahmet Saymadı ve Sevda Bayramoğlu, HDP Ankara Çankaya Belediye Eşbaşkan Adayları Mükremin Barut ve Elçin Öz, CHP İstanbul Şişli Belediye Başkan Adayı Hayri İnönü, TKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydemir Güler, DSP Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Emrah Küçükkapdan, DSP Mezitli Belediye Başkan Adayı Nazan Aktolun, Yenişehir Belediye Başkan Adayı Okan Özlü.”
 
Gezi direnişinin ardından oluşan LGBTİ Siyasi Temsil ve Katılım Platformu ise, İstanbul özelinde LGBTİ adayların güçlendirilmesi ve siyasete katılımın önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin çalışmalar yürüttü. Siyasi partilerle LGBTİ adaylar çıkarmaları yönünde görüşmeler yaptı.
 
Eskişehir’e Sahip Çıkıyoruz Platformu ise, şeffaf ve katılımcı yerel yönetimler için 80 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla “Eskişehir Sözleşmesi”ni hazırladı. Platform 20 maddeden oluşan sözleşmeyi adayların imzasına sunuldu. Sözleşmede cinsel yönelim ayrımcılığı yapılmaması da yer aldı.
 
Trans Danışma Merkezi Derneği (T-Der) ise kimlik renkleri ve cinsiyet kimlikleri uyuşmayan trans bireylerin ayrımcılığa uğramadan oy kullanabilme hakları için YSK’ya ve LGBTİ aktivistlerine çağrı yaptı. 

 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam